Neonbetegség, mit tegyek?
Általában csak a pontylazacok fertőződnek meg.
BOLTOSRA SOHA NE HALLGASS, NEM ÉRTENEK HOZZÁ, HA ELPUSZTUL A HAL, és ha TŐLÜK VESZEL MÁSIKAT!!!
A betegséget a hasvízkórral, az úszórothadással és a darakórral együtt a rossz tartási körülmények okozzák.
A 40 liter egy kicsi akvárium, a bettán kívül már nem kellett volna beletenned. A guppiből jó, hogy nem a szivárványos változatot választottad, de a neonhalnál komoly hiba, hogy míg a betta 26-28 fokos vizet igényel, a neonhal csak 20-24 között érzi jól magát.
Egyébként a beállás talán mégsem lett olyan jó, ha 2 hete van meg az akvárium, de már 4 napja van benne hal. 3 hetet érdemes várni.
Egyébként milyen szűrőd van és mennyi vizet cserélsz hetente?
Ja igen, még azt akartam írni, amit te is írtál.
Igazából nem csak az akvárium méretével, hanem az egyedszámmal is gondok vannak, a neonhal az akváriumi halak közül a leginkább társas, rajhal, 10-15 fős csoport alatt nem érdemes gondolkodni rajta, 80 cm alatti akvárium (szabvány 96 vagy 112 liter) alatt sem.
A neonbetegség egyelőre nem gyógyítható (ha valóban arról van szó - jó lenne rendes fotó róla).
Mindazonáltal az összeállítás szörnyű:( Egyrészt rettenetesen túl van telepítve, másrészt a fajösszeállítás is rossz.
A neonoknak kicsi, és kevesen is vannak (voltak). Min 8-10 darab kell, min. 70 cm hosszú akváriumban.
A betta szigorúan magányos, min. 54 literesbe esetleg 1 hím 2 nőstény felállásban tartható.
Itt az ender az egyetlen, ami jól érezheti magát...
Amit én tennék: azonnal elkülöníteném a neonokat. Tovább érdeklődnék, tényleg neonbetegség-e. (Ha az, akkor a neonok elpusztulnak, a többi viszont elvileg nem kapja el.) Ha a többin nem mutatkoznak betegség jelei, akkor...
A bettát vagy az endlereket visszavinném. Ha a bettát tartanám meg, esetleg vennék neki egy párt. Ha az endlereket, akkor vennék még pár darabot. (Ekkora akváriumba különben is elég egy faj.)
Ha mindegyik hal kellene, akkor meg beszereznék a bettának egy 30 litereset, és szereznék még pár endlert.
A szűrőm: happet orca 250
Tettem a vízbe tetra aquasafe-t, amikor felengedtem vízzel.
Úgy a víz 1/4-edét cseréltem.
Nagyon sajnálom szegény halakat.. megbíztam abban, amit a boltos mondott. Bettát mindenképpen szerettem volna, és kérdeztem tőle, hogy mit rakhatnék mellé.. hát igen :(
Amúgy van növényem is az akváriumban. Anubias nana
A neonokat elkülönítettem a biztonság kedvéért :S
Köszönöm szépen a válaszokat!
Fátyolos farkú endler guppi...
Ez egyre érdekesebb...
Alapvetően nem ez a probléma, hanem az, hogy a sziámi harcos az egész akváriumot személyes élettérként, területként értékeli, ilyen kis helyen.
Illetve, a neonhalak (hacsak nem vörös neon [link] igényei erősen eltérnek a sziámi harcoshalétól.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!