Ez jó akváriumi világításnak?
Erről a ledes cuccról van valakinek tapasztalata? Dús növényzetű 60 literes akváriumhoz használható (hínár és mohafélék vannak benne és mollyk) vagy az egyszerűségével próbálják elsózni?
De kérdezni vagyok itt nem ötletelni :D
Szóval milyen világítást javasoltok? Konkrét link kéne ez a fényes dolog nem az én asztalom sajnos :(
A mollinak nemsokára pont le fogja szarni hogy hínár van e, vagy bármi más, mert nem 60 literbe való hal.
Ellenben egy hínárfélének nagy általánosságban kell az 1W/l fényerő, ami jelen esetben 54 wattot jelent.
Plusz valami normálisabb növényes talaj.
Ami a világítást illeti, ha tudsz barkácsolni, akkor a legegyszerűbb lenne valami ilyen komplett lámpatestet venni, és ilyen 15 wattosból 2 db-ot.
2×15 wattal, és óriási szerencsével, talán még a hínárok is kibírnák, vagy valamivel tovább húznák.
A burkolatot is leveheted, ha szabadon lesz, nem fog annyi párát kapni, hogy bármi baj legyen, esetleg szigszalaggal levéded a kritikus pontokon.
Annyit érdemes megtenni, hogy felhívod a boltot, és megkérdezed, nem lehetne e 5400-6500 közötti Kelvines csővel kérni.
Ha nem lehet, akkor jó lenne olyanra cserélni.
Ami a linkelt odyssea-t illeti, az a konkrét típus biztos, hogy nem jó az akváriumodra, mert az ott egy fotonbomba lenne, az meg túl erős.
A márkáról az "elég jó" elég viszonylagos, azt érdemes róla tudni, hogy akvarisztikai márkák között nem a legfosabb kínai gányolás, de viszonylag gyenge konstrukció.
Ami emellett még biztos, hogy összességében elég jó ár/érték arányú, ezért nagyon sokan használják. (A piros csövét mindenképpen napfényesre kell cserélni.)
A legnagyobb baj inkább az vele, hogy ami neked jó lenne, abban nem szabványos méretű fénycsövek vannak, és nem tudom, hogy milyen könnyen lehet másik csövet szerezni, ha az eredeti tönkremegy.
Nem is találom most hirtelen, amire gondoltam, úgy emlékszem, van ennek az odyssea-nak valami T5 méretű, nem szabvány hosszútágú fénycsöves cucca, de nem találom.
Mindegy.
Ha odyssea, akkor vagy ez:
Vagy esetleg ez, de ezzel nem világíthatsz egy nap túl sokat, mert ez már eléggé algásít egy amúgy lowtech aksiban:
Őszintén szólva, ha ennyire megemeled a világítást, akkor oda a növényzetet is fel kell fejleszteni, azokhoz profi növényes aljzat , nagynyomású co2, és egy más dimenziójú (EI alapú) tápozás szükséges.
Úgyhogy én inkább választanám az alacsonyabb (közepes) fényt, hogy ne kelljen minden mást is hightech szintre emelni, mert egyik nincs meg a másik nélkül.
Kb 20-23 - 30-36 watt között.
Igaz, valószínűleg ez a hínárféléknek kevés lesz, de be kell látni, hogy az egyszerűen más kategória.
25-30 watthoz már rengeteg növényt lehet választani, aminek optimális az a fényerő.
Az elsőben tudod cserélni a kompakt fénycsövet.
Nem lesz az egyik ága 10000 K-es, mint az eredetinek, de nem is kell, hogy legyen!
Természetesen a 2.-ban is tudod cserélni, de a fényerő ilyen mértékű növelése minden más körülmény felturbózását is megköveteli.
A #14-es válaszom kb közepétől leírtam erről a véleményem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!