Az akváriumi vízből ki hogy távolítja el a rezet? Ill hogy lehet mérni észrevenni ha sok van benne? Gyanítom hogy a csapban valami nem jó.
kálium-hexaciano-ferát(II)-vel semleges vagy gyengén savas közegben a rézionok a vízből vöröesbarna csapadékot adnak. Ezzel már 0,1 ppm réz is kimutatható, ami annál kevesebb, a halakra befolyással nincsen. A vas(III) ionok kék csapadékot adva zavarják a reakciót. Ezért szelektíven benzoin-oximmal mutatjuk ki, szűrőpapírom 1 csepp viszgált oldatra 1 csepp 10% kálium-nátrium-tartarát oldat és 1 csepp 5%-os alkoholos benzoinoxim-oldat cseppentetik, ezzel 2 ppm rezet zöld folt alakjában ki lehetmutatni, és színskálán követhető a töménység.
Jobb akvarisztikai szaküzletekben ezek a reagensek beszerezhetőek, de labortech cégeknél is megvásárolhatóak.
A réz eltávolítására meg a legjobb a kálium-jodid , pár cseppje oldhatatlan réz-jodid formájában leválasztja. (réz jodidból max 0,2 mg/liter réz válik szabaddá). Túladagolni nem szabad, max 0,005 g adható egy liter vízhez, ha édesvizi halak vannak benne. A tengeriek lesz..rják.
Igen langyos vizet töltöttem mert mollyjaim vannak és nem akartam megfagyasztani őket. Most tartottam az éves nagytakarítást. Aztán rájöttem hogy Pesten vagyok nem otthon és ki tudja mi van a csapban...
A rézmérgezésnek milyen tünetei lehetnek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!