Manado talajos akváriumba kb. mennyi idő elteltével lehet berakni kimondottan lágyvizes halakat?
3-4 hét amíg emeli a keménységet, és a ph értéket, azt, hogy menyivel a víztömegen és talaj menyiségén múlik, 5-6 nk, 0,5 ph lehet simán.
Azt tudni kell, hogy a kereskedésekben jó részt kemény víz van, a tenyésztők is kemény vízhez szoktatják a halakat, így nekik nem probléma a manado.
Friss akváriumnál elég a bejáratási idő, mire letelik a 3-4 hét addigra kidolgozza magát a manado.
Ha működő akváriumod van, akkor áztasd be, öntsd le többször róla a vizet, ha 1 hétig csinálod akkor szerintem nem lesz gond, bár 3-4 hét keményebb vizet bármelyik hal elvisel, cserénél inkább a biológia felborulása szokott gondot okozni, mivel a régi talaj tartalmaz lebontó baktériumokat.
" a kereskedésekben jó részt kemény víz van"
Azért erre nem árt konkrétan rákérdezni, mert pl nálunk, ahol leginkább kapni lágyvizes halat, ott mindkét helyen van ro szűrő, és lágyítják a vizet, ahol kell.
Szóval rá kell kérdezni, hogy milyen vízben vannak, és kb olyanra megcsinálni az otthonit.
És aztán betelepítés után, ha még pl túl kemény a víz, akkor szép lassan levinni.
Lágyból ha keményebb vízbe kerülnek a halak azzal nem szokott probléma lenni, fodorítva viszont azonnal sokkot kaphat a hal.
A lágyítás önmagában nem ér semmit, egy lágy vizes kényesebb halnak alacsonyabb ph is kell, igaz nem sok kereskedésben jártam, de csak 1 diszkoszos akvát láttam eddig egy boltban ami lágyítva, és savasítva volt, tehát ahogy a nagykönyvben van írva. Természetesen a boltokba berendezett demo akváriumokra ez nem vonatkozik, a normál tárolókba nincs igazából dekoráció, mivel nehezítené a halak kifogását, azok csak tárolásra vannak.
Persze a legjobb megkérdezni a boltban, hogy milyen vízben vannak, de a túra szerűen terítő kereskedők, akik a tenyésztőtől veszik a halakat, kemény vízzel számolnak. Mondjuk 20 boltba szállítanak, és 19 bolt kemény csapvízben tárolja a halakat, így a tenyésztőktől is ezt kérik. Lágyból keménybe sokszor zökkenőmentesen megy, de azért ez is számít, ha a tenyésztő halai nem bírják az utat akkor a felvásárló nem vesz tőle többet, dunát lehet rekeszteni a tenyésztőkből, óriási a túlkínálat.
Lényegében jobb megkérdezni milyen a víz, de a jobb régebbi boltok kemény vízbe tárolják a halakat, 1-2 halfaj aminek kimondottan lágy savas víz van.
Azért az akváriumtulajdonosok 80-90%-a életében nem hallott még lágyításról, meg savanyú vízről, ezt sok bolt figyelembe is veszi, tehát a tárolás helyi csapvíz, olyan ami otthon folyik, a helyes is egyébként ez lenne.
Van a 7 ph az a semleges, van a 7 alatti az a savas kémhatású víz, van a 7 ph fölötti az a lúgos kémhatású víz.
Ha előveszel egy ioncserélt vizet az 5-5.5 ph, mivel el vannak távolítva belőle a keménységet, és a lúgos kémhatást okozó vegyületek, és magába szívta a légköri co2-t, magába nem használható, így keverik csapvízzel.
A keverék ph éréke, csapvíztől menyiségétől függően 6,5-7 ph az akváriumba töltve viszont nem marad 7 alatt, szinte biztos, hogy beáll 7 ph értékre, vagy fölé megy.
Stabilan 7 ph alatt egy ph teszt és valamilyen sav segítségével lehet, kénsav, sósav, ezekből törzsoldatot készíteni, vagy vannak kimondott akváriumba készített szerek, ph mínusz, vagy a fekete vizes akváriumokba tőzeg kivonat.
Elvileg a savas és a lúgos kémhatás között a legnagyobb különbség az ammónia, 7 ph alatt ammónium, 7 ph fölött ammónia van.
Vannak halak amik kényesek az ammóniára, nekik jobb az ammónium, mivel az nem annyira toxikus, kevésbé mérgező.
Jön a csavar, a mai szűrők, és a korszerűbb növénytápok. Sokan, (én is) tartanak lágy vizesnek számító halat erős biológiai szűrés mellett, és a régihez képes jobb növénytápokkal növények mellett, a növények világítási időben képesek felvenni ammóniát, a maradékot, illetve az éjszaka keletkezettet a biológiai szűrés, a régi szűrőkhöz képest hatékonyabban lebontja.
Bonyolultnak hangzik elsőre a keménység, és a ph, bevallom az is, ha valaki benne van, csinálja akkor nem.
Van még egy csavar, a növények jobban szeretik az ammóniumot, így nekik is előnyösebb a lágyabb savas víz.
Aztán jön a másik csavar, a baktériumoknak amik lebontják az ammóniát jobb a lúgosabb víz, hatékonyabbak 7 ph fölött.
Mondok konkrét példát, ramirezi, (pillangó tarka sügér) kényes lágy vizes hal.
1 gyenge szűrés, kemény víz= el fog pusztulni.
2 gyenge szűrés lágy víz= el fogy pusztulni
3 gyenge szűrés, növényzet, lágy víz savasítva= hosszú életet élhet.
4 erős szűrés, lágy víz= hosszú életet élhet.
5 erős szűrés, lágy víz, jól fejlődő növényzet= garantált a hosszú élet.
Pl kék neon, senkinél nem ívik, lágy víz kell hozzá, ennek ellenére lágyítod a vizet, nem történik semmi, leviszed a ph értéket, rövid időn belül kezdenek ívni.
Csak savval nem ívnak, lágyítani is kell hozzá, de a lágyítás nem elég önmagába, alacsony 6-5,5 ph is kell.
A tőled megszokott aprólékosan részletes super információ.
Gratulálok és köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!