Ez egy túltelepített akvárium lenne?
72 literbe:
- 3-4 db fekete fantomlazac
- 1 békés harcoshal
- 2 törpe gurámi
- 2 mézgurámi
Ez így összesen jó?Bár tudom, a gurámik agresszívak.
Esetleg ezek mellé pár nanohal?Vagy eleve rossz az elképzelés?
Légyszi ha hülyeséget írtam ne kövezzetek meg, még kezdő vagyok :)
És 72 literve. Elfér 5-6 fantomlazac?
ha igen mi illik mellé?
A fantomlazacnak nagyobb akvárium kellene.
Platti, törpe szívóharcsa, csigák ( [link]
Kérdező, hányszor kell még elmondanunk, hogy a labirintkopoltyúsok NEM férnek meg egymás mellett? Békés harcoshal-mézgurámi-törpe gurámi összeállítás esetén valószínűleg hamarost csak egy fajod maradna, és én a törpe gurámira fogadnék. Törpe gurámival van tapasztalatom, mézgurámit tartottam már, békés harcoshalat meg tartani fogok a közeljövőben, hidd el nekem, nem egy súlycsoport.
A békés harcoshalat sem úgy kell elképzelni, hogy befüvezve énekli a Kumbayát és leszarja a világot. Ha belemásznak a személyes terébe, fenyegetve érzi magát, nincs helye elúszni (márpedig egy labirintkopoltyúsokkal ennyire telezsúfolt akváriumban ez elő fog fordulni) akkor odacsap ő is.
"A mezguramirol azt olvastam hogy bekes" A mézgurámira dettó ugyanez vonatkozik.
A törpe gurámi a legnagyobb és legagresszívabb ebből a bandából. A mézgurámikat egyszerűen agyonverné.
Nagyobb méretű akváriumban persze változhatnak a játékszabályok, de 72 literessel dolgozol, ami alapvetően pici. Egynél több területvédő fajt nem bír el (ha véletlenül sikerülne megtalánod a dél-amerikai törpesügéreket diszhal.info-n és ötleteid támadnának).
Tehát, ami működőképes lenne:
- 1 területvédő faj: Betta VAGY mézgurámi VAGY törpe gurámi
- 6-8 fős csapathal pl. a fekete fantomlazacok VAGY 10-20 fős nanohal banda (faj- és méretfüggő)
Ha ez így nagyon uncsi, nanohal + mézgurámi kombinációhoz nyugodtan mehet apróbb garnéla is, nem bántják őket (próbáltam :D). Többihez meg apróbb termetű csiga, mint pl. hagyma/zebracsiga vagy süncsiga.
A gurámik és betták alapvetően a fajtársak hímjeivel, esetenként nőstényeivel, hasonló alkatú halakkal és hasonló területen mozgó, területvédő halakkal agresszívak. Értsd: békés csapathalakkal, amíg nem zsákmányméretű (gondolj itt a legkisebb Boraras fajokra) általában gond nélkül együtt lehet tartani őket.
Ahogy itt előttem is írták, a csapathalakból minimum 6-8-at, bizonyos fajokból minimum 10-12-t kell együtt tartani. Felső határ nincs, azt az akvárium mérete szabja meg. De minél többen vannak egy csapatban, annál jobban érzik magukat.
Az, hogy ezek csapatban úszkálnak eredetileg egy védekezési mechanizmus: sok, gyorsan mozgó, egyforma hal közül a ragadozó nehezen tud csak egyet kipécézni és kikapni magának. Akváriumi körülmények között persze erre a büdös életben nem lesz szükség, sőt, nem is szokták tartani a formációt, de ettől függetlenül még idegesek lesznek, ha nincs meg egy minimális létszám. A stressz gyengíti a halak immunrendszerét, fogékonyabbá teszi őket a betegségekre. (Bizonyos esetekben a túl kicsi létszámban tartott csapathalak vagy félénkek lesznek és bujkálnak vagy agresszívvá és csipkedőssé válnak.)
De úgy összességében az, hogy nem ölik a halaid egymást még nem feltétlenül jelenti azt, hogy jól is érzik magukat.
A másik kérdésedre válaszolva, hogy miből mennyit lehet tartani:
Sziámi harcoshal: maximum 1 példány, a neme mindegy.
Törpe gurámi: vagy 1 magányos hím, vagy 1 hím 2-3 nősténnyel.
Békés harcoshal: vagy 1 hím, vagy 1 hím 2-3 nősténnyel.
Mézgurámi: 1 hím 2-3 nősténnyel
A hímek hajlamosak akkor is csesztetni a nőstényeket, amikor azok nincsenek felkészülve a párzásra. Ha több nőstényt tartasz, megoszlik a hím "udvarlása", kevésbé stresszeli a nőstényeket.
A mézgurámik viszonylag szociális jószágok, így náluk az egy magányos hím tartása nem opció.
Fekete fantomlazacot már kiveséztük, be biztos ami tuti alapon leírom: minimum 6 példány, lehetőség szerint inkább több.
Ikrázó fogaspontyokkal nincs tapasztalatom, meg semmi előzetes tudtásom, de ajánlom figyelmedbe a Feketeszárnyú legyezőhal hőigényét: 16-22°C. Ha meg is oldod neki az élőkaját, a lágy, savas vizet, hűtőrendszer nélkül nyáron egyszerűen megfő nálunk.
Mivel mondtad, hogy nagyon kezdő vagy: az akvárium bejáratása és a nitrogénkörforgás az ugye megvan?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!