Tengeri akváriummal kapcaolatban segítene valaki?
A lehabzó egy viszonylag egyszerű szerkezet. Légbuborékok segítségével megköti a vízfelületen a szennyeződést, mielőtt az még tovább bomlana, majd barna hab formájában eltávolítja. Szerintem ez a legkevésbé ijesztő, ha tengeri akváriumokról beszlünk.
Az viszont tény, hogy minél kisebb az akvárium, annál nehezebb hosszú távon jól működtetni. Ha komolyan érdekel a dolog, akkor minimum 200 literrel próbálkoznék, amennyiben van rá pénzed.
Attól függ. Van 20 ezerért is hal, meg van 3 ezerért is.
Soha nem figyelek a vízminőségre és nincs semmi.
Semmivel sem nehezebb mint egy édesvizi akvárium. Könnyebb is, de ha nincs kifúrva, akkor csak a kínlódás van vele. Kezdd úgy, hogy egy fúrt akváriumot veszel.
Én az akvárium oldalára fúrattam egy lyukat, egy pvc lefolyó csövet belecsavaroztam, a földre mellé tettem egy 60 literes műanyag hordót, amibe lefolyik az akvárium vize. A hordóba tettem egy vízpumpát slaggal. A pumpa a slagon keresztül nyomja fel a vizet az akváriumba. Tehát kering egy hordó és az akvárium közt a víz.
Van egy RO vízlágyító készülékem a fürdőszobában, azzal készítem a lágy vizet. Néha veszek egy doboz tengeri sót. Van egy sűrűségmérőm is. Bármelyik tengeri akvarisztikai boltban megkapod ezeket.
Vödörben keverem össze a lágyvizet a sóval, én már tudom mennyi só kell bele, de eleinte még sűrűségmérővel néztem.
0,023 -ra kell keverni hogyha csak halak vannak benne. 0,025 -re ha a koralloknak akarsz kedvezni
A kettő közt is jó.
A sós vizet beöntöd az akváriumba.
Az akváriumba 100 literenként 10 kiló koralzuzalék és 10 kiló élőkő kell nagyjából. Persze el lehet térni ettől, de nekem lehet kb ennyi van. A hordóba én a rondább köveket tettem. Szűrésnek jó az is.
A vízfelszínt erősen hullámoztatni kell, ehhez lehet kétoldalra tenni egy-egy mágneses áramoltatót, szembefordítva egymással, ráirányítva a kövekre, hogy a lyukacsos kövekben lévő mikrofauna is kapjon egy kis áramlatot és oxigént.
A tetejére kell tenni lámpát. A kék és fehér fénycső az ideális, aztán várni kell amíg megtörténnek az algaváltások. Először barna, zöld, majd lila mészalga alakul a köveken. Az üveget eleinte lehet hogy sűrűn pucolni kell.
Szerintem célszerű olyan akváriumot választani, ami nem túl mély, hanem az alapterülete nagy, hogy a lámpa ne az üveget süsse, hanem az akvárium közepét és akkor nem lesz algás az üveg. Később ritkábban kell takarítani, mert a baktériumok, apró állatok elkezdenek szaporodni benne.
Éjjel a kis csigák és csillagok kimásznak a kövekből, felkúsznak az üvegre, onnan leeszik az algát. Nappal lemásznak a talajba, így mozgatják a talajt is egy kicsit.
Nem baj ha van benne zöldalga, mert lesz olyan hal, ami azt is eszi. A halak betelepítése előtt célszerű sokat várni, mert akkor planktonok, rákok és mindenféle olyan kisállatok is el tudnak szaporodni, amik a halaknak jók lesznek tápláléknak.
A mindenevő és algaevő halaknak tehetsz be direkt caulerpa algát. Sokan nem szoktak, de a halak rágcsálják ezeknek a vékonyabb szálait. Nem kell hagyni hogy a caulerpa túlszaporodjon, néha ki kell gazolni.
Nekem a 3 akváriumból csak az egyikben van lehabzó, a másik két akváriumban nincs semmi és halak mindegyikben vannak legalább 3 éve. Minden halnak van egy kis élettere, nem telepítettem túl egyiket sem, hogy ne kelljen vele sokat foglalkozni.
Nincs vele több meló, mint egy édesvizivel. Annyi a különbség, hogy ehhez néha kell venni sót. Meg ha van bent virágállat, azokat etetni kell.
Pl nekem szaporodott legutóbb a Stichodactyla tapetum, csinált 7 gyereket és most azokat etetem mindennap fagyasztott kajával, hogy nőjenek meg. Ez ilyen:
Meg vannak rózsák, néha azokat is etetem.
Entacmaea quadricolor. Ilyenek és a bohóchal ebben él:
Szerintem 120 literbe: 1 bohóc, 1 ecsenius bicolor, 1 sárgafarkú kék korallsügér, 1 okinawa goby, 3 calcinus elegans.
Nekem 3 féle bohócom van és ők külön vannak téve, mert különben megtépik egymást. Ha egy féle bohócból van kettő, lehet hogy a nagy nőstény cseszteti a kis hímet. Szerintem az a biztos hogyha csak 1 bohócot tartasz 1 akváriumban. Persze amíg picik addig nincs gond, sokáig együtt úszkálnak, aztán ahogy kezdenek ivarérettek lenni, gondolnak egyet és elkezdik bántani egymást.
A sós víz felhajtó ereje miatt a kosz az akvárium vízének a tetejére száll fel. Azért kell kifúrni az akváriumot, hogy a víz tetejéről a kosz lefollyon. Útközben nekem van egy adag perlonvatta. Fentről a víz ráfolyik a vattára, és úgy megy le a hordóba. A vatta idővel fekete lesz, akkor kidobom, és rakok újat.
A lehabzó is összeszed fekete koszokat és nekem az egyik akváriumban van lehabzóm, de a másik 2-ben nincs. Ahol nincs, oda nem is tervezek venni, mert így, hogy látom mit tud, feleslegesnek tartom.
Például erre nekem azt mondták, hogy egy 100 literes akváriumhoz jó: [link]
Nekem ilyen van és szerintem ez annyira nem csúcs.
Lehúzás, vagy nem, hát azt nem tudom, de a műanyag, amiből van annak az előállítása minimális összeg, ahhoz képest meg elég drágán adják. De minden tengeri akvarisztikai cuccal ez van, hogy drágább mint az édesvizi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!