Mit lehet tenni az alga ellen?
Van egy 54 literes akváriumom belső szürővel és azzal a gonddal küzdök, hogy legalább 2 hónapja az akvárium aljzatát, az élő és a mű növényeket teljesen belepte az alga! A növény (Anubias barteri) levelein vastagon van ez a fekete trutyi és mivel teljesen betakarja a levelét ezért a növény nem jut fényhez és lassan hullajtja le a levelét (néha felúszik egy a víz felszínére). Már azt is megpróbáltam, hogy kihalásztam a halakat(xifó, guppi, csigaevő botia) és átfertőtlenítettem az akváriumot, a kavicsokat, a műnövényeket és az élő növényt is ecettel 2 hete de nem volt hatásos a kezelés. Ezzel egy időben a teljes vízmennyiséget lecseréltem! Az alga ugyan úgy vissza jött, pedig lesikáltam mindenhonnan, még az élő növény leveleiről is körömkefével! Nem hatott!
Az állatkereskedésben ajánlották a metilénkék és a malachitzöld nevű szert. Most van benne metilénkék, de nem az előírt töménységben, kicsit hígabb koncentrációban (mert a tavaly mikor "beköltözött" egy új lakó akkor a biztonság kedvéért tettem az 54 liter vízbe 10 csepp metilénkéket és az utána következő 1 hétben 6 halam elpusztult), de ennek se látom hatását!
Mi tehetnék még?
Gyakorlatilag szinte mindent megcsináltál amit egy akváriumba tilos.
Az ammónia miatt vagy algás, nincs biológiai szűrésed, nincsenek baktériumok amik feldolgozzák az ammóniát, átalakítják nitráttá.
Te saját magad irtod ki a biológiai szűrést, a teljes vízcserével és a gyógyszerekkel.
"(mert a tavaly mikor "beköltözött" egy új lakó akkor a biztonság kedvéért tettem az 54 liter vízbe 10 csepp metilénkéket és az utána következő 1 hétben 6 halam elpusztult), de ennek se látom hatását! "
Ammónia mérgezésben pusztultak el, a mostaniak is el fognak mivel faxa tanácsot adott a boltos.
Az alga ellen hatásos szűrés, gondozási ismeretek, megfelelő növényzet ami felveszi az algával a versenyt a tápanyagokért(az anubias nem az) megfelelő tápozás és vízcsere kell.
gondozási ismeretek: szűrőanyag kizárólag akvárium vízben takarítva (egy tálban) ritkán, és minél rövidebb idő alatt, a heti részleges cserevíz, állott, pihentetett víz.
Az algától fertőtlenítéssel megszabadulni nem lehet, egy második belső szűrővel, alapismeretekkel, plusz egy intenzív fejlődésű növénnyel, növénytáppal, gyorsan pápá neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!