A siporaxxal és a fával mi legyen?
Miért kéne hypos áztatás,
A fát max kicsit lepocsolod, és azonnal öblítsd is le!!!
De igazából még annyi se kéne, fölösleges is, meg veszélyes is.
Nagyon hamar magába szívja a hypot, és az úgy leöblíthetetlen.
Inkább főzd ki!
Meg amúgy a sipo-t is inkább kifőzném, mint hypoznám!
Vagy ha hypoznám, és utána nagyon-nagyon átöblíteném, utána még főzném is.
Szintén nagyon porózus, nehezen lehet megszabadulni a hypotól, ha ráöntöd.
A siporaxot nem tenném vissza. Vennék egy új pakkot.
Tegnap vettem kb 1 litert 950-ért. Végülis kibírtam anyagilag. A külső szűrőm felső tálcájába fogom tenni, mert az alsó tálcájába már van, de az kevés volt bele.
A hipós manőverrel valószínű ki irtasz mindent, halak biztos elpusztulnak, algád az kb háromszor annyi lesz mint most van, egy érett biológiájú akváriumban sokkal kevesebb az ammónia, alga, mint egy új akvában.
Nem ez a megoldás ecset alga ellen, olyan lehet, hogy szűrő vödör akvárium vízben kering, kipakolod az akvát, 20% ecettel átöblíted a fákat. A kövek, üveg, mehet hipózásra.
Az akváriumvíz 40%-át megtartod, ha kész összepakolod a szűrő közben folyamatosan megy.
Fenti ad egy szusszantnyi időt amíg rájössz mit rontottál el, miért dominál az alga.
A megoldáshoz több infó kell, esetleg egy kép sem ártana.
Egy teljes technikai infó az akváról, halak, növényzet.
Ha kipucolod hipóval, ne legyen igazam, de be is fejezed ezt a hobbit higgy nekem.
Csak, hogy nem a levegőbe beszélek, ezt most délután fotóztam munkába menet előtt: [link]
Az egyik képen egy kő van, már csak kevés ecset van rajta, a közepe is tele volt, a másikon a fa szélein még látszik az ecset maradvány, lassan elkopik teljesen, mint ahogy a 3. képen az aljzatról is.
Javítottam a szűrésen, heti 2x30%-ra növeltem a vízcserét, bedobtam több növényt ami elveszi a tápanyagot az alga elől, növeltem a növénytáp menyiségét, korrigáltam a fényen.
Eltűnik az magától is, szépen.
Ha nem tudod eltüntetni érett akvában akkor esélytelen a dolog.
Egyedüli változás a többi akváriumomhoz képest a talaj.
Pro soil fél évig nem is volt csak zöld alga. Erről a talajról folyamatosan felveri a szürő a port. Főleg az akva eljén látható. Sajnos előtéri növényeknek ez a fény kevés nem maradnak meg. Sok növényem van. Röviden ennyi a történetem.
A teljes restart alga szempontjából nem ér semmit, ha nagyon rossz a helyzet a biológiát megtartva, azaz a szűrőt és a víz 30-40%-át kaphatsz egy leheletnyi előnyt, ilyen mint írtam van.
A fákat 20% ecetbe meríted megmarja az algát,nem kell az ecetet hígítani, áztatod fél órát vizben, 130 literbe felesleges, de ha megnyugtat hajszárítóval megszárítod, hogy minden ecet párologjon el.
A növényeknél van egy 20% hipós vízbe mártás, ezt én kíváncsiságból tesztelgettem, nem sok esélye van a növényeknek, jobb megoldás az algás levelek lemetszése.
Üveg az mehet hipóval.
Talajt azt kisütni.
Ha kész összepakolod, vissza töltöd az érett vizet, vissza rakod a szűrőt, berendezed és mehet tovább, ha letisztult a víz mehetnek bele a halak, ügyelni kell, hogy össze legyenek szoktatva az új vízzel, hőfokkal, egy kancsó az akvából a halakhoz, 1 kancsó a halaktól az akvába, többször ismételve.
Fenti egy normál restart, volt nekem is ilyen nemrég mikor a szaporulat leterhelte a vizet, tiszta alga volt az akva, elvittem a halakat a kereskedésbe utána pucolás.
A másik verzió az amikor kiveszed az algás tárgyakat, ecet, nem porózus anyagoknál hipó, példa kövek, öblítés mehet vissza.
Növényeknél metszés, szűrő idomok, műanyag részek ecet.
Akvárium üveg mosogató szivacs dörzsi fele, víz alatt nem karcol semmit sem, jobb pengés alga kaparó is jó, bár én összekapartam vele az üveget.
Ha vizuálisan megszabadultál tőle akkor rá kell jönni a hibára, társasban sok növény kell, 0,37 watt/liter a fényed, ez nem sok, de nem is kevés mivel t5 csövek vannak. Rövid fénycsövekről van szó amik nem érik végig az akvát tehát a valósában van középen egy 60cm sáv aminek magasabb a watt/liter aránya, erre a részre mehetnek közepes fényigényű, intenzívebb fejlődésű növények.
Nitrát szint, nano halakat tartasz amik nem szolgáltatnak elég nitrátot szerintem, ha 5mg/liter alatt van a nitrát szint akkor az még kevés a növényeknek, az algának viszont elég.
Viszonyítási alapom neon halakkal van, 10 neon kb annyit szennyez, mint 1 db kék gurámi, 100 liter valós víztömegre dús növényzettel, 4 gurámi mellé még simán elfér a macro kiegészítés.
Profitot adsz ami csak kálium+micro elem, nitrát nincs benne, ront a helyzeten a carbo, alacsony nitrát szintnél az ecset algának kedvez.
A növényzet fejlődését te látod, ha nem napi szintű a növekedés akkor az alga nől.
A carbót szokás az algára spriccelni injekciós tűvel, ennek alga irtó hatást tulajdonítanak, ez tény, de ha a HM re spricceled, vagy bármilyen növényre az ugyanúgy tönkre megy, én úgy vettem észre az ecset alga kimondottan szereti persze nem spriccelve hanem a vízbe.
A társas akva mindig kicsit átkos, a co2 növényes más, az alacsony fényerővel rendelkező sügeres megint más.
Intenzív növekedés alatt példa társasban ezt értem:
Ez 05.08 egy teljes kopasztás után, mivel nem látszottak a halak, majd 3 hét múlva : [link]
1 hét múlva megint érdekesen fog kinézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!