Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Külső szűrő házilag, liter/óra...

Mantzel kérdése:

Külső szűrő házilag, liter/óra beállitása kérdéses?

Figyelt kérdés
Üdv minden akvisnak! 160l akváriumhoz csináltam kb 8-10 literes külső szűrőt. alulrol felfelé: 2deci ülepítő, krumpliszsák, nagyszemcsés szivacs, siporax, újabb szivacs csak vékonyan és felette a pumpa. névlegesen 1000l/órát tud, igy teletömve 180 l/h-t mértem. A vizet belső szűrő mozgatja igaz csak 200l/hval de nekem elég. A kérdés az lenne, hogy szerintetek a biologiai szűréshez ,így a bacik jólétéhez elég e az a 180l/h ami a külsőből jön?

2014. febr. 4. 23:26
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Pusisz...

1500 a pumpa teljesítményed, ez egy névleges teljesítmény mint minden szűrőnél, az idő múlásával a szűrőanyagok ahogy tömődnek úgy veszít ebből.

Emelési magasság a pumpa erejét jelzi, általában arányos az áramfelvétellel, példa ha egymás mellé teszem egy alacsony wattszámú 700-as pumpa rotorját és egy 700-as külső szűrő rotorját "törpe és góliát"

"Tulajdonképpen mennyi az annyi?"

Mérd le, kell egy példa 5 literes ion cserélt flakon, az akváriumban a nyomó ágról elkezded tölteni, mérd a másodperceket. Mondjuk 20mp alatt töltötte meg, számítás: 3600:20x5=900 azaz 900liter/óra az aktuális vízhozamod.

Vízoszlop emelkedés: van egy 100-as pvc cső, elkezdjük fölülről tölteni mondjuk 500 liter/órával, gyorsan emelkedik a víz szint, nagy sebességgel kering a szűrőanyagok között a víz, elkezdjük fölülről tölteni a nagyobb alapterületű edényt lassan emelkedik a víz.

Kezdésnél célszerű a maximummal indítani, a gyári külső szűrőknél így van, nem is véletlen hogy példa a szomszédom külsője működik 13 éve.

Pusisz te jól méretezted, nagy erős pumpád van, szerintem 400 liter körül mérhetsz, az akváriumban sok évet ki fog bírni.

2014. febr. 7. 08:38
 12/13 anonim ***** válasza:

Szerintem felesleges bármi okfejtés, zárt rendszerű külső szűrőről beszélünk, ez szerepel a kérdésben nem más.

Ha nem 1-2 hónapra van tetvezve a szűrő be kell tartani pár dolgot, emelési magasság nem kell elméletben, (közlekedő víz elve) gyakorlatban viszont kell hogy legyen erő a szűrőben a szűrőanyagok ellenállása miatt.

Célszerű a maximum vízhozammal indítani,(képlet) legalább 1 méter emelési magassággal(pumpa ereje)

Az utóbbi időben, inkább tavaly, rengetegen írták hogy behalt a szerkezet, ők nem jól méretezték a pumpát.

Pusisz jól méretezte működni is fog neki x évig.

Kérdező! Ha meghalt a resun pumpa vegyél egy képlet alapján kiszámított pumpát, erős emelési magassággal, példa szökőkút pumpa, az kibír rotorcsere nélkül 5 évet.

2014. febr. 7. 08:57
 13/13 anonim ***** válasza:

"Pendulum92 nevű felhasználó válasza:

Tehát fogalmazzuk át helyesen B.Joci megállapítását:

A baktériumok -nem tudnak kellő számban elszaporodni-bizonyos mennyiségű cm/perc áramlás alatt."

Ez jogos, sőt, egyes szűrőanyagoknál azt beszéltük hogy a többlet áramlás elhalad mellette példa gyűrű forma siporax

Állítottam egy olyat hogy a gyenge áramlás is káros.

Házilag épített külsőnél ha gyenge a vízhozam elkezd alul rakodni a szennyeződés és idővel teljesen leállítja a szűrőt, meghal a pumpa, ha erősebb a pumpa és a vízhozam egyenletesebb a szennyeződés eloszlása a rétegekben.

10 cm/perc alatti vízoszlop emelkedésnél ez már megtörténhet, de nyilván befolyásolja a vödör alapterület is. A gyári szűrőknek más a félépítése, nem alul megy be a víz, persze van itt is kivétel de azok már nem gyakoriak.

2014. febr. 7. 09:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!