Külső szűrő házilag, liter/óra beállitása kérdéses?
Az a 180 l/H(nekem mondjuk kicsit kevésnek tűnik, ha 1000lph-s a pumpa) biológiai szűrésre teljesen elég.
Mondod, hogy még egy 200 lph-s pumpa is dolgozik az akváriumban, nekem ez elég kevésnek hangzik, ha látod, hogy nagyjából az egész akvárium területén enyhén mozognak a növények, akkor jó, egyébként szerintem kevés.
Köszönöm a válaszokat, akkor a külső szűrőm így rendben is lesz. Amúgy a névleges 1000-hez képest tényleg kevéske a 180l/h de így első próbálkozásnak csak egy resunt(...) vettem, amúgy teljesen halk,fillérekért volt,megvagyok vele elégedve:)
A belső 200 l/h csak ideiglenes, azért raktam be mert a 700 l/h-at átalakítottam egy brutáljó aljzatporszívóvá:D
Mindenkinek lehet véleménye, szerintem kevés ez az áramlás.
Törpültünk lassan egy éve hogy mi lehet a megfelelő áramlás.
Megszületett egy képlet, alapja "A baktériumok maximum 30 cm/perc sebesség mellet képesek megmaradni" " állítás.
30cm/perces maximális áramlás, vízoszlop emelkedés számítása.
négyzet vagy téglalap szűrőtartály esetén oldalak centiméterben megadva:
aXa vagy axbx30:1000X60=maximális pumpateljesítmény
Kör szűrőtartály esetén:r=átmérő fele centiméterben megadva
rxrx3.14x30:1000x60=maximális pumpateljesítmény
Mondjuk egy 250-es pvc csőnél 12.5x12.5x3.14x30:1000x60= 883
Tehát a maximum áramlás az 833 liter/óra, ez felel meg a 30cm/perces maximum áramlásnak 250-es pvc csőnél.
Én az idő múlásában látom a problémát ha egy szűrő 200l/h kezdésnél az menyi lesz beállt szűrőanyaggal.
Egy 700-as külső 400-450-el kezd, ezt többen mérték, én is, beállva 300-al dolgozik optimális esetben hónapokig.
Optimális sebességnek a 200l/h jó lehet, ha ez az alsó határ, főként hogy 120 liter környéki víztömegről beszélünk.
Ne legyen igazam! Írj majd vissza pár hét múlva hogy mizu, szerintem nem lesz működőképes a dolog ezzel a pumpával, nem fogja bírni.
A jelenlegi az optimális határát súrolja, ha a külső szűrős tapasztalataimat nézem, ebből lesz így 70-80 liter is ami már kevés a víztömegedhez, a szűrőanyagoknak is kell az öntisztuláshoz megfelelő áramlás.
"A bontó baktériumok keringetés nélkül is életben maradnak, ha levegőztetjük a vizet és van elég tápanyag, lásd élőiszapos víztisztítás."
Ott a levegőztetés biztosítja a keverést, "átfolyást". Ha egy kis régióban nincs oxigén, vagy tápanyag, nem működnek. De hatékony ez a módszer, így van keveredés is.
"Az átfolyásnak csak a folyamatos tápanyagszállításban van szerepe."
Mindenhol élnek, de pont ezért van a szűrőben a legtöbb.
Ha valamilywn formában nem áramoltatod a vizet, nem tudnak eléggé elszaporodni a kevés tápanyag miatt. Lehet, hogy életben marad pár, de akkora tömeget nem tudnak elérni, hogy lebontsák az ammónia nagy részét.
Ha így vesszük, igaz ez a 30 cm/perc minimális áramlás.
"Ha egy akvárium vizében kellő mennyiségű oldott oxigén van és adott a "tápanyag", akkor minimális átfolyás esetén is működik a biológiai szűrés a szűrőnkben és mindenhol az egész akváriumban. "
Szóval ez igaz, az áramlás arra kell tehát, hogy vigye a sok tápanyagot és oxigént a szaporodáshoz.
Ha nem lenne szűrőd, nem lenne elég baktérium sem az egész akváriumban egy átlag halmennyiség ammóniájának lebontásához.
Tehát fogalmazzuk át helyesen B.Joci megállapítását:
A baktériumok -nem tudnak kellő számban elszaporodni-bizonyos mennyiségű cm/perc áramlás alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!