Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Szeretnék egy halat, de a...

Szeretnék egy halat, de a szüleim nem engedik. Mi a megoldás?

Figyelt kérdés

Már régebben is szerettem volna egy halat, de már akkor sem engedték. 1db aranyhalról lenne szó egy a lehető legkisseb akváriumban az állatbartát verzió közül. A pénzügyi részét én állnám (tudom biztosítani hosszú távon is) és mindent vele kapcsoltaban, beleértve a vízcserét, tisztítást és az etetést is. Azt mondják, hogy macerás. Van egy kutyám is és sajnos niem tudok rá szánni annyi időt, amennyit szeretnék. Gondolom ezért nem engedik.

Nagyon szeretnék egy halat, mert mostanában eléggé mély ponton vagyok lelkileg. Úgy érzem, hogy a sok rossz dolog után ennyit megengedhetnének. Nem járok el sehova, csak suliba, nem kapok zsebpénzt, nem költök szépészeti dolgokra és nagyon ritkán kérek bármit is. Sajnos nem engedhetünk meg magunknak olyan dolgokat, ami másoknak természetes.

Mit csinálnának a helyemben?

Előre is köszönöm a válaszokat!

15/L

2014. febr. 1. 19:56
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
Egy halat sztem eléggé hamar megunsz, neki max. a bajaidat monhatod el, de ez esetben ott a kutya. Ha van pénzen (mer ugye leirtad h abból vennél mindent) elmehetnél pl. lovagolni.
2014. febr. 1. 20:04
 2/15 anonim ***** válasza:
85%

Ha ennyire szeretnél aranyhalat, utánaolvashatnál, hogy az aranyhaltartás nem játék és mese. Több kilósra megnövő halakról van szó, a legkisebb akvárium, ami állatbarát, az olyan 200literes.

Szerintem a kutyád sokkal jobban örülne, ha inkább vele foglalkoznál, hiszen ő ráadásul meg is ért Téged. Érzi a bánatod, örömöd. Egyetlen célja alétezésének, hogy szerethessen téged, egy mosolyoddal olyan boldoggá teszed, hogy nem is tudnád elképzelni.

A haltartás sok macerával jár. Ammónia, nitrát, vízkeménység méregetés, heti egy, vagy többszöri vízcserék, mulm (kaki) leszívása hetente, vízhőmérséklet beállítása, aggódás az algák miatt.

Mivel nekem kutyáim és halaim is vannak (csak most értem meg rá, 34 évesen, hogy halakat is tartsak felelősséggel), én azért azt javaslom, menj el a blökiddel néha sétálni, öleld át a nyakát, ő pont azt fogja neked viszonzásul adni, amire a legnagyobb szükséged van.:)

2014. febr. 1. 20:05
 3/15 anonim ***** válasza:
Meg például kutyuliknak trükköket tanitani tök érdekes és szórakoztató:) De ha úgy gondolod hogy neked egy hal mindenféleképpen kell, és van rá saját pénzed, akkor sok szerencsét, remélem lesz halad ha akarsz ;)
2014. febr. 1. 20:12
 4/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Nagyon szeretem a kutyust és megyek vele sétálni, amikor csak tudok. A lovakkal is jól kijövök. Amikor van alkalmam megyek lovagolni, de sajnos hosszú távon nem megoldható, mert nincs rá pénzem, hogy rendszeresen járjak (az akváriumra még nincs meg a teljes összeg, de csak akkor terveztem volna venni, ha megvan rá minden) és későn érek haza az iskolából a sok óra miatt, ilyenkor csak arra vágyok, hogy otthon lehessek. Ezért is gondoltam a haltartásra. Szeretnék gyönyörködni bennûk és úgy gondolom, hogy jó hallgatók, nincs semmi reakciójuk, ha mondanak nekik valamit. Lehet, hogy ez elég furán hangzik, de úgy érzem, hogy szükségem van egy halra.

Nem néztem utána az aranyhaltartásnak, de valószínűleg, ha lesz halam, nem az lesz. Nem szeretnék nagy akváriumot. Minél kisebb, annál jobb. Csak 1 halat szeretnék bele. Esetleg kettőt, hogy ne legyen magányos, de többet nem.

2014. febr. 1. 21:01
 5/15 anonim ***** válasza:

Egy betta szerintem jó lenne Neked. Előszöris, szükséged lesz egy 30-40 literes akváriumra, egy kis belső szűrőre, és egy fűtőre. Néhány strapabíróbb növényhez(pl anubias, amit egy kőre vagy fára kell kötözni) is kell egy kis világítás ezt egy ilyen kompakt fénycsővel megoldhatod: [link]

Aljzatnak megfelelő lenne gyöngykavics, kvarchomok(nem ilyen színezett vacakok). A hal érkezése előtt 3 hétig üresen járatni kell az akváriumot, hogy a hasznos baktériumok elszaporodjanak. Miután beállt a medence, hetente egyszer kell 30% vizet lecserélni. A szűrőt havonta egyszer takarítsd a leszívott akváriumvízben.

A szüledinek pedig sorolj fel jó tulajdonságokat pl. nem kell sétáltatni, halk, nem büdös stb.

2014. febr. 1. 21:19
 6/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm! A bettára már hamarabb is gondoltam, mert szerintem gyönyörű és egyedül is elvan. Körûlbelül mennyi a költség egy 30L -es akváriumra és a legfontosabb hozzávalókra?
2014. febr. 1. 21:25
 7/15 anonim ***** válasza:

Itt mindent megtalálsz, amit tudni kell a bettáról. [link]

Vedd figyelembe a vízparamétereket, amelyben életben marad, sőt jól érzi magát. Legegyszerűbb, ha most neten bepötyögöd a lakhelyedet és azt, hogy vízminőség, vízparaméterek, így megnézheted nálatok milyen tulajdonságú az ivóvíz. Ha túl kemény, majd lágyítanod kell ioncserélt vízzel, vagy házilag gyártott lágy vízzel, ha magas a nitrát tartalma, akkor növények kellenek, ha az ammónium, akkor megint más a teendő. Ezeket nyálazd át, sok későbbi kellemetlenséget (vagy hal halást) tudsz megelőzni vele.

2014. febr. 1. 21:39
 8/15 anonim ***** válasza:
A helyedben 54 literes akváriumot vennék, sztem nagyjából, jó erős szűrővel kijön az egész olyan 20-25 ezerből.
2014. febr. 1. 21:40
 9/15 A kérdező kommentje:
Sajnos max 20L-est tudok venni, mert a nagyobb nem fér el sehol. Ekkorában tarthatok bettát? Jól érzi magát ekkora helyen, vagy semmiképpen nem ajánlott a hal érdekében?
2014. febr. 1. 21:57
 10/15 anonim ***** válasza:

Sajnos az állatvédelmi törvény TILTJA a 30 liternél kisebb akváriumban való gerinces élőlény tartását! Illegális, törvénysértő, amit hála az égnek ma már komolyan vesznek. Sajnos, lehet kapni ilyen kicsi tankokat, de már nem sokáig. Állatkínzás. Ha szereted a leendő halad és tiszteled az életet, akkor nem tartasz ilyen kicsi helyen halat. Lassú szenvesét nézhetnél, nem boldog létezést az akváriumodban. Ne tedd!

Ellenben ekkorában tarthatsz garnélákat, nagyon aranyos lények ők is, igaz szaporodnak. Vagy csigát. Gyönyörű csigák vannak, sajátos természettel és jellemrajzzal.

2014. febr. 1. 22:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!