A légpumpák milyen elven működnek?
Az enyém egy 799-es barnásszürke, közel 20 éves jószág. De még mindig árulják őket a mai napig. Ez kék, nem tudom melyik a szériából, de ugyanez a belseje és külseje:
Ugyanazon az elven működik, mint egy klasszikus csengő.
A tekercs (elektro)mágnesességet gerjeszt. A mágnesesség magához szippantja azt a kis fém lapot, (ami a csengőben megüti a harangot) de ettől megszakad az áramkör, így megszűnik a vonzás, és visszaáll a kis fémlap az eredeti helyére, de akkor ismét záródik az áramkör.
És ezt így jó gyorsan csinálja.
Ha ahhoz a fém laphoz közel teszel egy harangot, úgy hogy mindig megüsse, akkor csengő lesz belőle, ha meg rákötsz egy gumi membránt, akkor meg a levegőt fogja pumpálni.
Vannak külömböző kompresszorok sokkal job hatásfokkal.
Ezek a membránosak, úgy működnek, hogy a membrán egy szelepen keresztül beszív egy bizonyos mennyiségű levegőt (ekkor a membrán ki van feszűlve). Aztán a membrán összenyomúdik és kiszorítja a levegőt a levegőcsőbe, ekkor a szelep zárul, és így a levegőcsőbe kerül a levegő.
Szerintem azért dörmögnek, mert nagyon könnyűek.
Van aminek villanymotor hajtja a membránját, nem mágnes. Pl. láttam egy elemes légpumpát, abban olyan motor volt, mint a távirányítós autókban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!