RO készülékek? Hogyan működnek? Valaki elmondaná pontosan hogyan is működnek, mert nem igazán értem a kutatás után most?
Magának az ro nak a lényege a fordított ozmózis, tehát egy vékony membránon préseli át a vizet.
A membránon annyira kicsi lyukak vannak, hogy a víz szinte átdiffundál rajta.
És semmi más nem tud átjutni rajta, csak a vízmolekulák. Minden más sokkal nagyobb annál.
Szokott lenni valami előszűrőjük is, különféle, különböző típusoknál. Általában van egy gyantás ioncserélő előszűrő tartály, meg mechanikai szűrők is, hogy ne minden a membránt terheljen.
Ezt a kérdést nem értem.
Mi van a vízcserékkel?
Mit gyűjtöttél össze?
Akkor érdemes valami nagyobb teljesítményűt venni, hátha kell máshoz is... ha ilyen rossz a víz. A nagyobban általában jobbak.
A lényeg, hogy igen, lassan szűrnek, és össze kell gyűjteni a vizet.
De egy ro val szűrt vízzel nem lehet feltölteni egy akváriumot, alkalmatlan rá!!!
Instabil a ph-ja, ami katasztrófához vezet!
Be kell keverni csapvízzel.
Olyan arányban, hogy megfelelő keménységet kapjál.
A keménységet tesztekkel tudod mérni. Összkeménységben 8-10 alá nem érdemes menni, illetve változó keménységben 5 nk alá szintén nem menj szerintem.
Majd kitapasztalod. Fele-fele, vagy 1/3-2/3, vagy 2/3-1/3 arány, vagy csak a negyede csapvíz....
A lényeg, hogy méregess, tapasztald ki az arányokat, mérd a keménységet, és a ph-t.
Aztán vízcseréknél mindig ezt az arányt tartsd be!
A párolgást pótolhatod ro vízzel.
Egyébként a növények általában bírják a kemény vizet, sőt általánosságban jobban, mint a nagyon lágyat!
Szóval nem biztos, hogy csodát tesz az ro szűrő, más baja is lehet a növényeknek! (valószínűleg más a bajuk)
Én leszedtem a zuhanyzó csövét és ahelyett kötöttem rá az RO szűrőt. Mi meg a kádban fürdünk.
A zuhanyzóba beállítottam egy 30 literes műanyag hordót, abba folyatom a lágy vizet. Pát óra alatt megtölti, lehet hogy egy nap is mittudomén, sosem számoltam. Ha túlfolyik max lemegy a lefolyón, de nem önti el a lakást. Persze néha ránézek és amint látom, hogy már kezd tele lenni, elzárom a zuhanyzó csapját.
Aztán csak áll a víz a hordóban.
Egy 2-3 literes kis kaspóval szoktam átmeregetni annyit, amennyi kell egy vödörbe, és azt viszem ki a vízcseréhez..
Nekem most nincs édesvizi akváriumom, csak tengeri, meg brakkvizi, és ahhoz megsózom a vödör vizet.
Amikor volt édesvizi, akkor meg csak hozzáöntöttem fele csapvizet és így lett 10 NK, az jó volt a kis halaimnak.
Persze csapvizet is tudok félretenni, nagyon sok vödröm van, mert vennem kellett, amikor a tengeri akvárimot arrébb költöztettem. Vettem vagy 6-ot, de még így sem volt elég, lavorba is pakoltam halakat, korallokat, köveket, ezt azt. De hát a vödrök megmaradtak.
Nálunk a 100 Ft-os boltban kb 250 Ft volt egy vödör, nem egy nagy összeg.
A 30 liters hordó drágább volt, de abba azért 3 vödör víz fér, és nekem kell annyi, mert sok akvárium van, és mostmár mindegyik aránylag nagy is.
Meg én szeretem biztonságban tudni a halakat. Bármi probéma van, 30 liter állott vizet mindig elő tudok kapni gyorsan. Általában úgy annyi vizet engedek a hordóba, hogy hogy nagyjából mindig tele legyen. Ha nem szedtem ki annyit, akkor csak utántöltöm. Így legalább frissül abban is a víz, kicsit, nem csak ott áll napokig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!