A szűrők, hogy működnek?
Igen kell takarítani, rendszeres vízcserénél kinyomkodod a le engedett vízben!
egész szűrőt víz alá!
nem szabad ki kapcsolni, mert elpusztulnak benne a hasznos baktériumok!
A szivacsot tilos tisztítani, semmihez nem használhatsz vegyszert az akvárium közelében. Hetente részleges vízcserekor a leszívott vízbe kicsit kinyomkodhatod, ennyi a szivacs tisztítása. Lebontó baktériumok laknak benne, segítenek átalakítani az ammóniát nitráttá, tilos kiírtani őket. A szűrőnek a víz alatt kell lennie. Levegőt nem kell beporlasztania (az a leghangosabb) elég, ha a vízfelszínt mozgatja. Azért tilos kikapcsolni éjszakára, mert elpusztulnak a már emlegetett lebontó baktériumok, így a halak a felgyülemlő ammóniától elpusztulnak, illetve ha túl is élik, legyengülnek, visszamaradnak a fejlődésben. Ráadásul az oxigénhiány is végezhet velük.
Nálam 2 szűrő szűri az akváriumot, egyáltalán nincs hangjuk, nyugodtan alszok mellettük.
Először, mikor elkezdtem halat tartani, úgy gondoltam, miért ne kapcsolhatnám ki a szűrőt éjszakára (nekem is hangos volt), azt gondoltam, csak paranoia az, hogy nem szabad kikapcsolni. Mostmár felfogtam, hogy miért. A szűrőben lebontó bacik laknak, akik a alak által "kibocsátott" ammóniát nitritté, nitráttá alakítják, amit aztán a növények felvesznek. Ez a körforgás fontos szerepet játszik az akvárium biológiai egyensúlyában.
Ha kikapcsolod a szűrőt, kb. fél óra alatt elpusztulnak a bacik, aztán a halott bacikat bekapcsolásnál belenyomatod a vízbe. Nem is tud biológiai egyensúly kialakulni.
Nem ismerem ezt a szűrőt, de mi benne a hangos? A motorja, vagy ahogy bugyborékol? Mert a bugyborékolás nem fontos, ha lehet szabályozni, tekerd le nyugodtan, ha nem, akkor csak szedd le a gumicsövetcsövet. (ha hülyeséget mondtam, bocsi, nem ismerem)
köszi a válaszokat, többsége hasznos. Meg, most, hogy ellepte a víz, már nem is hangos. Viszont nagyon keveri a vízet, tényleg tájfun van az aksiba.
A másik meg az, hogy eddig nem kapcsoltam be csak egy-két másodpercre, hogy hangos-e meg ilyesmi, mivel még nincsenek benne halak, viszont este már lesznek. Akkor a leírtak alapján azzal kezdi majd, hogy benyomja a döglött baktériumokat. Ezt, hogy lehet kijátszani?
Ki kell mosni a szivacsot, csapvízben, vegyszer nélkül.
Halakat még nem ajánlok, mind el fog pusztulni. A szűrőt be kell járatni, legalább 2 hétig halak nélkül kell üzemelnie. Így még nem tud a felgyülemlő ammónia ellen dolgozni, ami pedig mérgező a halakra nézve.
Inkább olvass kicsit, hamar csalódás lesz így a vége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!