Aranyhalak! Kezdő vagyok, lenne pár kérdésem, segítenél?
Kaptam 1 hete egy 10 literes akváriumot 3 aranyhallal, amiből az egyik sajnos már másnap meghalt.:(
Az eladó az üzletben azt mondta, hogy:
ártézi vízben kelk őket tartani
napi egyszer adjak nekik enni, szúnyoglárvát
adott az akváriumba egy növényt
levegőztetőt nem adott, mondván az nem kell
lámpa se volt
én vettem nekik egy kislámpát, még egyszer visszamentem a kereskedésbe, és megintcsak azt mondta a nő, hogy nem kell nekik levegőztető, mert kicsi az akvárium, és a növény termel nekik elég oxigént.
vettem nekik haltápot a szúnyoglárvák mellé, hogy majd felváltva adom nekik, de ebből egyszer ettek, és meghaltak.
Mit csináltam rosszul??
Szerintem kell nekik levegőztető, de a nő határozottan állította, hogy 10 L-es akváriumba nem kell.
Vagy a haltáp nem volt megfelelő. De az volt ráírva, hogy haltáp díszhalaknak.
Te túl sok mindent nem csináltál rosszul. A hibád az volt, hogy hallgattál az eladóra. Nem szabad.
Ha jót akarsz a maradék aranyhalaknak, akkor még holnap elajándékozod valakinek, mert abban a 10 literben sajnos meg vannak számlálva az óráik. legalább egy 20x ekkora akváriumban tartanék aranyhalat, de inkább egy tóban.
Perpill annyit tudsz tenni vasárnap este, hogy engedsz egy kis vizet ki, kavargatod, szellőzteted, aztán 4-5 litert lecserélsz a vizükből. Aztán kb ezt mindennap eljátszani, amíg nem találsz nekik helyet.
De ha esetleg van otthon egy nagy lavór vagy tiszta műanyaghordó, akkor abba tenném át őket. Valami kis szűrőféleséged van? Vagy valamilyen kis vízpumpa? Szobaszökőkutakban is szokott lenni ilyesmi. Állítsd bele úgy, hogy fodrozza a kiáramló víz a vízfelszínt, az segít oxigént beoldani a halaknak.
Most nézem, már mind meghalt?
Hát az a helyzet, hogy igen, mind. :(
A kérdést azért is tettem fel, mert (mivel mind meg is halt, nyilván valamit nagyon rosszul csináltam)..szóval semmiképp nem akarok venni halat, így, hogy csak eddig élnek.
Szóval akkor túl kicsi lenne az akvárium??
Az eladó azt mondta, hogy ekkora BŐVEN elég 3 halnak. Bár gyanús volt, hogy nem.
A levegőztetőt visszamentem megkérdezni, és második alkalommal is állította, hogy nem kell.
Ja, és a vízcsere: ő azt állította, hogy csak akkor kell cserélni, ha már nagyon koszos. Én azért 1 hét alatt cseréltem benne vizet 2x, bár nem az egész vizet, hanem kb. a 30%-át cseréltem a víznek.
Tóban kellene tartani? De ezek ilyen pici halak voltak, kb. 4 centisek. Vagy megnőttek volna?
Tudom, hogy rosszul csináltam, de kaptam a halakat ajándékba, és igyekeztem mindent a lehető legjobban csinálni.
vízcsere, halétel, lámpa: ezeket már utólag olvastam, az eladó egy szóval nem említett ilyeneket.
nem akartam,hogy meghaljanak, sőt:(
Az eladónak BŐVEN megérné, ha hetente kinyiffanna 3 halad, aztán mennél folyton új halakat venni.
Igen, nagyon kicsi nekik. Mondjuk a 10 liter mindennek kicsi szerintem, főleg egy kezdő akvaristának. Ennyi vízben sóráknál fejlettebb élőlényt nem igazán tartanék a helyedben.
Ha tényleg szeretnél akváriumot, akkor legalább egy 10x ekkorával kellene kezdeni. Az több víz, nehezebb elcseszni, több halat is tarthatsz benne. Sokkal kevesebb nyűggel jár, sikerélményed is több lesz. Mondjuk aranyhalat még abba sem tennék.
Első körben viszont ha teheted, abba a boltba be ne menj mégegyszer. Utána pedig kezdj el olvasgatni, hogy mi kell a halacskáknak. Aztán szépen el lehet kezdeni tervezgetni azt a 100 literest.
Az interneten pl az akvarista.hu-n van sok okosság, bár ott fórumokat kell nyálazni, ami nem mindenkinek szimpatikus. Könyvet is olvashatsz, ott van pl a jó 30 éves Horn-Zsilinszky könyv, még mindig rengeteg hasznos dolog van benne.
Ha tudsz angolul, akkor van egy csomó akváriumos könyvem bescannelve, azokból is tanulhatsz.
Ha az aranyhalaknál akarsz maradni, akkor Pénzes-Tölg: Az aranyhal című könyvet ajánlom.
Persze a neten is kb mindent megtalálhatsz, de én jobban szeretek igazi könyveket olvasgatni :D
Ne is vegyél új halat, és ha teheted, abba a boltba vissza se menj többet.
Kezdd pl azzal, hogy regisztrálsz az akvarista.hu-ra, és a főoldalról letöltöd az e-bookokat.
Ezután ezeket olvasd el figyelmesen:
Köszönöm szépen a válaszokat!
A kérdést azért nem vásárlás előtt tettem fel, mert a halakat kaptam, nem tudtam, hogy ez lesz az ajándék.
Olvastam egy csomó mindent ezzel kapcsolatban, azért is vettem nekik még egy fajta eledelt, lámpát stb., de így se volt jó.
Most már látom, hogy ebbe az akváriumba nem szabad halakat tartani, mivel kicsi. így nyilván nem fogok bele újra halakat venni, hogy azok is meghaljanak.
A linket is köszönöm! Megnézem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!