Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Melyiket mihez ajánljátok?

Melyiket mihez ajánljátok?

Figyelt kérdés
meleg fehér és a hideg fehér világitás közül melyiket használhatnám édesvizi akváriumhoz közepesen növényes akváriumot szeretnék.mindegyik 6500 -es lenne.a kérdés biztos nem jo.

2013. szept. 30. 21:26
1 2
 1/11 Pendulum92 ***** válasza:
Valami nem stimmel, mert a meleg fehér a 2700 K-es, a hideg fehér pedig 4000K. A 6500-as a hideg nappali fény tehát a cool daylight. Van még sima daylight, az 5400 K-es. Ha csak ez a kettő van, akkor a hidegfehéret válaszd, de ha van 6500K-es cool daylight, akkor meg azt.
2013. szept. 30. 22:26
 2/11 YourDestiny ***** válasza:
A 4000 Kelvin középfehér fény, nem hidegfehér. A hidegfehér fény a 7000 Kelvin feletti tartomány. Egyébként egyes melegfehér fényű fénycsövek vagy egyebek is jók, de nem a bolti 3 ezer Kelvin körüli fényforrások, ugyanis színspektrumban óriási különbségek lehetnek.
2013. okt. 1. 09:17
 3/11 Pendulum92 ***** válasza:
Múlt héten néztem az obiba a fénycsöveket, és a Cool White-hoz 4000K-t írtak, bár nem értek hozzá.
2013. okt. 1. 10:27
 4/11 Pendulum92 ***** válasza:

És a "cool white" tudtommal magyarul hideg fehéret jelent :D

Ja, és a 7000 felett meg már a skywhite jön, nem hidegfehér.

De lehet, hogy csak én kavarodtam bele.

2013. okt. 1. 10:31
 5/11 YourDestiny ***** válasza:

Igen, azt írják minden 4000 Kelvin körüli fénycsőre, hogy cool whinte. Viszont hogy miért, az számomra is rejtély, ugyanis ezeknek a fénycsöveknek semmi köze nincs a hidegfehérhez.

[link]

2013. okt. 1. 16:22
 6/11 YourDestiny ***** válasza:
Igen, én is pontatlan voltam, 5 ezertől, nem 7 ezertől.
2013. okt. 1. 16:23
 7/11 YourDestiny ***** válasza:
Lényegében a skywhite is hidegfehér fény, ugyanúgy magába foglalja, mint a daylight megnevezést. Viszont arra én is marha kiváncsi vagyok, miért adják el egyes gyártók a semleges fehér fényű fénycsöveiket cool white alatt.
2013. okt. 1. 16:29
 8/11 Platypus ***** válasza:

A hideg és meleg fénynek kétféle értelmezése van! A fizikai értelme szerint az alacsony színhőmérséklet a meleg fehér, ami vöröses fény, mivel az izzó akármink alacsonyabb hőmérsékleten adja le ezt a fényt. Ha tovább melegítjük,akkor adja le a meleg fehér, kékesebb fényt.

Viszont a hideg és a meleg színnek van egy sokkal közismertebb, hétköznapi értelme is: a vörös egy meleg szín, a kék hideg. És az átlagember ezt ismeri. Ezért a fénycsőgyártók használják ezt is, mert az emebrek 90%-a a hideg fehérről a kékre, a melegről meg a vörösre asszociál.

2013. okt. 1. 18:20
 9/11 Pendulum92 ***** válasza:
Azt hiszem máskor óvatosabban okoskodok, köszi az infókat.
2013. okt. 1. 19:53
 10/11 Platypus ***** válasza:

A kérdezőnek a lényeg:

Ne azt nézd, milyen fantázianevet adnak neki. Csak a szám fontos. A 6000-6500 K praktikus általános célokra, növényezésre, trópusi édesvízihez. Blackwater akváriumot szoktak világítani alacsonyabb értékűvel is, de igazából sokkal jobb, ha ott is 6500K a fény és a vizet színezi sárgára a csersav. A magasabb 8000K körüli csövek fénye kékes, sügeres akváriumba szokás használni. De ez is inkább szokás, mint szükség.

2013. okt. 2. 09:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!