Ez igaz? Nagyon szeretnék egy 200 literes nyitott akváriumot, de a párom nem engedi, mert szerinte ettől bepenészesednek falak de lehet hogy butorok is.
Szerintem normális körülmények között nem lesz penészes semmi. Értem ezalatt a napi szellőztetést (azért ha néha, pl. a téli mínuszokban kimarad egy nap nem tragédia).
Érdemes kis huzatot csinálni, vagy bekapcsolni ventillátort a nyitott ablakhoz, hogy jól átpörgesse a levegőt. Egy szobára elég így mondjuk napi 5-15 perc (télen), azalatt a levegő sem hűl le, és a lakás is szellőzik. Természetesen érdemes addig letakarni az akváriumot, amennyiben lehetséges.
Plusz be lehet tenni páramentesítőt, pl. a Ceresit is jó lehet és olcsó is. Én a szekrény tetejére szoktam feltenni, aztán szépen gyűjti magának a vizet. Egy tabletta egész sokáig elég bele, ha jól emlékszem kb. 2 hónapig, de ez több mindentől függ (szoba mérete, pára mennyisége, hőmérséklet stb.).
Nálam van 200 nyitott és nincs penész.
Télen 2 akvárium volt nyitott, a 200as és a 112 literes,
de a fűtés miatt 15%-alá csökkent a páratartalom, ami azt jelentette, hogy reggel mikor felkelünk az ágyból, fájt a torkunk és alig kaptunk levegőt. Aztán ezt berátom megelégelte és vett egy kis párásítót, amit néha bekapcsoltunk. Mert én hiába tettem lábosokat is a kályhára, semmit nem ért. Úgy ahogy az akváriumok sem.
Ezek télen nem párolognak annyira. Nyáron 30 fokban már 3 naponta 5 liter víz eltűnik, de akkor sem lesz magas a páratartalom a lakásban, inkább csak ilyen pontjó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!