Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » A has beesése, lesoványodás?

Pendulum92 kérdése:

A has beesése, lesoványodás?

Figyelt kérdés

Nagyon kínos ez a helyzet, de most nekem kell ide írnom, segítségeteket kérve.

Már egy ideje felfigyeltem arra, hogy néha egy-egy halamon megjelennek ezek a tünetek. Voltak kisebb problémáim, kisebb vízértékváltozások, de akkor értelemszerűen ennek tulajdonítottam a problémát.

Ami aggaszt, hogy mostanában nem volt semmilyen változás, még is megjelent újra ez a betegség(?).

A tünetek: a hal elkezd soványodni, szinte elfogy a hasa, meg olyan, mint ha összemenne. Eszik rendesen egy ideig, majd kezd egyre ügyetlenebbé válni, de még mindig eszik. A hátúszóját sem feszíti ki rendesen.

Minap pusztult el egy halam így, de már egy másikon látom, mint ha annak is kezdene összemenni a hasa.

Az akváriumom nagy vonalakban: 72 liter, 5 zebradánió, 5[:(] vörös karcsú díszmárna, 2 törpegurámi. Most épp egy márnán fedeztem fel a tüneteket.

A szűrésem egy speckós házi növényes szűrő, egyik tartály 12 literes, ebben van vagy 3-4 liter szivacs, 1 liter siporax, és egy szép nagy nyíllevél a tetejében, a másik 3 literes, ebben kb 1 liter szivacs van, és 1 tő vitorlavirág. Egy 700 l/h-s pumpa dolgozik benne.

Laborban mért ammónium 0,1 körül volt, pH-m 7,2. A nitrát pedig 8 volt.

Egy tesztet folytatok a növényes szűrés kiegészítéssel kapcsolatban, mivel ők felveszik a haltápból származó anyagokat(nitrát, foszfát, ammónia), így a vízcserém 5 liter hetente fele ioncserélt-csapvíz keverékével, a keménység 8 nk.

A táplálékuk hétközben száraz, vannak rosszab minőségű, régebbi száraz tápok, és egy Sera Vipan, ezekből kapnak. Hétvégén pedig, amikor itthon vagyok, fagyasztott cyclopsot és artemiát váltogatom.

Mitől alakulhat ki ez a gond?

2013. aug. 29. 23:47
1 2
 11/12 izomszörp ***** válasza:

Nálunk volt halgümőkór :(

Az tűnt fel először hogy mikor jött enni rájött egy olyan roham mint ha epilepsziás lenne :(

Az elején csak ritkán aztán egyre sűrűbben.

Étvágya is csökkent,nagyon sokat bujkált,félénk lett.

Mikor voltak tiszta pillanatai közelebb merészkedett.

A végén már semmit nem akart elfogadni.

Én nem tudtam kioltani az életét, elvittem Baska doktorhoz.

Ott hagytam, de ciki nem ciki totál ki voltam pár napig.

Nagyon megszerettem azt a halat.

Na de visszatérve Doki azt mondta jó hogy bevittem mert megváltás volt neki!

Idült halgümőkórban szenvedett, állítólag "lárva" kora óta.

De érdekes mert teljes életet élt,ívása is volt, és jól érezte magát.

Egy éves korára jött ez ki nála, ahogy öregedett.

2013. aug. 31. 09:20
 12/12 A kérdező kommentje:

Ja igen, azt el is felejtettem, hogy vakarózást is tapasztaltam.

Nem ciki, én sem írnám le mit éreztem, amikor ki kelett fognom, és meg kelett ölnöm.

Kissé kétségbeejtő, hogy a lehető legjobban tartom őket, tényleg minden rendben, erre olyan betegség tűnik fel, amit nem is tudtam megakadályozni, és megállítani is nehéz.

2013. szept. 3. 07:55
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!