Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » A has beesése, lesoványodás?

Pendulum92 kérdése:

A has beesése, lesoványodás?

Figyelt kérdés

Nagyon kínos ez a helyzet, de most nekem kell ide írnom, segítségeteket kérve.

Már egy ideje felfigyeltem arra, hogy néha egy-egy halamon megjelennek ezek a tünetek. Voltak kisebb problémáim, kisebb vízértékváltozások, de akkor értelemszerűen ennek tulajdonítottam a problémát.

Ami aggaszt, hogy mostanában nem volt semmilyen változás, még is megjelent újra ez a betegség(?).

A tünetek: a hal elkezd soványodni, szinte elfogy a hasa, meg olyan, mint ha összemenne. Eszik rendesen egy ideig, majd kezd egyre ügyetlenebbé válni, de még mindig eszik. A hátúszóját sem feszíti ki rendesen.

Minap pusztult el egy halam így, de már egy másikon látom, mint ha annak is kezdene összemenni a hasa.

Az akváriumom nagy vonalakban: 72 liter, 5 zebradánió, 5[:(] vörös karcsú díszmárna, 2 törpegurámi. Most épp egy márnán fedeztem fel a tüneteket.

A szűrésem egy speckós házi növényes szűrő, egyik tartály 12 literes, ebben van vagy 3-4 liter szivacs, 1 liter siporax, és egy szép nagy nyíllevél a tetejében, a másik 3 literes, ebben kb 1 liter szivacs van, és 1 tő vitorlavirág. Egy 700 l/h-s pumpa dolgozik benne.

Laborban mért ammónium 0,1 körül volt, pH-m 7,2. A nitrát pedig 8 volt.

Egy tesztet folytatok a növényes szűrés kiegészítéssel kapcsolatban, mivel ők felveszik a haltápból származó anyagokat(nitrát, foszfát, ammónia), így a vízcserém 5 liter hetente fele ioncserélt-csapvíz keverékével, a keménység 8 nk.

A táplálékuk hétközben száraz, vannak rosszab minőségű, régebbi száraz tápok, és egy Sera Vipan, ezekből kapnak. Hétvégén pedig, amikor itthon vagyok, fagyasztott cyclopsot és artemiát váltogatom.

Mitől alakulhat ki ez a gond?

2013. aug. 29. 23:47
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Hétköznapra vegyél egy zacskó fagyasztott halat, amiben ilyen 5 centis kis halak vannak. Vágd ketté, egyenként csomagold be, kérd meg a szüleidet, hogy 2-3 naponta egy felet dobjanak be. Valószínűleg szétcincálnák, nálam a fogaspontyok és a mollik szeretik, habár nem nekik dobom be, hanem a murénának, de ők előbb nekiesnek. Az tuti halból van, és nem a fele hamu, meg egyéb adalékok.

Egyébként én régen sokszor élő tubifexxel etettem a karcsú díszmárnákat és attól jó izmosak lettek.

2013. aug. 30. 00:30
 2/12 izomszörp ***** válasza:

Lehet hogy egy oldalúan etetsz.

Nálunk ilyen hasbeesés akkor volt mikor bélfertőzést kapott az egyik hal :(

Ilyenkor fehér átlátszó a székletük :(

2013. aug. 30. 07:45
 3/12 Platypus ***** válasza:
Boncolj fel egy áldozatot, szigorúan gumikesztyűben. Ez eléggé halTBC gyanús eset, amit csak így lehet biztosra kiszúrni.
2013. aug. 30. 08:07
 4/12 A kérdező kommentje:

Nem átlátszó a székletük, egyik sem húz semmit maga után, szép barna, és egyből leesik, ahogy kijön, tehát bélgondok nincsenek.

Sajnos én is a TBC-re gyanakszom. Nagyon rossz hír, mivel olyanokat olvastam, hogy ilyenkor ki kell dobni az aljzatot és a növényeket, és kisikálni az akváriumot, majd újraindítani. Erre nem igazán érzek ingerenciát.

Valami más megoldás?

2013. aug. 30. 08:39
 5/12 Platypus ***** válasza:
Elvileg lehet rá valami antibiotikumot kérni állatorvostól. De a baci teljesen sosem tűnik el, én egy igazolt fertőzés után soha többé nem tudnék aggódás nélkül belenyúlni az akváriumba. És a brutál antibiotikumok nem is környezetbarát dolgok.
2013. aug. 30. 09:09
 6/12 A kérdező kommentje:
Ja, hogy ez emberre is veszélyes?
2013. aug. 30. 09:42
 7/12 A kérdező kommentje:
Az a gáz, hogy már vagy a 4. halam hal meg ezekkel a tünetekkel. Ha elkülönítem a most gyanús egyedet, esetleg meg lehetne menteni a dolgot?
2013. aug. 30. 09:51
 8/12 A kérdező kommentje:

Most pusztítottam el a beteg halat... :/

Ha felvágom a hasát, feltűnő lesz a betegség jele?

2013. aug. 30. 11:31
 9/12 Platypus ***** válasza:

[link]

A belső szervein grízszerű izék lesznek, ha tényleg TBC. És elég csúnya humán bőrfertőzést tud okozni.

2013. aug. 30. 11:55
 10/12 anonim ***** válasza:
halgümőkórnál sztem ilyen gúvadtabb szemei is lesznek, meg ilyen bumszlik a testén [link]
2013. aug. 31. 07:02
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!