Egy kb 180 literes akváriumba milyen fénycsöveket érdemes alkalmazni ha növényeket is szeretnék tartani?
Joci, a linkedet egy picit kiegészíteném. A Kelvinskálásat. Pont erre akartam kilyukadni az egyik mondatom során, de nem részleteztem. Ez tök jó irányadó. Igen ám, de akvarisztikai célra gyártott fénycsöveknél viszont már koránt sem, sőt, teljesen felejtős, mert félre fog vezetni. Kérdező, nézd meg a Hagen Power Glo színspektrumát:
Gondolnád, hogy ez egy 18 ezer Kelvines cső, holott már 15 ezertől többnyire aktínikus kék fényű tengeri csöveket kapsz? Hogy ilyenkor hogyan számolják a Kelvint, gőzöm sincs. Kicsit érthetetlen, mert a Sylvania és Philips hasonló színélénkítő csöve majdnem ugyanez, és azok 10 ezer Kelvin színhőmérsékletűek. Vagyis tök az jön le, avagy jut az ember eszébe, hogy ezek találomra ráfirkantanak valamit? Szóval egy dolgot kell megjegyezni, ha akvárium felé fénycső kell, ne foglalkozz a Kelvinnel. Nem egy gyártó már 5 ezer Kelvinnel tűnteti fel a tengeri fénycsöveit. Ha kell, példákat is írok.
Nem tudom én se hogy határozzák meg, személyesen láttam sokszor az egyik boltban H.A.C dobogós akváriumát és beszélgettem róla a boltossal, mindenhol watt/ liter és kelvin van.
Nála aki sokszoros díjazott, lumen azaz fényerő, és színspektrum a lényeg, és ha felkattintasz egy két akvakertész oldalára ott is tesztelgették a fényerőt rendesen, mérték a lument az akvárium alján.
Ha sok a lumen algásodsz, ha kevesebb a lumen akkor viszont nem elég a fény a növényeknek. Ha megvan az optimális fényerő akkor össze kell rakni a sínspektrumot hogy jó legyen.
Nehéz ügy ez, hatalmas eszmecserék vannak a neten, én nem vagyok híve a kelvinnek és a watt/ liternek, a fényerőt, lument és a sinspektrumot nézem.
A kérdező "felszínen úszó növényem ami eléggé lepusztult" ha a felszínen van annak nem kell sok fény, sanszos a kálium és a micro elem hiány.
Easy Life Profitot kellene adni.
Felesleges konkrét terméket mondani. Ha eleve kevés az akvárium felé épített fény, hiába cseréled le a csöveket. Talán egyedül annyit jegyeznék meg, hogy a Sera fénycsöveid kerüld el. A legolcsóbb kínai csövek jobban tartják a fényerejüket.
Növénytápból az Easy Life Profito kiváló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!