Néhány nap alatt növényrothadás?
Vasárnap itthagytam ezt az akváriumot: [link] (egyetemre járok, hétközbe nem vagyok itthon)
Minden rendben volt, míg megjöttem ma pénteken...
Kissé sokkolóan hatott, hogy a növényeim fele szét van rothadva.
A hólyagos vízikehely és a red mooron lévő kisebb növény bánta meg legjobban.
Az az érdekes, hogy a red mooron a bal oldali növény(tudja valaki mi az?) még nőtt is, bár be van barnulva a levele.
A red moor-tól balra lévő szétvágott vízi hortenzia is nőtt, semmi baja.
A valliznéria is silányul néz ki, de nem rohadt szét annyira, mint a többi.
Még ami gyanús, hogy ( még nem volt gondom vele, így nem tudom biztosra), szerintem ecsetalgát és pontalgát látok a növényeken.
Most nem írnék le minden körülményt, mivel eddig minden rendben volt.
Leírom, mi változott az utóbbi néhány hétbe:
Aljzatcsere sóderről bazaltra (ha ez lenne a gond, miért rohadt szét a fán lévő növény is?)
A nyitott rendszerű külső szűrőm tetejébe raktam egy nyíllevelet. Már elkezdett hozni az új gyökereket, nőtt is azóta. Talán kivont bizonyos anyagokat, amik fontosak a növényeknek. De ez lehetséges? 5 nap alatt ilyen drasztikus hatást tudott volna elérni? Szerintem először a hiánytüneteknek kellett volna megjelennie, nem a fél állomány növényem szétrohadásának.
ja, és kb 10 ppm-nyit emelkedett a nitrát vasárnap óta, ez gondolom természetes, ha ennyi bomló szervesanyag kerül a vízbe.
2 m hidegfehér led felrakása pár hete - ez akár algásíthatott volna, de másnál meg nőnek alatta a növények, mint a gomba, így nem hiszem.
valakinek valami más tipp?
diszhal.info
"vagy hirtelen vízminőség változás hatására gyakran szétmállik"
Mondhatni az összes szétmállott... még a friss levelek is.
Már le van véve a tető, egy székre raktam ventillátort, és nyomom 3-ason a levegőt a vízre. Meg csinálok egy kis vízcserét hűvösebb vízre, meg fagyasztóba raktam vizet(flakonba), azt a külsőbe fogom rakni, hogy lassabban hűtsön.
Most 28 fokos a víz, de megy le lassan.
Amúgy az én hibám, hogy fel tudott menni, mivel vályogházban lakunk, itt 26-27 foknál nem szokott feljebb menni. A szobanövényeknek akartam, hogy legyen fényük, így kinyittattam a redőnyt, hogy süssön be a nap. Hát, mostmár le fogom engedni már délbe, és szerintem maradni fog a max 27 fok.
Régebben is volt, hogy mállottak a növényeim, mostmár összeállt a kép, mivel mindig nyáron volt.
Köszönöm, megint tanultam valamit :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!