Szerintetek ez milyen kő?
Először is, olyan, hogy lávakő, mint kőzet nincsen. A lávakő megnevezés egy marketingfogás.
Az akvarisztikában emlegetett lávakő egy vulkáni eredetű tufa. A tufák pedig vulkáni hamuból és porból állnak, de üledékként rakódtak le, majd kőzetté váltak. Ezt már konkrétan nem tanultam, de azt tudom, hogy a közettéváláshoz kell egy cementálóanyag, ez dönti el, hogy a ti esetetekben mennyire lesz kemény maga a kőzet.
A keménységet növelő kőzet okát a karbonátos cementálóanyaggal tudnám ni.
Szerintem a Yourdestiny-, és a te általad fotózott "lávakövek" mind tufák. Talán a kötőanyagtól nézhetnek ki kicsit máshogy, és lehet más a keménységük.
Egy geológus biztos többet tudna mondani viszont.
Maga a vulkanikus kőzet nincs káros hatással a vízminőségre, bár enged magából elemeket lassan (ezért jó a szőlő az egykori vulkánok lábánál :D ), de azok meg a növényeknek jók, bár akvarisztikai szemszögből nincs sok hatásuk.
Abból a szempontból érdemes csinálni egy tesztet, hogy ez a tufa keveredhetett más anyaggal is, de a te esetedben nem veszélyes még akkor sem, ha épp valami meszes dolog lenne benne.
Persze a sügereknek mindegy. Nekem az volt szívás az első kővel amit linkeltem, hogy lágyvízbe raktam és megdöglött egy hal, utána mértem ph-t és 9 közeli volt. Megilyedtem, mert 6,5-re kevertem egy héttel előtte a vizet. Csoda hogy a többi hal még élt. De ez egy elég nagy kődarab volt, a vízmennyiségnek a harmadát kiszorította kb. Látod én nem teszteltem előtte. Azt mondták arra is, hogy lávakő, beraktam, és ez történt.
A másik két kő, ami meg máshonnan jött és majdnem ugyanúgy néz ki, az nem csinált semmit a lágy vízzel. Nekem azért volt érdekes a dolog.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!