Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mit lehetne kezdeni a kék...

YourDestiny kérdése:

Mit lehetne kezdeni a kék algával?

Figyelt kérdés
Egy év után az azóta változatlanul működő hal, garnéla- és csigamentes low-tech nanomban váratlanul felbukkant, és immár lassan egy hónapja megy az idegeimre. Kipróbáltam a két héten át tartó napi 30 százalékos vízcserét, a tápozás elhagyását (ez alatt négy napos sötétkurát is csináltam) és annak növelését, a nitrát szintjének emelését, de semmi. Minden verziónak adtam egy hetet. Néha meg-megáll, aztán mászik, terjeszkedik tovább. Lenyirkászom mindenhonnan, megint jön. Azt hiszem, most jött el az ideje annak, amikor kezdek tanácstalan lenni. Szóval valakinek valami ötlet?

2013. jún. 8. 23:04
1 2 3 4
 31/39 A kérdező kommentje:
Persze nem mintha nem lenne mindegy, hal úgysincs :)
2013. jún. 13. 17:27
 32/39 anonim ***** válasza:

Ezt te tudod, de végül is kiveheted a szűrőt egy vödörbe vízzel, csak abba meg az a gáz hogy ha kiirtottad akkor visszaviheted a szűrővel újra, esetleg a szűrőt meg a levett vizet korom sötétbe tenni úgy talán nem kezdődik újra.

Mondjuk te éppen nem nagyon szorulsz tanácsra a tudásod alapján, csak írtam valamit, cenz nehéz ügy ez az alga dolog, majd csak kitalálsz valamit.

2013. jún. 15. 20:14
 33/39 A kérdező kommentje:

Köszi Joci, nem is jelezte nekem, hogy érkezett új válasz. Valószínű, hogy bent hagyom a szűrőt. Kísérletezgettem még pár napig, de nem sikerült megállítani, sőt. Kilövöm a cuccal, aztán legfeljebb nyomok neki egy kis bio startot. Bár az se kéne, minek. Növénynek?

Mondjuk kiderítettem, hogy az egyik hatóanyag az eritromicin. Annyit tudok, hogy gátolja az érzékeny baktériumok fehérjeszintézisét. Ez alapján szerintem a szűrést kilövi, bár erősen hangsúlyozzák, hogy semmire nem ártalmas, kivéve a cianokat. Hát majd meglátom, le fogom tesztelni, aztán írok, mire képes a cucc.

2013. jún. 17. 21:05
 34/39 A kérdező kommentje:
Az infó téves. A doboz hátán külön ki van emelve, hogy nem tartalmaz eritromicint.
2013. jún. 18. 17:24
 35/39 anonim ***** válasza:
Hát szurkolok neked, én őrült mód szeretnék egy nano akváriumot, de félek az algától wow kíváncsi vagyok erre a szerre, mire jutsz vele.
2013. jún. 18. 18:09
 36/39 A kérdező kommentje:

Hát köszi. Egy ilyen 30 liter körüli low-tech marha problémás egyébként. Elképesztően érzékeny minirendszer. Annyiféle alga volt már benne, hogy csak na. Olvasni is horror lesz, de leírom. Barnával indult az elején egy éve, letudtam. Aztán egy hónapig szép, jött valami szűrkés marhaság a mohára. Letudtam. Aztán megjelent az ecset, nem okozott problémát, egy hét alatt visszaszorítottam. Egy-két hónapig megint szép, gyönyörködöm, happy, hallelujah. Ezután megjelent egy kevés pontalga, felnyomtam a tápozást, szervusz. Később valami zöld szőr nőtt a fára, nem foglalkoztam vele, tök jól mutatott, nem terjedt tovább, csak a fa csúcsán lakozott. Na de ezután meg valami hajszerű kezdett nőni a levelek szélére. Vízcserék fel, nitártszint fel, egy hónap alatt kimúlt. Ezután megint minden happy, jött a kék átok. Másfél hónapja megy az idegeimre, ezzel képtelen voltam mit kezdeni. Majd azért megírom, mit művel az Easy. Sajnos ammóniatesztet nem sikerült szereznem ismerőstől, pedig akartam tesztelni, hogy lebombázza-e a baktériumflórát. Erre vagyok igazán kíváncsi. Esetleg egy tipp a kiderítésére? :)

Az ember azt hinné, hogy valami nagyon érdekes víz folyik ebből a csapból itt, ami mindennek kedvez, de nem. Máshols szerencsére nincsenek ilyen szarságok, legalább is évek alatt nem nőttek. Ez a nano viszont... az anubias vonzza őket, mint valami mágnes. Mert tehetetlen, túl lassan nő, ezért elképesztően kell figyelni minden apróságra, főleg, hogy még halakat sem tartok benne, és külön kell foglalkozni a nitrátszinttel és egyebekkel is.

2013. jún. 19. 08:35
 37/39 anonim ***** válasza:

Gondolkodtam erősen ezeken az alga hullámokon, én nem igazán néztem utána ennek akvarisztikai téren.

Viszont a kertészetet vágom, alapból a növényeknek kell az alap N.P.K (nitrogén foszfor kálium) viszont ha van megfelelő nitrogén biztosítva akkor felveszik az ammóniát is.

Példa az egyik alap trágya nem véletlen az ammónium nitrát.

A te esetetdben szerintem a nitrát hiány a fő okozója az algásodásnak, ha adsz tápot vele nitrátot megindulnak a növényeid és felveszik mint minden növény az ammóniát, ergó a nitrifikáció megszakad, nem képződik nitrát, bacik száma lecsökken, ammónia többlet lesz, megindulnak az algák azok java fel tudja venni nitrát nélkül is az ammóniát, erre adsz nitrátot, megindulnak a növények, már azok is veszik fel az ammóniát, alga háttérbe szorul, elfogy a nitrát, megint lesz ammónia többlet, algák megint, adsz tápot növények megint megindulnak, és megint elveszik az ammóniát. Remélem érthető voltam.

Tehát az én teóriám a fenti.

Példa új akvánál mivel nincs jelen kellő menyiségül nitrát ezért burjánzik az alga.

"Sajnos ammóniatesztet nem sikerült szereznem ismerőstől, pedig akartam tesztelni, hogy lebombázza-e a baktériumflórát. Erre vagyok igazán kíváncsi. Esetleg egy tipp a kiderítésére? :) "

Elvileg szag alapján ki lehet szúrni az ammóniát, nehéz megfogalmazni, enyhén édeskés, posvadt, hipó, megszagoltam tegnap egy zsákot így jellemezném.

Tehát a növényeknek kell az ammónia, az N.P.K. mellett alap elem, szeretik is, minden növénytápban van, akváriumba nem adagoljuk, de csak akkor hasznosul ha van mellette nitrát, kálium nélkül megvannak a növények csak hiánytüneteket produkálnak és persze nem olyan ütemben nőnek, foszfor az gyökeresedés, elágazások, hajtások száma, csirázás.

A micro elemek meg az alap elemek beépülése, szin, levélminőség, ellenállóság, kiemelkedő a kálcium, magnézium, vas, bór, jód szerepe.

Az ammónia hasonló jelentőségű mint a nitrát, csak mérgező mivolta miatt kertészeti célú trágyázásnál kisebb koncentrációban van jelen, főként szántóföldi termesztésben használják.

Házi kertben ugyanúgy megvan azért, minden beforgatott rothadó növényi rész, istállótrágya, komposzt tartalmazza.

Tehát "A" verzió ammónium nitrát, "B" verzió zöld trágya, vagy ammónia tartalmú szerves trágya.

Valahogy el kellene találnod a nitrát szintet. Vagy szennyezni a vizet hogy képződjön elég nitrát.

És mint írtam a növények egy az egybe felveszik az ammóniát, ha van elég nitrát a vízben, sanszos hogy teszt se mutatná ki a bacik hiányát, mivel eltűnik az ammónia, vagy az algákba, vagy a növényekbe.

2013. jún. 21. 14:59
 38/39 A kérdező kommentje:
Agyalok rajta, hogy benépesítem valami nano hallal. Eddig nem akartam, mert nehézkes lenne porszívózni a rengeteg zölddtől, de lehet, hogy mégis könnyebb lenne az élet, ha elpepecselnék vele, és nem az algákkal idegesítem magam.
2013. jún. 21. 16:53
 39/39 anonim ***** válasza:

Törpöltem én is már egy nano akváriumon, a fő gondom az vele hiába találnám el a macro rész napi nitrát adagját, biztos hogy képződik élőlények nélkül is egy icipici lebontani való fehérje, észhez kapnak a bacik, lebontják abból meg nitrát már felesleg lesz. A baj az hogy nem stabil a fehérje képződés, etetett akváriumban átlag stabil.

Tehát vagy élőlények, csak akkor meg csinyán a carboval, vagy találtam egy Szekszárdi céget ott potom pénz az aktív szén és átállni kémiaira, úgy el van csípve az ammónia,

persze lehet szivacs benn attól.

[link]

Mert ha kiveszem az elején az ammóniát, nem lesz nitrát, nem lesz többlet, és be lehet állítani a G.A macro nitrát tartalmát.

De csak ötlet, télen van időm mindenre, nyáron csak a munkahelyen van időm bármire is.

2013. jún. 21. 17:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!