Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mit lehetne kezdeni a kék...

YourDestiny kérdése:

Mit lehetne kezdeni a kék algával?

Figyelt kérdés
Egy év után az azóta változatlanul működő hal, garnéla- és csigamentes low-tech nanomban váratlanul felbukkant, és immár lassan egy hónapja megy az idegeimre. Kipróbáltam a két héten át tartó napi 30 százalékos vízcserét, a tápozás elhagyását (ez alatt négy napos sötétkurát is csináltam) és annak növelését, a nitrát szintjének emelését, de semmi. Minden verziónak adtam egy hetet. Néha meg-megáll, aztán mászik, terjeszkedik tovább. Lenyirkászom mindenhonnan, megint jön. Azt hiszem, most jött el az ideje annak, amikor kezdek tanácstalan lenni. Szóval valakinek valami ötlet?

2013. jún. 8. 23:04
1 2 3 4
 11/39 A kérdező kommentje:
Hát nálam csak anubias, jávai, gömb meg májmoha van. Egyébként is csak kúraszerűen próbálnám ki, hogy mit lép rá.
2013. jún. 9. 13:38
 12/39 anonim ***** válasza:
Kicsi anubias nana meg kb 1 hét után kezdett csoffadni a sós vízben, azt kivettem utána.
2013. jún. 9. 13:40
 13/39 anonim ***** válasza:
Hát a májmoha lehet nem bírja.
2013. jún. 9. 13:40
 14/39 anonim ***** válasza:

Én csak a ph értékhez kapcsolódva mondanák valamit, Platypus egy párszor kitért erre amikor valaki kérdezett én válaszoltam vagy valami hasonló szitu volt.

A sav adagolás messze nem ugyanaz mint amikor az alacsonyabb ph értékkel akarunk több légköri co2-t kötni a vízbe, erre legjobb az ion cserélt 5-5.5 ph víz mivel abból "el vannak távolítva a lúgosító vegyületek" így leviszi a ph értéket is.

"Platypus válasza:

Mérni pH teszttel, meg vízkeménység teszttel, mert arra is szükséged lesz a beállításhoz.

A víz azért lúgos, mert a változó keménység lúgos. És mivel pufferhatása van, nem jó ötlet egyszerűen savat önteni bele. Savasításhoz a lúgosságot okozó vegyületeket el kell távolítani, azaz lágyítani kell a vizet. Lúgosításhoz meg a legegyszerűbb szódabikarbónát adni a vízhez."

"A táblázat arra vonatkozik, hogy ha CO2-t adagolsz, akkor a pH alapján meg tudod határozni a mennyiségét! Ha te mesterségesen savanyítani kezded a vizet, mondjuk kénsavval, akkor a pH ugyan savasabb lesz, a CO2 viszont kevesebb, mert a kénsav H+ ionjai eltolják a légköri és az oldott CO2 egyensúlyát, és kevesebb fog belőle oldódni, mint egyébként. "

Egyébként példa az 1-2 nk esővíz se savas 5-5.5 ph hanem átlag 7 ph, tehát kell hozzá felesbe ioncserélt 5 ph és ahhoz 40%csapvíz és úgy lesz 6-6.5 ph körül a cserevíz, tehát a keménység nem feltétlen alacsony ph.

A kék algához nem értek.

2013. jún. 9. 14:17
 15/39 anonim ***** válasza:
Nekem a kisebb 6 éves lányom akváriumába volt fonal alga, egyszerűen nem tudtam megszabadulni tőle, belőttem 6 ph ra és szerintem a manado miatt állandóan felkúszott, majd még itt kaptam az ötletet hogy akváriumvíz szódás szifon és egy infuziós szettbe beletöltöttem és napi 1dl szódás akvárium víz belecsöpögött, ahhoz növénytáp, némi carbo és eltűnt minden alga.
2013. jún. 9. 14:32
 16/39 A kérdező kommentje:
Őszintén szólva azt olvastam, hogy a kék alga eleve nem bírja a savasságot. Letojom én a CO2-t, ha a savasítástól eltűnik. Utána úgyis visszaállítanám a normát. Viszont eszembe jutott már az 5-ös ioncserélt víz is. Valaki mérte már a sima Tesco-s ioncserélt vizet? Annak tudtommal semleges a pH értéke, nem? Hol lelek 5-ös kémhatásút?
2013. jún. 9. 14:35
 17/39 anonim ***** válasza:
Én a hunoil kúton veszem a Record 5 literest az 198 ft 5-5.5 ph
2013. jún. 9. 15:32
 18/39 anonim ***** válasza:

Én teszkósat mértem,

egyik flakon 5.0, a másik flakon 5.5 volt.

2013. jún. 9. 15:42
 19/39 anonim ***** válasza:

"hable válasza:

Én teszkósat mértem,

egyik flakon 5.0, a másik flakon 5.5 volt."

Ugyanez van a recordnál is, 5-5.5 egyik ilyen másik olyan

2013. jún. 9. 15:46
 20/39 A kérdező kommentje:

Milyen teszttel mértetek. Képtelenség, hogy egy gépkocsiba alkalmas víz savas értéket mutasson. Egy ilyen kémhatású víz pl. az ablakmosó motorjának gumimembránját elmarná. Valószínűleg a hűtőnek se jó. Szóval érdekes. Nem lehet, hogy átverte a tesztet? Csak mert épp most olvastam, hogy a desztillált és ioncserélt víz pH értéke nem lehet 5, se 5,5. Ahol ezt írják, egy tudományos (nem holmi google-s marhaságra gondolok) cikk szerint hülyeség. Ellenben ezt már a google-n keresztül találtam:

A desztillált víz, az ioncserélt víz pH értéke minden esetben közelít a 7-es érték felé. Azért csak közelít, mert a levegő széndioxid tartalmát ezek a vizek hajlamosak megkötni, és így egy kicsit a savas pH érték felé tolódnak el. ( Azért jellemző, hogy a pH mérésére olyan reagenst használ, amit a fényképeken módosítani lehet, és még csak véletlenül sem használ pl. háromcsíkos univerzális pH papírt, ahol nem lehetne ezt a csalást elkövetni ! )

Szóval fennáll a kérdés: nem csapja be a tesztet? Számomra is fura, hogy ilyen savas kémhatású lenne.

2013. jún. 9. 16:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!