500 literes akvárium vízcseréje?
"# 8/9 hable válasza:........ "
Nála a pont, rá halhass, A vízcsere alapból 6 dolog miatt szükséges, Van egy nitrát szint, egy foszfát szint, vízkeménység, ph érték, növénytáp mennyiség, színezet víz.
Érdemes ezeket az értékeket tesztelni és a kapott értékek függvényében részleges vizet cserélni.
Nézz utána a neten az értékeknek melyik megfelelő a halaidnak és úgy cserélj vizet.
1 Nitrát: Példa ha egy 200 literes akváriumba való halmenyiség kerül be egy 500 literes akvába akkor azok meg lehet hogy az általuk kibocsátott fehérjéből egy adott időszak alatt a nitrogén ciklus végén összesen 400mg nitrátot termelnek ami eloszlik az akvádban és literenként csak példa 1mg nitrát lesz, abból elcsípsz 30 liter vizet azaz 30mg nitrátot, lecseréled, így 370 marad, egy hét alatt felmegy 1mg/literre megint 30-at elcsípsz és így tovább.
Persze ez csak példa volt a "0" nitrát kivitelezhetetlen, én 15-20 mg/ liter között elégedett vagyok.
2. Foszfát szint akkor magas ha helytelen az etetés és sok a bomló növényi táp amit nem ettek meg a halak.
3 Ph érték csapvizes akváriumban magas, de van olyan hal ami keményebb vizben magasabb ph értékben érzi jól magát.
4. Ha a dekorfa nagyon színez akkor célszerű többet cserélni a csersav miatt ha van olyan hal ami nem bírja.
5. Keménység, a trópusi halak zöme lágy vizes, egy akváriumban az első fél évben szokott beállni, ez időszak alatt kell fokozottan mérni, és ha a halaid igénylik lágyítani, egy lágy vizes hal élet tartama jelentősen néha drasztikusan lerövidül.
6 ha egy nagyon növényes fejlettebb tápanyagbevitel van ott más a vízcsere, de azok az akváriumok a növényekről szólnak nem a halakról, a fotózást bírják ki és hali.
A csapvizet meg kóstold meg, ha klór íze, szaga van, akkor pihentetni kell, ha nincs, akkor mehet az akvába úgy ahogy hable írta.
Tehát érdemes tesztelni a vizet és az alapján beállítani a vízcserét, kisebb akváriumba nem nagy cucc a heti vízcsere, de nagyobbaknál már érdemes mérni az értékeket.
Én egyszerre max 10% ot szoktam többet soha, elég hevesen szoktak össze vissza úszkálni ha több a viz, meg pusztult is el halam hirtelen 30% miatt.
"Frontosa válasza:Ekkora akiknál már nem kell 25-30 %-ot cserélni, elég kéthetente 10-15 %, azaz lehet vödrözni is."
Közbe más is irt, osztom a véleményét, ritka hogy kell 30%.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!