Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Ha van egy 18w-os neonnak...

Pendulum92 kérdése:

Ha van egy 18w-os neonnak való felszerelésem fénycső nélkül, át lehet alakítani 15w-osra? (tetőbe)

Figyelt kérdés

Van egy kiselejtezett 18w-os fénycső-felszerelés fénycső nélkül(előtét, tok stb.), de sajnos a 18w-os fénycső 60 cm hosszú, ami nem férne be a tetőmbe. A kérdésem az, hogy ezekből feltudok-e használni bármit egy 15w-os fénycsőhöz? Bővíteni akarom a világítást, és csak 45cm-es cső fér bele.

Elnézést, ha hülye kérdés, de nem értek az elektronikához.

2013. máj. 6. 11:25
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:

Feladom. Van néhány fogalom ami úgy hülyeség ahogy van.

"A cső üzem közben teljesen ohmos fogyasztó, olyan, mint az izzó. nagyobb áramot kap, nagyobb feszültség esik rajta, többet fűt el "

HÜLYESÉG!! Még csak az izzónál sem az áram határozza meg a feszültségesést, hanem a wolfram szál hőmérséklete. Fizikaórán ismerős a réztömb kísérlet, mikor borszeszégővel melegítette a tanárnő és nőtt az ellenállása?

Mivel a cső fix áramot húz független a tápforrástól, mi pedig stabil feszültséggel tápláljuk, nem változhat a fűtőértéke, mivel a feszültség áram szorzatából kapjuk a fűtéshez és a világításhoz szükséges teljesítményt. Elér egy hőmérsékletet és stop. Pont ezért kell a neon elé fojtó, mert a vastag ízzószálon végtelen ampert lenne képes felvenni kihült állapotban, mert akkor szinte nulla az ohmikus ellenállása. Ezért kell felfűtésig fojtani! (nem lehet vékonyítani az izzószálat, mert akkor nem lenne képes a kis felületén annyi szabad elektront átadni az ionizációhoz)

" A jellemző U-I karakterisztikájuk és a zárójeles ok miatt, a meghajtást áramgenerátorosan jó adni nekik"

Készvagyok hagyjuk!

" Vagyis, az előtét egy fix, csőtípusra jellemző áramot produkál, a csövön ennek hatására alakul ki feszültségesés, a kettő szorzata a disszipált teljesítmény, melynek egy része fény. :-) "

Az előbb írtam le. Gyújtó érzékeli hogy ellenállás nélkül szabad az út a csőhöz. (Mivel ehhez ész nem kellene, és nem is lenne célravezető) Így áramkorlátot állít fel. Ami 18W esetén 0,0075A. fénynek ehhez semmi köze.

Következő: "Röviden, egyik sem jó. A T8-ak 10%-on belül "

Ennek igazán örülök, csak nem találom az eredeti szövegben azt a kettőt amiről szó van.

"A cső áramgenerátoros hajtást kér, tehát az számít, nem a teljesítmény (mivel az előtét sem teljesítményt ad le, hanem, áramot!

Mi as az az áramgenerátor? És mi nem számít?

Kezdem érteni az előtét lead áramot, lead feszültéget, de nem ad le teljesítményt! Pedig azt hittem a kettő szorzata adja a teljesítményt. Kezdek megtérni. :(

Az egész szöveg egy öszeguglizott zagyvaság.

"A cső túlhajtásakor a katódok jobban használódnak (hamarabb elégnek, helyesebben a cső üzemeléséhez nélkülözhetetlen emissziós bevonat gyorsabban elpárolog, ez fekete cspadékként a csővégekre ül,"

Végre valami amivel egyetértek. Viszont mi most 15W ról és 18W ról beszéltünk az eredeti kérdés szerint. Ami jelen esetben 0,0125A jelent. Ami annyira pici hogy nem oszt nem szoroz egész addíg amíg az előtétet 2 forintos ellenállásokból rakják össze 15% tűréssel.

Ha az lett volna a kérdés hogy egy 52W gyújtóval hajthatok e 36W csövet azt mondtam volna hogy nem. Mert túl nagy áramot enged a kihült izzószólra ami hamarabb el fog égni. így rövidül az élettartama.

2013. máj. 9. 23:37
 22/24 YourDestiny ***** válasza:
Mivel én a felét se fogom fel az egésznek, nem tudom, mi a hülyeség és mi nem. Korrekt válaszokat kapni az illetőtől akvarista fórumán a témában. Mindenhez szakszerűen hozzá tud szólni, gondoltam, hogy nem ír hülyeséget. Na most mivel te kapásból mindennek ellent mondasz, én adom fel. Konkrétan azért, mert bár faterom nem villamossági szakértő, de ért az ilyesmihez, és ő is azt mondta annak idején, illetve próbált győzködni, hogy ne vegyek előtétet, mert az itthon lévő 38 Wattal még meg lehetne hajtani a 30 Wattot úgy, hogy semmi gond nem lenne. Szóval nem írom, hogy nem nálad van a piros pont, de inkább az ellenkezőjét sem, mert a fizikához sötét vagyok.
2013. máj. 10. 16:17
 23/24 anonim válasza:

"Feladom. Van néhány fogalom ami úgy hülyeség ahogy van."

Valóban, jobb lett volna, ha feladtad volna, mert akinek fogalma sincs az áramgenerátoros táplálás, a fénycsövek sajátosságai, meg egyáltalán az elektronika finomságairól, annak nem szabad beleszólni ilyen témákba.

Annyi ostobaságot hordtál össze, hogy az már szinte fáj. Külön elképesztő, amekkora arccal teszed itt a fejed.

Ráadásul, ha rákeresünk az általad bírált szöveg eredetijére, akkor kiderül, hogy az elkövetője egy általam is ismert, valódi szakember. Nem személyesen, hanem elektronikai, számítógépes, szakmai fórumokról 10+ éve ismerem. Nem szokott hülyeségeket írni. Mivel magam is szakmabeli vagyok, ezt meg tudom ítélni.

Te szöveged is felismerem, tipikus villanyszerelő duma, aki csak ugatja az elektronikát. A buta szleng, az persze jól megy.

2016. jan. 17. 13:39
 24/24 anonim válasza:

A 15-18W közti különbséget nem úgy kell nézni, hogy hány mA, hanem úgy, hogy 20%-nyi túlhajtás lesz belőle. Jó eséllyel egy ideig bírni fogja, de fogalmam sincs meddig.

A tech részhez: a csőben az ionizált térben kb. 0 az ellenállás. Nem begyújtáskor, hanem üzem közben. Ezért van a hagyományos kötésben sorbakötve a folytótekercs, hogy állandóan korlátozza az áram folyását. A nagyon bátrak kipróbálhatják, hogy mi van, ha kihagyják a folytótekercset: le fog csapni a villanyóra, és talán a cső is kipukkad.

2016. júl. 18. 09:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!