Melyik élőlény eszi meg a halak piszkát? (a tengerekben)
"nem gondolom,hogy a nagy 2-300 literesekben is cserélik a vizet"
Ezt rosszul teszed, mert ugyanúgy cserélni kell.
Nem nagyon tudok mást hozzátenni, mint amit leírtam.
A tisztításnak van egy folyamata, egy részét elintézik a szűrőben lévő lebontó bacik, de teljes munkát nem tudnak végezni.
A rendszeres részleges vízcseréket nem kehet elkerülni! Aki mást mond, hazudik.
Amúgy én meg azt nem gondolom, hogy akkora meló lenne, hogy hetente kb 8 percig törődni kell az akváriummal.
A tavakat a föld alatt lévő vízerek táplálják, frissítik.
A nagy felület miatt van párolgás is, aztán meg az eső feltölti.
A tengeri akváriumom 200 literes és nyitott, van benne egy fűtő, 26 fokra állítva. Ebből 3 naponta 5 liter víz elpárolog, amit mindig utántöltök. A só nem párolog el.
Viszont legalább havonta kell csinálnom egy vízcserét is, sósvízzel, különben elalgásodna mint a szar, büdös lenne, majd megdöglene benne minden. Vannak aljzattisztító garnélák, csigák, remeterákok amik a talaj felületét mozgatják, eszik a lehullott kajákat. A talajban vannak baktéroumok is, amik eltűntetik a szemem elöl a halkakát, tehát én nem látom, hogy szarnak a halak, pedig nem porszívózok benne semmit. Viszont a vizet muszáj cserélnem néha.
Meg még gébek közül néhány csinálja azt hogy belevetik magukat homokos talajba, bekapnak a szájukba homokot.
Majd gyorsan keresztül szitálják annak reményében, hogy ehető szervezeteket, apró gerincteleneket találnak benne. A válogatott homokot pedig a kopoltyún keresztül kidobják, majd jöhet egy újabb lapáttal. Ettől a táplálkozási aktivitástól a felső talaj réteg megtisztul. De szart ők sem esznek, csak kajamaradékokat.
Tengeriek közül a Valenciennea puellaris
http://www.youtube.com/watch?v=R8P48Z2byD0
és a Valenciennea strigata csinálja ezt
http://www.youtube.com/watch?v=3rQLJ820M4I
meg a Amblygobius phalaena is
Nálam van egy indiai törpegéb, ami szintén homokot kajál. Ez egy brakkvizi hal. Bár itt a száján köpi ki (ha adok neki normális kaját, akkor már nem is kell a homok).
Egyébként ő szokott ásni lyukakat is a szájával.
Neki is kell vízcsere. Egyszer talajporszívóztam nála, és érdekes volt, egy helyre gyűlytötte a koszt (úgyhogy teljesen szobatiszta), pakolgatja a talajt a víz alatt.
Én ezeket a homoktisztogató halakat a boltban vagy negyed órát néztem, folyamatosan, nagyon durva :D
[link] Ez konkrétan az a bolt, és ebben az aksiban néztem, aztán rájöttem, hogy negyed órája azt nézem, ahogy egy hal homokot eszik, úgyhogy továbbálltam, és néztem a többi aksit :DD
Azt hiszem,meg találtam a megoldást.
Be szerzek egy pár csillagot,kb 2-3at.Homokos talajt,15-20 nano halat,hogy legyen piros-kék-zöld is köztük.És akkor szép szines,sok fajtám is van,és minimális a takarítás is.Vizet meg kell töltögetni úgyis...
Nanohalak, törperazbórák, -dániók mellé max csigát, és garnélkat rakhatsz édesvízbe.
Tengeriből nem tudok olyan kis méretű halakról, mert amiket látok a boltokban azok közül a legtöbb kb 8 centire megnő.
Tényleg jó megoldást találtál!
A csillagok tengeriek, a nanohalak meg édesvíziek.
A csillagok sem "szarevők".
A vizet nem töltögetni kell, hanem cserélgetni.
Leírtuk már vagy 25-en, melyik részét nem lehet ennek felfogni? 100 liter alatt minimum heti 30% vízcsere kell.
Vagy áruld már el légyszi, hogy akarsz másképp megszabadulni a nitráttól?
Még egy kérdésem lenne, mert kezdek rosszat sejteni.
Mi a fenét takar nálad a takarítás???
Mi a lóf-t kell takarítani az akváriumot?
Hogy hetente aljzatporszívóval leszívod a mulmot?
Vagy 2 hetente letörlöd az algát az üvegről?
Ha ez a heti max 10 perc nem fér bele, válassz más hobbit!
Vagy állandóan szétszeded az aksit, és újraindítod? Mert akkor vannak bajok, rendesen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!