Szeretnék egy kis asztali dísz akváriumot, halak nélkül, esetleg pár garnélával. Mekkorát ajánlotok, milyen növényeket érdemes bele rakni, mennyiből lehetne kihozni?
Ha csak növényeset akarsz, max garnélásat, akkor 20l-től lehet indulni. De én inkább minimum 30l-est javaslok. Mostanában igen népszerűek a kocka nano akváriumok, az ilyenek: [link]
Ez pl nagyon jó árban van. Nekem is van egy ilyen garnélásom.
Növények: itt az a kérdés, hogy mennyire akarsz belemenni a növényezésbe. Ha az alapabb, könnyen tartható fajtákkal akarod kezdeni, én javaslom az Anubias, Cryptocorine, Microsorium, Vallisneria különböző változatait, és a mohákat, abból is a jávai mohát. És a gömbalgát se akarom kifelejteni.
Én a 30l-es garnélás akváriumomat 22 ezer ft-ból hoztam ki, de még készülök további 4 ezer ft-ot költeni növényekre, és Amano garnélákra.
Ha van kérdésed erről a szettről, amit belinkeltem, nyugodtan kérdezz, ha tudok, válaszolok.
itt egy másik 20 literes
lilaeposis fű, meg jávai moha rátekerve egy fűzfaágra
meg egy két szál microsorum
Igen olyasmire gondolok mint amit a második linkelt, illetve a harmadiknál a szett.
Nem akarok túl kényes növényeket, bár azért ízléses legyen az összhatás. Persze aminek kell, annak utánanézek.
Második, esetleg ha tudnál képet küldeni egy kis leírással a tiedről megköszönném. Jelenleg komolyabb elképzelések nélkül vagyok, úgyhogy bármilyen ötletet szívesen fogadok.
hable
A másodikban az a kis fa kinézetű növény középen micsoda? Egész csinos.
Ha pl Red cherry, yellow, vagy sakura garnélát teszel bele, azzal nem lesz gondod, a sima csapvízben meglesznek, bírják a 22-30 fokot is.
CRS vagy CBS-t (csíkosakat) ne tegyél, mert nekik lágy víz kell, és kényesek mindenre, hőmérsékletre is nyáron.
2. válaszoló vagyok. Bár friss képem nincs az akváriumról, de beüzemelés után készült képeket tudok mutatni:
Van benne 2 vasfa (a világosbarna egy Mopani gyökér, a másiknak nem tudom a nevét) dekorációként.
Növények: a szűrő és a vasfa között Bacopa Monnieri, a világosabb vasfa előtt Cryptocorine wendtii. A sötét vasfa előtt egy gömbalga van, mögötte egy kőre kötözve jávai moha. Illetve van jávai a világos vasfa mögött is, egy jó nagy adag.
Tápozásnak én csak JBL Kugeln gyökértápot használok. Amióta megvan az akvárium, a Bacopa-t már nyírnom kellett, szépen nyúlik felfele. ebből következően megduplázódott a szárak száma, ugyanis vissza ültetgettem a lenyírt darabokat. Szép erdő lett belőle. A Cryptocorine is terebélyesedik, a jávai eddig főleg a vasfa mögött nő, lassan kiér a fa fölé. Mondjuk a kövön lévő is felér már majdnem a szűrő aljáig. Lassan ideje lesz megnyírni.
A talajom JBL Manado 3l-es kiszerelés volt. Ez kicsit szűkösnek bizonyult, ezért is a lépcsős elrendezés. Szerencsére ott, ahol a gömbalga van, nincs szükség vastag talajra.
Láthatod, hogy nem burjánzik annyira túl a növényzet nálam, még van hely. Ezért írtam, hogy még tervezek növényesíteni. Első körben egy Anubias nana fog kerülni az aksi közepére, a két vasfa közé. Aztán meglátjuk, mi lesz a következő lépés.
Lakók: 11db Red Cherry garnéla. Melléjük tervezek 4 db Amano garnélát még, és valamilyen csigafajt, talán zebracsigát.
Ha van valami konkrét kérdésed a szettről, szívesen válaszolok. Nekem eddig nagyon bevált.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!