Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Akarok csinálni egy akváriumot...

Akarok csinálni egy akváriumot mi kell bele? Több lent

Figyelt kérdés

egy akváriumot akarok csinálni kezdő vagyok mekkora akváriummal kezdjek én 20 literesre gondoltam ebbe milyen halakat lehet bele tenni és növényeket aranyhalat nem akarok azokat nem szeretem olyan halakat írjatok amik könnyen tarthatóak

növényeket is írjatok légyszí

2013. márc. 13. 11:00
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:

100 literessel az egyetlen "kellemetlenség" hogy valamivel többe kerül összerakni.

De fenntartani, (pénzben) már nem kerül sokkal többe.

Magát a rendszert biológiailag fenntartani, és stabilan tartani viszont könnyebb, mint a kis akváriumokat.

Igazából ilyen 30-40 literes nano akváriumokat, amiben hal is van, sokkal inkább csak tapasztaltabb akvaristák szoktak bevállalni, mert nehezebb benne stabil vízminőséget tartani.

(illetve kezdők is bevállalják, csak gyakran kudarcba fullad a dolog)

2013. márc. 13. 16:13
 12/35 anonim ***** válasza:

Az utolsó jól írja, minél nagyobb egy akvárium, annál könnyebb fenntartani. Mondom ezt úgy, hogy nekem egy 30l-esem van itthon, azzal kezdtem. Igaz, hogy én nem tartok benne halakat, csak garnélákat. Nekik meg felesleges nagyobb akvárium.

Szóval igazából csak a kezdő, ráköltendő összeg a nagyobb, utána könnyebben boldogulhatsz vele, ráadásul szélesebb körből tudsz halakat választani is bele, mint egy 60l-esbe.

2013. márc. 13. 17:58
 13/35 A kérdező kommentje:
oké köszönöm szépen már akkor inkább 100 asat veszek már eldöntöttem milyenek lesznek bele a növények és a halak is
2013. márc. 13. 20:02
 14/35 Platypus ***** válasza:
Egy használt öreg szűrőnél előfordulhat, hogy zörög. Magát az üveget bátran veheted használtan, csak érdemes személyesen megnézni a vétel előtt, hogy mennyire karcos. A használt világításokkal nem szokott baj lenni. A növények árán sokat spórolhatsz, ha nem boltból, hanem más akvaristáktól veszed, pl. az akvarista.hu-n és az akvakertesz.hu-n vannak hirdetések.
2013. márc. 13. 20:09
 15/35 A kérdező kommentje:

milyen szűrőt vegyek bele belsőt akarok vagy akasztósat de nem láttam abból elég nagyot

ez a belső jó lenne

Atman AT-F302 (Aqua One PF-302) belső szűrő

Vízforgatás: 450 l/h (szabályozható)

Fogyasztás: 6,5W

Max emelés: 0,5m

Esőztető: van

Porlasztani tud: igen

50-100 literes akváriumig

2013. márc. 14. 18:42
 16/35 A kérdező kommentje:
vagy talajszűrő ekkorába érne valamit?
2013. márc. 14. 18:44
 17/35 anonim ***** válasza:

Ekkorába bizony már KÜLSŐ szűrő kell.

Milyen halakat néztél ki? :D

2013. márc. 14. 21:47
 18/35 A kérdező kommentje:

neonhal,vörös neonhal,szivárványos guppi,zöld sávos törpe razbóra,platti,zebra dánió,endler guppi,

ha akarok csináltatni egy 100 literes akváriumot akkor

elég a 6 mm-es üvegböl csináltatni?

2013. márc. 15. 07:10
 19/35 A kérdező kommentje:

biztos nem elég a belső szűrő? mert én igazából nem tudnék +15000 szánni 1 külső szűrőre

vagy esetleg otthon házilag csinálni menyi lenne?

2013. márc. 15. 08:45
 20/35 anonim ***** válasza:

Nem hiszem, hogy megéri csináltatni, mert ha készen veszed, akkor se drágább, legalább is nem sokkal.

Maga az akvárium a legkisebb befektetés, minden más többe kerül. Ráadásul a gyári ragasztás általában szebb is mint egy házi, profin le van csiszolva, és valahol garanciát is vállalnak rá.

Én azt ajánlom vegyél egy gyári 112 literes akváriumot.

[link]

Kell rá valami világítás, és itt el is érkeztünk ez első viszonylag drága dologhoz.

Ha megelégszel árnyéktűrő, kevésbé fényigénye növényekkel, akkor az akváriumhoz kapható gyári műanyag tetőben lévő világítás is megteszi.

[link]

(Azért jó a 112-es, mert ennek a gyári tetejében van 2×18w világítás, ami a hasonló méretek között a legjobb)

A következő fontos dolog a szűrés.

Hasznos lenne egy külső szűrő, de végül is megoldható, hogy csak belsővel legyen szűrve az akvárium, csak jobban oda kell figyelni a halak létszámára, fajtájára.

Annál viszont többe fog kerülni, mint amit terveztél.

Egyrészt kb dupla ekkora teljesítményű kell, másrészt az atmanokban elég kicsi szivacs van, nem a nagy szűrőtérfogatukról híresek.

És ha nincs külső, legalább a belső legyen jó.

Ha ez még belefér a keretbe, akkor egy ilyet választanék:

[link]

Ami a szűrők gyári ajánlásait illeti, hogy mekkora akváriumhoz valók, nem kell figyelembe venni, gyakorlatilag egymással versengve hazudnak a témában minél nagyobbakat.

Ennél olcsóbban nemigen jössz ki sehogy, mert ami ennél olcsóbb, az kb használhatatlan.

Pl az említett atman at-f szériából , a 303-ból kéne 2 db, kb a kettőben együtt van akkora szivacs, ami egy 112-es akihoz minimálisan kell.

Vagy még az is egy működőképes lehetőség, hogy veszel valami ilyesmit:

[link]

Kb 800-1000 l/h körüli teljesítményűt (csak én nem találtam ilyet)

és ráhúzol egy ilyet:

[link]

Ami a növényeket illeti, ahogy mondtam, viszonylag árnyéktűrők között válogass:

[link]

Pl:

Gömbmoha (beledobálós) Jávai moha (rákötözős/beledobálós)

Anubias fajták, (kőre, fára kötözősek)

Microsorum pteropus (kőre fára kötözős, vagy félig beültetős)

Cryptocoryne wendtii (elültetős)

esetleg Bacopa australis (elültetős)

Halak, amiket írtál, többnyire jók, mármint úgy jók, hogy azok közül válogass, de ekkora salátát nem lehet csinálni.

3 féle rajhal bőven elég 100 literbe.

Pl zebra dánió, neonhal, páncélosharcsa. Mind3ból 1-1 csapat.

Az optimális vízértékeket hasonlítsd össze, ne legyenek nagy eltérések. Pl hőmérséklet igényben:

[link]

Én nem árt, ha pár dolgot elolvasol az alapokról:

[link]

[link]

2013. márc. 15. 11:06
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!