Vízlágyítás trisóval?
Diszhal.infón olvastam, hogy van egy ilyen módszer is, evileg elég macerás, mert két napot kell várni mire leülepedik a cucc az aljára, majd több tesztelés mindig kell adni egy kis vizet, hogy ha maradt még trisó a vízben, majd az egész végén savval kell beállítani a ph-t. Viszont úgy gondolom, hogy ha egyszer rájövünk kb a mennyiségekre akkor már nem olyan bonyolult módszer ez.
Valaki csinált már ilyet? Mi a véleményetek?
Foszforsavat hol lehet beszerezni a ph beállítására?
Soha nem hallottam még olyanról, aki így csinálta volna.
(Kb 12 éve vagyok jelen 2-3 akvarisztikai fórumon, szóval elég nagy számból senki.)
Ha stabil a keménység, lejjebb megy a ph, és beáll magától.
Ha még jobban le kell vinni, adagolj CO2-t, a növények örülni fognak.
Ha pl szaporító medencébe kell, vagy más miatt még savasabb víz kell, akkor sósavat használj.
1.! Működni biztosan működik, trisót használják pl mosásnál is sokan, hogy lágyítsák a vizet, bár ott nem számít a ph...
2.! Ezt nem teljesen értem mit akartál írni: „Ha stabil a keménység, lejjebb megy a ph, és beáll magától.
Ha még jobban le kell vinni, adagolj CO2-t, a növények örülni fognak. „
Ha stabil a keménység és leviszem a ph-t akkor lejjebb megy a keménység is? Ezt akartad? Ezzel az a baj, hogy kemény víz esetén a ph-t nagyon nehezen lehet levinni, mert a karbonátkeménységnek pufferhatása van. Tehát pont fordítva javasolják, keménységet csökkenteni, aztán a ph-val játszani, ha kell, nem?
Ha félreértettelek akkor elnézést. CO2 adagolásán nem gondolkodtam, nem is nagyon tudom a működését. De itt egy kép, ez alapján ha jól értelmezem a CO2 szint növelése csökkenti a ph-t VAGY növeli a kh-t… Gondolom azért írtad, mert ph-t csökkent, de ez a táblázatból nem derül ki, KH-t nem növel? ( [link]
Amúgy nagyon kemény a víz itthon, kb 22nk-s ezért szeretném csökkenteni és a heti vízcserékhez is szükségem lenne lágy vízre. Boltban kapható ioncserélt víz meg drága lenne, ezért érdekel a téma…
És köszönöm az eddigi válaszokat!
1: Az, hogy mosásnál, meg radiátorok feltöltésénél működik, közel sem jelent azt, hogy lehet benne élőlényt tartani!
Lágyítani úgy lehet, hogy 0 nk°-os vizet teszel a csapvízhez.
Vagy ioncseréltet, vagy desztilláltat, vagy RO-val szűrtet. Vagy kevert ágyas gyantával csinálsz ioncserélt , bár az is túl nagy macera.
Hosszútávon a legjobb az RO szűrő.
2: "Ha stabil a keménység, lejjebb megy a ph, és beáll magától. "
Így valóban nem igaz, helyesen így van:
Ha lejjebb megy a keménység, (és azt stabilan tudod tartani) akkor lejjebb megy a ph is, és beáll magától.
Tehát fordítva, mint ahogy mondtad.
A keménységet kell levinni, (0 nk-s vízzel) ettől a ph automatikusan lejjebb megy valamivel.
Ha ez nem elég, akkor jöhet a co2.
Ha a co2 adagolását és hatását nem ismered, akkor isten őrizz, hogy hozzányúlj a ph-hoz!!!
Az 100-szor bonyolultabb, és kényesebb dolog.
Hacsak nem valami kényes hal tenyésztéséhez kell, akkor teljesen fölösleges, és kockázatos megpiszkálni a ph-t.
Ami a keménység csökkenésével elérhető, annak általában elégnek kell lenni.
Ugyanazt tudom csak írni: ha ez nem elég,(de miért ne lenne az) akkor is előbb a co2 adagolással próbáld lejjebb vinni a ph-t.
Hosszútávon szerintem egyszerűbb és biztonságosabb, mint savazni.
A co2 semmit nem csinál a keménységgel.
A keménységgel az ioncserélt víz csinál valamit, méghozzá lejjebb viszi.
Ha ez megvan, onnantól a keménység stabil.
Ha a képet megnézed, tisztán kiderül belőle, hogy azonos keménység mellett, magasabb co2 szint alacsonyabb ph-t eredményez.
De hangsúlyozom, először a lágyításon legyél túl, (természetesen nem trisóval) legyen egy beton biztos keménységed, (5-7 nk alá semmiképp ne menj) és utána mérj egy ph-t.
Jónak kell lenni!
A gyakorlatból indulok ki, simán csak a tartáshoz még az érzékenyebb halaknak, is elég a lágy víz, és az azzal együtt járó alacsonyabb ph, nem kell nekik savazni.
Én is azt írtam, hogy úgy olvastam előbb kell a keménységet csökkenteni és aztán játszani a ph-val.
Azt elhiszem, hogy valamiért talán nem lenne egészséges a halaknak a trisózás, ezért is kérdeztem használja-e valaki. Mondjuk az ötletet a diszhal.infon találtam, tehát akkor talán mégis jó lehet. A ph-t meg alap esetben nem nagyon akarom változtatni, ha nem muszáj, csak azért írtam a foszforsavat, mert trisózás esetén elvileg erősen lúgos lesz a víz, akkor viszont már fontos.
A CO2-ph képen meg láttam, hogy egy állandó keménység esetén CO2 növelésével csökken a ph, csak ennyi erővel függőlegesen nézve állandó ph esetén meg lehetett volna az, hogy a KH nől, (a táblázatból kiindulva), de akkor írtad is, hogy KH-t nem változtat, így nincs miről beszélni, továbbiakban egyértelmű a dolog :)
CO2 esetén mire gondolsz, elég lehet akár a sima élesztős megoldás is? Nagynyomású palackon rendszer az drága nekem. Bár hegesztőknél használnak CO2-őt, azt is belehet ide szerelni, és jóval olcsóbb, viszont az adagolást stb ugyanúgy meg kell tervezni, az meg megintcsak drága gondolom.
Összesítve: Valószínűleg maradok a kevertágyas gyantánál, csak remélem be tudom szerezni. CO2-t abban az esetben adagolnék, ha azt mondjátok, hogy az élesztős megfelel. Drága rendszereket nem szeretnék vásárolni. Ph-hoz meg nem nyúlok külön, ha nem muszáj. Kivéve persze ikráztatás vagy valami majd. Amúgy pontylazacos akváriumban gondolkodom, ők szeretik a kissé savasabb vizet, ezért talán jó volna lejjebb vinni...
Köszönöm a válaszodat, sokat segítettél :)
Pontylazacoknak bőven elég, ha lelágyítod a vizet, nem különösebben kell utána a ph-val foglalkozni.
Élesztős co2 kis akváriumokba elég. Mondjuk 100 literig szerintem megoldható vele. A beoldáson is sok múlik, kell egy hatékony diffúzor. De azt is lehet barkácsolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!