A javai moha lagyitja a vizet? Milyen modszerek leteznek enyhe vizlagyitasra?
A moha nem lágyítja.
Önthetsz néhány liter ioncserélt vizet az akváriumba (tescoból, benzinkútról tudsz venni), vagy ozmo vizet vehetsz a halas botlban, ezek lágyítják.
Szatgyantát is lehet venni.
Vagy ha tőzegen átszűröd a vizet, akkor savanyúbb, lágyabb lesz és barnább.
Szia Hable,
nem tudom,mi az igazsag pontosan,de az egyik e-bookon olvastam,a szerzot nem tudom,Edesvizi halak a cime...hogy a javai moha elvonja a meszet a vizbol,es ezaltal lagyitja...
A jávai moha nem lágyítja a vizet, legalábbis kimutatható mértékben biztos, hogy nem.
Amivel lehet lágyítani:
RO víztisztító, kevertágyas műgyanta, desztillált víz, ioncserélt víz, szűrt (forralt) esővíz, forralás. (utóbbi nem túl hatékony)
Mindenféle csersavas huminsavas dolgok, mint vasfa, égerdoboz, tőzeg, akvarista löttyök (ph minusz stb) nem lágyítják a vizet, csak savasítják, aminek lágyítás nélkül semmi értelme.
Egyébként az, hogy melyik módszer a legjobb, általában attól függ, hogy mennyi lágy víz kell. Amiket leírtam módszerek, az kb. sorrendben is van, a legtöbbtől a legkevesebb felé.
Ha nem akarsz sokat lágyítani, akkor a legegyszerűbb ha ioncserélt vízzel kevered a csapvizet.
A növények és a szűrőbaktériumok életműködése elvileg lágyítja és savanyítja a vizet. De olyan kis mértékben, hogy csak a nagyon ritka vízcsere mellett van jelentősége. Olyat meg ma már nem csinálunk, mert tudjuk hogy rossz. Régen viszont volt hogy csak jó pár havonta cseréltek vizet, és ilyenkor a vízkeménység és a pH már nagyon el tud mászni a csapvízéhez képest. Ezért hitték azt, hogy a vízcsere veszélyes és stresszeli a halakat.
Kis mennyiségben a lágy víz vásárlása a legegyszerűbb. Ha leírod hogy milyen állatoknak kell és mekkora akváriumba, akkor ki tudjuk találni neked az ideális módszert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!