Szerintetek egyes ásványvizek alkalmasak vízlágyításra?
Ép a kezemben van egy aquarius ásványvíz. Adatai:
Kalcium: 39,3 mg/l ; Magnézium: 27,9 mg/l
Nátrium: 53 mg/l ; Hidrogén-karbonát: 378 mg/l
Összes oldott anyag: 517 mg/l
Azt ugye tudjuk, hogy 10 mg/l kalcium egy német keménységi fok, eszerint nyilván megfelelne. Viszont a hidrogén-karbonát és a nátrium nem túl sok benne? Hogyan reagálhatnának rá a halak?
Szerintem nem jól.. én nem biznék a cimkén szereplő összetétel leirásnak.
Inkább fell kellene forralni sima csapvizet.( klór tartalom kipárolog) le kell hüteni és abba rakni a halacskákat...:)
Inkább vízkeményítésre. Vegyél egy tesztet és nézd meg mit is kapsz konkrétan, én még nem találtam 18 NK-nál lágyabbat.
Egy halasboltban felénk 30 Ft egy liter ozmovíz, az még olcsóbban is jön ki mint az ásványvíz.
Ne csak a kalciumot nézd. Az állandó és változó keménység adja meg összesen a keménységet. A hidrogén-karbonát például, amiből 378 mg/l van, eléggé számottevő.
Egyáltalán nem alkalmasak vízlágyításra, azért ásványvíz a nevük, mest sok ásványi anyagot tartalmaznak.
Az ioncserélt víz szép és jó, csak nálunk tescoban 350 Ft (most le volt árazva 250-re). Nálunk az akvarisztikai boltban nem lehet kapni lágyított vizet ^^. Eső csak nem akar esni már hetek óta, pedig környékünkön olyan üzemek vannak, amelyek nem bocsájtanak ki füstöt, így szerintem gyűjthetnék esővizet.
Az ioncserélő gyantákról pedig azt olvastam, hogy a kalciumot és magnéziumot eltávolítják, de valahogy a nátrium túlsúlyban lesz és így "sós" lesz a víz.
Van egy rég nem használt pálinkafőzőnk üveg lepárlócsővel, csak hát egy palack gáz sem olcsó. Szóval fogalmam sincs, hogy most mi legyen.
Sőt továbbmegyek, még az ioncserélt sem az igazi, desztillált lenne a leglobb. Az meg 10-szer annyi.
Ha nem tudod finanszírozni, ne tarts olyan halakat, akiknek lágyítani kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!