Hogy forraljam fel úgy a vizet, hogy utána sokkal lágyabb legyen?
Forraláskor is kicsapódnak belőle a sók.
De ha elpárologtatod, és a gőzt lecsapatod valahol, az teljesen lágy lesz (gyakorlatilag desztillált víz).
A víz keménységét kalcium és magnézium ionok okozzák.
A víz keménysége kétféle keménységből tevődik össze: Változó és állandó keménységből. A változó keménységet a fent említett fémek karbonátjai okozzák. Ezek forralás hatására vízkő formájában kiválnak a vízből. Az állandó keménységet okozó fent említett fémek szulfidjai és kloridjai azonban a forralt vízben is benne maradnak.
Lágyvíz előállítására az iparban gyantás ioncserélőket alkalmaznak. Itt a gyantaágyon a kalcium és magnézium ionok kicserélődnek nátrium ionokra, melyek nem okoznak vízkeménységet. A gyantában a nátriumot pedig konyhasós átmosással rendszeresen pótolják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!