Olcsó szűrőanyagok?
Tudtok nekem írni néhány biológiai szűrőbe alkalmas olcsó szűrőanyagot?
Pl itthoni mosogatószivacs mennyire felel meg? Bármit amit tudtok szívesen fogadom, köszönöm!
Itt egy kis összehasonlítás, egyes szűrőanyagokat a Siporaxhoz viszonyítva:
A Sera Siporax baktériumok által felhasznált felülete más szűrőanyagokhoz képest, egy adott mennyiségre korlátozva.
SERA BIOPUR FORTE 0,6-szeres
SZÉN 15-szörös
KERÁMIA 34-szeres
AGYAGGOLYÓ 78-szoros
BIOLÓGIAI SZŰRŐSZIVACS 108-szoros
BIOLABDA 770-szeres
A biopur forte-t nem ismerem, nem tudom, mennyire valós adat, lehet, hogy tényleg jobb a Siporaxnál. Az ára is több. Viszont lényegében belső szűrőkbe való, hogy a kisebb tartályt jobban ki lehessen használni. A többi adat szerintem nagyjából reális, lehet hinni a számoknak.
Na azért én ezt több okból sem hiszem el...
Egyrészt, ha egy gyártó létrehoz egy új terméket, akkor biztos nem azt fogja odaírni, hogy alig jobb esetleg egy másiknál, hanem gondolom túloz egy kicsit (úgyse tudja senki leellenőrizni)...
Másrészt ajánlottad, hogy vegyek legalább 2 liter sipot a 200literhez. Eszerint a szivacsot akarnék akkor kéne kb 200liternyi szivacs. Na azért ugye te is érzed ezt a kis bibit az egészben?
A Siporax sok éve jól bevált, elismert szűrőanyag az akvaristák körében. Talán a legkedveltebb, legismertebb, és nem véletlenül. 270 m2-es felülettel rendelkezik, egy normál pórusú szivacsot ha széthajtanál... nem biztos, hogy sok kamu van benne.
Ettől eltekintve a Siporax nem a legporózusabb szűrőanyag. Viszont sok másikkal ellentétben a járatai átjárhatók, ezért hajlamos öntisztulásra. Más méregdrága bogyókkal ellentétben hosszú évekig működőképes lehet úgy, hogy egyáltalán nem kell frissíteni.
Rengeteg teszt készült a cuccról. Tessék, egy kis olvasnivaló képekkel:
A lávakőről tényleg hasznos lett volna. Sok szűrőanyagról készült, nála ismeretlenebbekről is. A felülete igen porózus, lehet, hogy a járatai nem túlzottan, de azért jó lett volna tudni, mit rejt a belseje.
A szivacsról viszont elég felesleges, sőt, képtelenség, ugyanis szabad szemmel is látod a pórusait :) Fény felé fordítva akár keresztül is látsz rajta. Mára már elavult, mechanikai szűrésre tökéletes. Kiegészítésnek vagy kisebb akváriumokhoz kisebb belső szűrőben jó biomechanikai célt szolgál, esetleg egy nagyobb darab ér valamit egy powerhead-re húzva, de a biológiai szűrőanyagokhoz nincs értelme hasonlítgatni.
A sima kerámiagyűrű? Hát az Ista Glass-ról van, de az szinterelt üveg alapú. Meg ott a Siporax, valójában az is üveg, csak kerámiaként tüntetik fel. Az ilyen olcsó gyűrűk meg nem sokat érnek. Arra írja a Sera, hogy 1 liter Siporax 34 liter normál kerámiagyűrűnek felel meg. Valóban ég és föld, az ilyen noname gyűrűknek lényegében csak a felülete porózus. Nézd csak meg:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!