Olcsó szűrőanyagok?
Tudtok nekem írni néhány biológiai szűrőbe alkalmas olcsó szűrőanyagot?
Pl itthoni mosogatószivacs mennyire felel meg? Bármit amit tudtok szívesen fogadom, köszönöm!
Mosogatószivacs nem nagyon, ráadásul drága is a megfelelő mennyiségben, meg vegyileg kezelhetik is.
Vehetnél egy liter siporaxot, ilyen kimérős van 2000 Ft-ért. Meg mellé egy tömb szivacsot, az is 1-2000 Ft, ebből a kettőből már van egy rendes szűrésed. Vagy ha annyira nincs most pénzed, csak a szivacsot. Lehet venni ilyen nagy táblában ezt a kéket.
Én szivacsból vágattam egy kis tömb szivacsot, a sűrűből, majd egy vízpumpát tettem rá. Az is megfelel.
Ha külsőbe kell, akkor értelemszerűen nem kell rá pumpa.
Én használtam mosogatószivacsból a sárga színűt. Csak azt mertem, de levágtam róla azt az érdesebb részt.
Nem tudom, hogy oldódott e ki belőle valami. Nem történt semmi az akváriumban.
De inkább vehetnél egy zsák lávakövet.
3 liter Siporax-al meg lehetne szűrni. 2 litert viszont mindenképp vennék bele. Olcsó szűrőanyagból olyan mennyiség kéne, amit nem biztos, hogy bele tudnál tenni egy 200 literhez ideális szűrőbe. A két liter Sipo mellett a többi lehet lávakő, az olcsó, és elég porózus a felülete. Viszont ha teheted, vegyél kicsit többet, és az apróbb szemcséket válogasd ki. Eléggé hajlamos fojtani a szűrőt.
A gyártó általában feltünteti, de nem kell elhinni ezeket az adatokat. A legtöbb már a mikroszkopikus tesztnél elbukik, nemhogy a gyakorlatban. Jó az Ista, jó a JBL, jó a Substrat Pro, de egyik se jobb, mint a Siporax. Minimális különbségek vannak. Viszont amiért megéri a Siporax-ot venni, az az, hogy olcsóbb. Ennyivel több, ugyanazt kapod kisebb összegért.
A lávakőnél nem adnak meg ilyen értéket. A fentebb említetteknél jóval gyengébb. Az utóbbi időben dícsérgetik a Filterlith-et, csak ugye a kavicsforma miatt ez is jól összeáll és fojt. A 450 m2-es felületet megint nem kell elhinni, mert kamu. Viszont a lávakőnél jobb. Mondjuk valamivel drágább is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!