Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Kezdő akvaristának lenne pár...

Kezdő akvaristának lenne pár kérdése?

Figyelt kérdés

Nagyon kezdő akvarista vagyok. Leírom az akváriumom adatait:

-180 literes, rengeteg növény, búvóhelyek, 24-25 fok, 1100l/órás külső szűrő, levegőztető rendszer...

Kérdéseim:

-normális ha sok ürülék van az aljzaton? A víz kristálytiszta, a halak pont annyi kaját kapnak amit azonnal megesznek. Ez ellen kell tennem valamit?

-Elég ha 1 alganyalóm van?

-Ha a halaim most még kicsiként nem bántják egymást, szelidek, akkor összeszoknak és később sem lesz gond? Ezt legfőképp a stendhal halam miatt kérdezem, aki most a világ legnyugodtabb hala, azt sem venné észre ha egyedül maradna, mert folyton takarítgat és nem foglalkozik a többi hallal.

-A boltban azt mondták, hogy ekkora aksiba 2 vitorlás kell, de vegyek 4-et, hogy kialakuljon egy pár és a másik kettőt ajándékozzam majd el. Jó ez így?

-Milyen gyakran és hogyan cseréljem a vizet?

-Úgy látom lejebb került a vízszint, szerintem elpárolgott egy kevés. Öntsek bele állott vizet? Vagy hogyan?

-Ha már laknak halak az aksiban utána már nem ültethetek növényt? Megzavarná őket?

Egyenlőre ennyi, nagyon köszönöm a segítségeteket! Szép estét!

2013. jan. 28. 21:57
1 2 3
 11/21 _.-Akv-._ ***** válasza:
Óvatosan csináld, és nem lesz baj, bár ezt én is úgymondom, hogy még én sem próbáltam. :D Most rendeltem én is holnap vagy holnapután jön, meg a világításom is.
2013. jan. 28. 22:56
 12/21 YourDestiny ***** válasza:
A Serához valószínűleg nem sok mindent adtak. Vettél bele valamilyen szűrőanyagot? A szivacs egyedül nem sokat ér, mert az tisztítani kell.
2013. jan. 28. 22:58
 13/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tippet kedves 9-es válaszoló! Megtennéd nekem, hogy leírod pontosan hogyan csináljam meg?
2013. jan. 28. 23:03
 14/21 A kérdező kommentje:

Ilyen: [link]

A szűrőt ismerősöm üzemelte be, aki ért hozzá és hozta ami kell még.

2013. jan. 28. 23:06
 15/21 YourDestiny ***** válasza:

Na igen, remélem nem a gyári töltet van benne, mert az felér a nullával. Abban az esetben kéne valami jó bio (pl. Siporax, legalább 2 liter, a többi helyet meg kitöltöd lávakővel, az olcsóbb), ami hatékony, ugye azt nem kell piszkálni. Kell elé egy szivacs, ami felfogja a mechanikai szennyeződéseket, elég azt tisztítani. Ha pedig ritkábban szeretnél a szűrőhöz nyúlni, akkor tegyél alulra valamilyen olcsó kerámiagyűrűt (oda jó a leggagyibb, lent úgyis eltömődik). Felfogná a nagyobb szennyeződéseket, így a szivacsot védené némi kosztól. Ebből adódóan lassabban fog a szűrő teljesítménye csökkeni. Logikus, hogy a szivacs hamarább telítődik, mint a gyűrűk, aminek a közepe lyukas, ráadásul össze se tudnak állni.

Ilyen célra jó a gégecső is. Felvagdosod 1-1,5 centiméteres darabkákra. Jó házi megoldás, és ugyanazt a célt szolgálja.

Ha van benne perlonvatta, azt meg vedd ki, nem javaslom használni.

Az aljatporszívóhoz lényegében csak egy fél literes flakon és gumicső kell. Túl vastag nem jó, szerintem 1 centinél ne legyen vastagabb a cső átmérője. A gyáriakkal is ez a baj, túl sok vizet szívnak le, túl hamar. Mire végzel, a fél vizet leszívod.

Nah, szóval a csövet valamivel ráerősíted a félbevágott flakon "nyakára", ráragasztod szilikonnal, vagy bárhogy megcsinálod, csak ne essen le. Megszívod a csövet, és ennyi az egész.

2013. jan. 28. 23:13
 16/21 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm!
2013. jan. 28. 23:17
 17/21 anonim ***** válasza:
46%

Helló!

Ha sok ürülék van az aljzaton, az nem igazán jó szerintem. Valószínűleg sokat adsz a halaidnak enni. Kezdő akvarista koromban én is ebbe a hibába estem, pusztultak is sorba a halaim, míg egyszer valaki elmagyarázta, hogy naponta 1-szer kell nekik enniadni, akkor is csak keveset, vagyis annyit, amennyit 1-2 percen belül maradéktalanul megesznek a halak. Mivel keveset esznek, így jobban megemésztik azt, nem képződik annyi ürülék. Ja, és hetente 1 napot vezess be, mikor nem adsz nekik egyáltalán enni.

"Alganyaló"-ból sztem vegyél többet, az is ugyanolyan hal, mint a többi, kár, hogy sokan "vízi porszívónak" használják.

Ha összeszoknak a halaid kiskoruktól, akkor sztem nem lesz gond később sem.

Egy 180 literes akvárium hatalmas nagy, simán vehetsz bele még vitorláshalakat. Nekem 140 literesem volt, abban volt 15 vitorlás, hatalmasra megnőttek és jól érezték magukat, felejthetetlen látvány volt.

Egy ilyen hatalmas akváriumban nem szükséges cserélni a vizet véleményem szerint, mivel ha nem adsz nekik annyit enni, nem keletkezik annyi ürülék, így nem lesz ami koszt csináljon. Nekem a 140 literes medencém volt, hogy 2 évig egyáltalán nem volt takarítva, mégis kristálytiszta volt a víz, és teljesen szagtalan! Amit 2-3 hetente javaslok, az az, hogy az üvegfalról lekaparod pengével az algákat, meg esetleg a növényeket megmetszed, a levágott szárakat pedig elülteted, illetve csővel kiszívod az esetleges koszt az aljzatról. Így vizet nem kell cserélni, ami a halaknak a legjobb, hiszen a víz "megérik", biológiailag beáll. Gondold el, hogy az Amazonasban is ugyanabban a vízben élik életüket a halak, nem cserélődik ki a víz teljesen soha, már ha érted mire gondolok. Ha viszont nagyon akarsz vizet cserélni, sztem azt csak évente 1 alkalommal tedd.

Ha a vízszint csökken, valőszínűleg nincs lefedve a medencéd.

2013. jan. 29. 08:42
 18/21 anonim ***** válasza:

lényegében minden fontosat leírtak már :) de megosztom veled személyes tapasztalataimat is :)

a helyzet nálam:

112 literes akvárium, eheim 2215ös külső, hydor crystal 4es belső, sok növény, homok aljzat, 26°C víz.

2 hím 3 nőstény szivárványos guppi, 6 serpalazac (3 nőstény, 3 hím), 2 sziámi algázó, 1 kambodzsai algázó (hamis sziámi) és egy darab 4 centis anci (ha megtudom végre állapítani a nevét, akkor hozok neki társat is) lakja.

elvileg a hamis sziámi agresszív lenne...hát nálam teljesen békés. főleg most, hogy átrendeztem az akváriumot. ezzel megbolygattam a megszabott határokat. erre azért volt szükség első sorban mert a növényeim túlszaporodtak, másodsorban pedig mert a hamis sziámim néha védte a területét (nem bántott senkit, csak néha rájött a dili és megkergette a nagyobb sziámi algázómat). de most újra béke és nyugalom uralkodik. az átalakítás óta együtt úszik a hamis sziámim a két sziámival :)

na ennek az lett volna a lényege, hogy ha nálad is felüti fejét az agressziónak vélt kergetés, akkor próbáld meg totál átrendezni az egészet. ezzel megbolygatod a kijelölt területeket.

az aljzaton összegyűlt mulmot a heti vízcserékkel kell leszipkázni :) nekem könnyű dolgom van a homokommal :D befogtam egy sima slagcsövet a célra és minden héten simán leszívom. de nem keletkezik sok mulm szerencsére :) neked nem tudom milyen aljzatod van de ha homok, akkor nem kell egy slagcsövön kívül semmi. ha darabosabb, akkor érdemes a slagcső végére (ahogy Destiny is írta) ráerősíteni egy vékonyabb de hosszabb félbe vágott fél literes flakont.

az alganyaló attól függ mi, de ahogy olvastam anci. ő is társas halacska szóval ha megtudod a nemét (ezt olyan 6 centis kora körül már elvileg látni lehet) akkor szerezz be egy ellentétes nemű példányt. ha szerencséd van összeállnak és ikrázni fognak :)

stendhal hal...hát nekem nincs és nem is szerettem volna. pontosan a területvédő természete miatt. de nem hiszem, hogy gond lenne vele. azonban ha mégis (és nem segít az átrendezés sem), akkor elajándékozod és ennyi :)

a boltban jól mondták, hogy 180 literben a legjobb ha csak két vitorlásod van. és nagyon jól csináltad, hogy 4et vettél (bár én inkább 6ot vettem volna de ez részletkérdés). így majd ha összeáll kettő párba, akkor a másik kettőt el tudod ajándékozni :)

vizet hetente 20-30%ot kell cserélni. 1 napos állott vízzel, ami lehetőleg legyen kb olyan hőmérsékletű, mint az akvárium vize. ilyenkor is lehet pl pótolni az elpárolgott vizet, bár én a nevelőmben ezt kétnaponta elkövetem mert 35 liternél nagyon sok idő lenne ha csak hetente pótolnám :) a 112 literesemen meg üvegtető van, szóval abból nem párolog olyan sok :) én heti kb 24 liter vizet cserélek (két 12 literes vödörnyit) vagyis hát olyan 30 liter vizet szoktam beönteni mert ugye pótolni kell az elpárolgott vizet is.

nyugodtan ültess növényeket akkor is, ha bent vannak a halak. sőt én azt csináltam, amíg újoncok voltak, hogy naponta benyúltam és matattam valamit vagy csak benyúltam és mozgattam a kezem, hogy szokják. mára már bármelyik halam ki tudnám pecázni kézzel is, annyira megszoktak. így ugyan eleinte stressznek tettem ki őket, de ez az ő érdekükben történt, mert most ha benyúlok egyáltalán nem stresszelnek...kb olyan, mintha ott se lenne a kezem :) sőt még élvezik is amikor bent matatok, mindig jönnek megnézni, hogy mit csinálok :) múltkor az egyik buta serpám majdnem elültettem mert beúszott a növény alá amit épp ültetni készültem, szerencsére észre vettem :) illetve nálam az etetés is úgy zajlik, hogy előtte az ujjammal megpiszkálom a vízfelszínt (úgy az első ujjpercig nyúlok csak be) és így tudják, hogy ott fog érkezni a hami és nem csak úgy random beesik a kaja.

jah igen etetés. érdemes élő vagy fagyasztott hamit (is) etetni. szebbek lesznek tőle a halak. jó ha kapnak száraz műkaját is, mert abban mesterségesen van egy rakat vitamin elvileg és így nem kell nekik külön adagolni vitaminokat. mondjuk én csak fagyasztottal etetek és mindig kapnak rá vitamin cseppeket is (pedig elvileg nem kellene de egy kis plusz vitamin jól jön nekik is). egyébként szerintem a legjobb ha nem mindig egy helyről kapják. én mindig máshonnan etetem őket, hiszen a természetben sem csak pl a tó bal első sarkából hullik be a kaja :D

2013. jan. 29. 11:58
 19/21 YourDestiny ***** válasza:

A kedves 58 százalékos válaszolóra ne hallgass, mert butaságokat írt. 4-nél véletlenül se vegyél több vitorlást 180 literre.

A heti vízcserék márpedig kötelezőek, ezt 300 liternél nagyobb akváriumoknál érdemesebb eltolni, jóval nagyobb vízmennyiségnél. A nitrát normális körülmények között nem bomlik olyan ütemben, hogy a vízcsere elhanyagolható legyen. Az Amazonast, a világ legnagyobb vízhozamú folyóját ide hasonlítani pedig óriási butaság. A természetben a természet végzi a víz frissítését, és itt beszélhetnénk a csapadékról és sok minden másról. Végül a teljes akváriumot se tisztítjuk évente, inkább sokévente, ha az feltétlenül szükséges.

2013. jan. 29. 14:25
 20/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat! 4 vitorlásnál semmiképp sem akarok többet, őket is nagyon fogom figyelni hogyan jönnek ki egymással és a többiekkel. Lenne még egy kérdésem: miként érjem el, hogy az "új" víz megfelelő hőmérsékletű legyen ahhoz, hogy beönthessem? Szobahőmérsékleten nem lesz 24-25 fok és a bettámat nagyon féltem a megfázástól.
2013. jan. 29. 15:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!