Kezdő akvaristának lenne pár kérdése?
Nagyon kezdő akvarista vagyok. Leírom az akváriumom adatait:
-180 literes, rengeteg növény, búvóhelyek, 24-25 fok, 1100l/órás külső szűrő, levegőztető rendszer...
Kérdéseim:
-normális ha sok ürülék van az aljzaton? A víz kristálytiszta, a halak pont annyi kaját kapnak amit azonnal megesznek. Ez ellen kell tennem valamit?
-Elég ha 1 alganyalóm van?
-Ha a halaim most még kicsiként nem bántják egymást, szelidek, akkor összeszoknak és később sem lesz gond? Ezt legfőképp a stendhal halam miatt kérdezem, aki most a világ legnyugodtabb hala, azt sem venné észre ha egyedül maradna, mert folyton takarítgat és nem foglalkozik a többi hallal.
-A boltban azt mondták, hogy ekkora aksiba 2 vitorlás kell, de vegyek 4-et, hogy kialakuljon egy pár és a másik kettőt ajándékozzam majd el. Jó ez így?
-Milyen gyakran és hogyan cseréljem a vizet?
-Úgy látom lejebb került a vízszint, szerintem elpárolgott egy kevés. Öntsek bele állott vizet? Vagy hogyan?
-Ha már laknak halak az aksiban utána már nem ültethetek növényt? Megzavarná őket?
Egyenlőre ennyi, nagyon köszönöm a segítségeteket! Szép estét!
1. Aljzatporszívózás.
2: Milyen algaevő? Plecobol például még sok is, de törpeszívóharcsából nem :D Amúgy ha egy sincs az se baj, az algának alapból az okát kell megszüntetni, de azért jó ha valami eszi is :DD
3: Ezt nem tudom, de az alapján amiket itt olvastam róla, nem lesz valami szelíd :D
4: Ezt nem igazán értem. tehát most van 2, és akarsz egy párt, a jelenlegi kettőt meg elajándékozod? Ha igen akkor miért ne, de előbb ajándékozz, és utána vásárolj :)
5: Hetente 20-30%. Olyan 40-50 litert.
6: Önthetsz, ha zavar, miért ne? xd
7: Ültethetsz simán, azért fel ne burogasd meg ilyenek.
Viszont ha veszel egy belsőt, akkor ritkábban kell aljzatporszívózni:
Köszönöm szépen a válaszokat. 4 vitorlást vettem, ahogy az eladó mondta és ebből fogok majd kettőt elajándékozni, ha kialakult egy pár. Az aljzatporszívózás a növényeknek nem árt? Mármint nem szakítja ki a gyökerüket?
A halaim:
-1 stendhal hal
-1 hím betta (őt az aksihoz adták, amit használtan vettem, de ő is nyugodt)
-3 gyöngy gurámi
-10 neon
-1 alganyaló (anci)
-2 platti-ők tudom kevesen vannak így
-4 vitorlás, belőlük majd 2 lesz egyszer, de egyenlőre jól elvannak, nagyon aranyosak
Ja és van egy alma csigám is, amit a boltos adott ajándékba a kislányomnak. :-) Mondjuk ő nem sok vizet zavar.
A sok kaki azért van, mert a külső szűrők nem tudnak elég áramlást csinálni. Biológiai szűrésre lettek tervezve, ezért szokás kiegészíteni egy belsővel vagy vízpumpával, ami megoldja a kellő vízmozgást, valamint a kulát se hagyja leülepedni.
A stendhal-hal a későbbiekben valószínűleg kötekedővé fog válni. Ahogy öregszik, annál inkább. Én 180 literben nem tartanám, de előbb utóbb úgyis elválik, mi lesz a sorsa.
Ha a külső szűrő nem Eheim, akkor javasolt a töltet cseréje. Más ismertebb, elterjedtebb gyártók nem adnak túl jó minőségű szűrőanyagot a szűrőhöz.
A párolgást pótolhatod, persze állott vízzel. Ez a vízcserét viszont nem helyettesíti, 180 liternél is javasolt a heti 30 százalék cseréje.
Halak mellett is nyugodtan matathatsz, a félénkebb halaknak is muszáj lesz hozzászokni. Időnként úgyis be kell iktatnod az aljzatporszívózást a vízcsere idejére, értelemszerűen koszolódani fog.
Hát a növényt ne túrd ki :-)
Ám minek rendelnél, avagy dobnál ki felesleges pénzt érte? Kell egy gumicső és egy műagyang flakon. Félbevágod, ráerősíted a gumicsövet, és kész az aljzatporszívó. Ugyanazt vennéd meg boltban drága pénzért, kis design-al.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!