A barlangi vaklazacot mennyire nehéz tartani?
Az előbbi válaszadónak. Ezt írod: "Elég ha egy hűtőtáskát telerak jégakuval és a légpumpa csövét ezen keresztül vezeti(2-3méter,spirálisan feltekerve)" > bocsi, de ezt valahogy nem értem. Hogy is van ez?
Magának a pumpának vízen kívül kell lennie. A hűtőtáska mellé - erről írsz - elhelyezed a pumpát, majd a táskát felöntöd vízzel. Teszel bele jégakkut, és a tömlőket, porlasztókővel a végén. Ugye eddig stimm?
A jéghideg vizet utána hogy vezeted bele az akváriumba? Légpumpával biztosan nem. Ez ugyanis légpumpa nem szűrő. Nem, ez így nem megy.
Esetleg úgy lehetne, hogy egy külső szűrőbe teszed a jégakkut, és akkor - szűrőanyagok helyett - ez lesz benne (mármint a külső szűrőben). És ez fogja nyomatni a hideg vizet. De még így is macerás. Ugyanis minden nap szét kell szedni a külső szűrőt, hogy fagyott jégakkut helyezhess bele.
Mindenképp macerás.
/A "08-13 12:35" válaszadónak írom, aki a hűtőáskás módszerről írt/ bocsi a beazonosításért, de máshogy nem tudtam. Remélem, nem haragszol ezért.
Szeretném átlátni a dolgot, ezért kérdezlek:
Szóval, ha jól értem szavaidat, arról van szó, hogy a pumpán - ami a hűtőtáskán kívül helyezkedik el - nincs rajta a tömlő. Ennek a pumpának a nyílásai (tömlő nélkül) benne vannak a táskában, maguk a tömlőket (amik lehetnek a jégakkut tartalmazó táska másik oldalán is) a táska cippzáros része fogja. Ugye így van?
- viszont ebben az esetben a cippzárnak úgy kell tartania a tömlőket, hogy lehetőleg ne legyen semmilyen rés.
/Ja, ez a téma nem "OFF", mivel a hűtés hozzátartozik a vaklazac tartásához./
/A tegnap (vagyis aug.19-én), 22:58-kor írt válasz írójának írom:/
Azt írod, a kereskedésben édesvízben volt a hal, és ki is volt világítva.
Nézd, erre csak az a véleményem, hogy a kereskedők nem feltétlenül úgy tartják a halakat az üzletben, ahogy kéne. Példának okáért: hányszor látjuk azt, hogy túl vannak zsúfolva a halak, miközben alig-alig vannak növények? Pedig a halak túlnyomó többsége a dús növényzetet szereti. De mivel úgy nehéz kifogni, ezért nincs sok növény. Vagyis ez üzlet.
A másik: hányszor van úgy, hogy a beteg hal ott van a többi közt? Namost, ha ebből a medencéből akármelyik példányt is megveszed, lehet hogy befuccsolsz vele: mert beviszel egy betegséget az otthoni akváriumodba.
De a kereskedő ezzel általában nem törődik.
----
Ami a vaklazacot illeti: fogadni mernék, hogy más halak közt láttad. Ugye? Pedig a vaklazacnak nagyon gyenge fény kell, míg a többi igényli a jó megvilágítást. És akkor nem is beszéltem a hőfokról.
Szóval, nem érdemes a kereskedő akváriumát alapul venni, mert csak ideiglenesen vannak ott. Csak üzlet az egész.
/A "08-13; 12:42"-kor írt válasz írójának írom:/
Azt írod, hogy 1-2 jégakku víz tetejére történő behelyezése nem macerás.
Ez igaz. Nem is vesz igénybe sok időt, de gondolj arra, hogy a jégakku hirtelen hűti le a vizet. Nem úgy történik a víz hűtése, mint az automata akváriumi klímánál (mert van ilyen, csak betyár drága), hogy fokozatosan hűt, és az aktuális hőfoknál kikapcsol. A jégakkuval hirtelen hül le a víz, és nem lesz egyeneletes a hőfok az akváriumban.
Ehelyett "hőlépcsők" alakulnak ki, ami egyenes út a megfázáshoz.
Ez pedig - súlyosabb esetben - utat nyit az elhulláshoz, de legalábbis a hal kedvetlen lesz, nem eszik, nem úszik, stb.
Én nem tennék be jégakkut.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!