Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » A barlangi vaklazacot mennyire...

A barlangi vaklazacot mennyire nehéz tartani?

Figyelt kérdés
Megtetszett eza faj, és kérdezném, hogy aki ismeri, van neki, mennyire nehéz tartani, hány darabot érdemes tartani belőle? ...stb
2009. aug. 12. 08:14
1 2 3
 11/21 Salx Narval ***** válasza:
58%
Az igaz, hogy nem túl szép, és én sem tartanék belőle.Akadnak azért olyanok, akiknek pont az ilyen különleges állatok tetszenek.Azért ennyire nem nehéz és drága a tartása. Sokkal költségesebb halak is vannak.A 18-20 fokos víz, az optimális tartáshoz kell. Ezek a halak is, mint minden más akváriumhoz szoktatott hal, már jól elviselik 18-24 fokos közepesen kemény vizet.Ha valaki annyira szeretne ilyen halat, egy kevés leleménnyel, olcsóbban megoldható, mint egy trópusi akvárium.Elég ha egy hűtőtáskát telerak jégakuval és a légpumpa csövét ezen keresztül vezeti(2-3méter,spirálisan feltekerve)Ezzel simán 23 fokon tud tartani egy árnyékban álló világítás nélküli 100l aksit, a meleg napokon.Elég naponta egyszer cserélni az akukat.De még egy kis használt hűtőszekrény 3 hónapos használata is olcsóbb mit a világítás, növények,vízlágyítás,fűtés CO2 adagoló,a trópusi aksban, vagy legalábbis nem drágább.Tény, hogy nem minden szobában lehet elrejteni, még egy kicsi hűtőszekrényt sem.De hát, egy 300Literes aksi teljes felszerelését sem egyszerűbb, de azt is megoldják valahogy.
2009. aug. 13. 08:28
 12/21 kzs ***** válasza:
100%

Az előbbi válaszadónak. Ezt írod: "Elég ha egy hűtőtáskát telerak jégakuval és a légpumpa csövét ezen keresztül vezeti(2-3méter,spirálisan feltekerve)" > bocsi, de ezt valahogy nem értem. Hogy is van ez?

Magának a pumpának vízen kívül kell lennie. A hűtőtáska mellé - erről írsz - elhelyezed a pumpát, majd a táskát felöntöd vízzel. Teszel bele jégakkut, és a tömlőket, porlasztókővel a végén. Ugye eddig stimm?

A jéghideg vizet utána hogy vezeted bele az akváriumba? Légpumpával biztosan nem. Ez ugyanis légpumpa nem szűrő. Nem, ez így nem megy.

Esetleg úgy lehetne, hogy egy külső szűrőbe teszed a jégakkut, és akkor - szűrőanyagok helyett - ez lesz benne (mármint a külső szűrőben). És ez fogja nyomatni a hideg vizet. De még így is macerás. Ugyanis minden nap szét kell szedni a külső szűrőt, hogy fagyott jégakkut helyezhess bele.

Mindenképp macerás.

2009. aug. 13. 11:33
 13/21 Salx Narval ***** válasza:
100%
Dehogy kedves válaszoló.Nem láttál még hűtőtáskát? Az általában egy vastagfalú hőszigetelt műanyag kb 5-6Liter űrtartalmú táska. A tetejét cipzárral lehet zárni. Ebbe rakják a kirándulók a szendvicseket, üdítőket és a jégakukat.Ebbe nem kell vizet tenni.A légpumpát leteszed a táska mellé, a csövét bevezeted a jégakuval megrakott táskába, feltekersz 2métert és a csövet kivezeted a táskából,a végére rárakod a porlasztót és mehet az aksiba.A táskában lévő hideg, hűti le a légpumpa levegőcsövében lévő levegőt.Ezáltal jéghideg levegőt nyom az aksiba.A cipzár mellett van annyi hely, hogy ez a vékony csövecske belefér.Amúgy a modernebb pumpákat, amelyek nem melegszenek üzem közben, simán a táskába lehet tenni és akkor a táska hideg levegőjét nyomják.24 óra hosszat képes megőrizni egy ilyen táska a hideget.És mivel nincs összekoszolva, kiránduláshoz is használhatod, ha úgy adódik.Tehát a levegőt hűtöd.
2009. aug. 13. 12:35
 14/21 Salx Narval ***** válasza:
A hűtőtáskás vagyok.Szerintem, ha a víz tetejére van téve egy két jégaku, az sem annyira macerás, hogy ne lehetne rá időt szánni.Az egész 1perc.
2009. aug. 13. 12:42
 15/21 anonim ***** válasza:
Hát nemtom én láttam vakhalat, édesvízben volt tartva és ki volt világítva, szakkereskedésben.
2009. aug. 19. 22:58
 16/21 kzs ***** válasza:

/A "08-13 12:35" válaszadónak írom, aki a hűtőáskás módszerről írt/ bocsi a beazonosításért, de máshogy nem tudtam. Remélem, nem haragszol ezért.

Szeretném átlátni a dolgot, ezért kérdezlek:

Szóval, ha jól értem szavaidat, arról van szó, hogy a pumpán - ami a hűtőtáskán kívül helyezkedik el - nincs rajta a tömlő. Ennek a pumpának a nyílásai (tömlő nélkül) benne vannak a táskában, maguk a tömlőket (amik lehetnek a jégakkut tartalmazó táska másik oldalán is) a táska cippzáros része fogja. Ugye így van?

- viszont ebben az esetben a cippzárnak úgy kell tartania a tömlőket, hogy lehetőleg ne legyen semmilyen rés.

/Ja, ez a téma nem "OFF", mivel a hűtés hozzátartozik a vaklazac tartásához./

2009. aug. 20. 09:38
 17/21 kzs ***** válasza:
100%

/A tegnap (vagyis aug.19-én), 22:58-kor írt válasz írójának írom:/

Azt írod, a kereskedésben édesvízben volt a hal, és ki is volt világítva.

Nézd, erre csak az a véleményem, hogy a kereskedők nem feltétlenül úgy tartják a halakat az üzletben, ahogy kéne. Példának okáért: hányszor látjuk azt, hogy túl vannak zsúfolva a halak, miközben alig-alig vannak növények? Pedig a halak túlnyomó többsége a dús növényzetet szereti. De mivel úgy nehéz kifogni, ezért nincs sok növény. Vagyis ez üzlet.

A másik: hányszor van úgy, hogy a beteg hal ott van a többi közt? Namost, ha ebből a medencéből akármelyik példányt is megveszed, lehet hogy befuccsolsz vele: mert beviszel egy betegséget az otthoni akváriumodba.

De a kereskedő ezzel általában nem törődik.

----

Ami a vaklazacot illeti: fogadni mernék, hogy más halak közt láttad. Ugye? Pedig a vaklazacnak nagyon gyenge fény kell, míg a többi igényli a jó megvilágítást. És akkor nem is beszéltem a hőfokról.

Szóval, nem érdemes a kereskedő akváriumát alapul venni, mert csak ideiglenesen vannak ott. Csak üzlet az egész.

2009. aug. 20. 09:54
 18/21 kzs ***** válasza:
100%

/A "08-13; 12:42"-kor írt válasz írójának írom:/

Azt írod, hogy 1-2 jégakku víz tetejére történő behelyezése nem macerás.

Ez igaz. Nem is vesz igénybe sok időt, de gondolj arra, hogy a jégakku hirtelen hűti le a vizet. Nem úgy történik a víz hűtése, mint az automata akváriumi klímánál (mert van ilyen, csak betyár drága), hogy fokozatosan hűt, és az aktuális hőfoknál kikapcsol. A jégakkuval hirtelen hül le a víz, és nem lesz egyeneletes a hőfok az akváriumban.

Ehelyett "hőlépcsők" alakulnak ki, ami egyenes út a megfázáshoz.

Ez pedig - súlyosabb esetben - utat nyit az elhulláshoz, de legalábbis a hal kedvetlen lesz, nem eszik, nem úszik, stb.

Én nem tennék be jégakkut.

2009. aug. 20. 10:03
 19/21 Salx Narval ***** válasza:
100%
Egy jó szűrő mellett nem okozhat gondot a jégaku használata, szerintem.Egy ismerősöm nyáron, ezzel a módszerrel hűti a kislánya aksiját,40liter kb.30- ról 26- ra viszi le kb.Próbáld ki egy lavórban, nem hűt az annyira durván.Egy kicsit biztos hidegebb a víz az aku közelében, de egy jó szűrő, porlasztó, hamar szétkeveri.Még mindig jobb mint a hőguta.De ezt mindenkinek, magának kell eldöntenie.
2009. aug. 20. 12:37
 20/21 Salx Narval ***** válasza:
09-38- nak.Dehogy haragszom.De nem jól értelmezed.Tehát,a táskában a 2m feltekert tömlő és a jégakuk vannak semmi más.A tömlő eleje és vége, kilóg a táskából.Az egyik végén a pumpa, a másikon a porlasztó.Ha a pumpa üzem közben nem melegszik(újabb típusú)akkor azt is belelehet tenni.Ebben az esetben, csak a porlasztóval felszerelt cső lóg ki a táskából és a pumpa hálózati vezetéke.Remélem érthető, nem tudom másképp elmagyarázni.
2009. aug. 20. 13:01
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!