Homályos, talán zöldes az akváriumom vize. Mi az oka és mit tegyek?
Ez így nem kerek, szerintem pont fordítva van.
+ nap alatt nem kezdhettek el rohadni a növények. Attól, hogy kicsit kevesebb a fény, nem kezd el rohadni 3 nap alatt.
Ha viszont valamiért lelassul a növekedés, akkor a fölösleges tápanyagoktól el tudnak szaporodni az algák.
Ha mondjuk 2 héttel ezelőtt jelentkezett a probléma a növényekkel, akkor mostanra elkezdhettek rohadni, de szerintem ez az algarobbanás is egy tünet, és nem maga az ok.
Tehát szerintem valami hiánytünettel kezdődött, vagy a fény nem volt rendben, vagy valami érte a növényeket.
Ha 1-2 hónapos akvárium, akkor mostanra értek el a növények oda, hogy kimerültek az eredeti raktár készleteik, és ha azt valamiért nem tudja pótolni, akkor haldokolni kezd.
Pl a folyékony tápsóba nincs meg minden szükséges táp, és az olyan növény, ami a gyökerén veszi fel a tápokat, még a belocsolt tápokhoz is alig fér hozzá.
Ha hiányzik valamelyik fontos makro elem, akkor hiába a sok folyékony táp, nem tudja felvenni a növény,és az összeset az algák hasznosítják.
Ilyenkor szerintem ezek a tablettás gyökértápok segíthetnek, amiben vannak makro elemek. (sera flore plus)
Az se jó, ha 1 évnél idősebb fénycsöveid vannak, ilyen hirtelen változást nem jellemző hogy csináljon, de azért oda kell rá figyelni.
Ami még fontos, a co2 túladagolása.
Ha túl sok a co2, (a növények igényeihez mérten) akkor el kezd szétmállani a növény. Olyankor simán elképzelhető, hogy akár 1-2 nap alatt is szétmállik, olyan mint ha rohadna.
És az algák is szeretik a co2-t, azok is jobban fejlődnek vele.
Még így is, hogy pár napja kicsit kevesebb a fény, megkockáztatnék 1-2 világítás, növénytáp, és co2 nélküli napot. Utána meg rá kell jönni, mi lehetett a baj, és elkerülni azt.
Ezen kívül ami általánosságban segíthet, ha ketté osztod a vízcseréket, és így gyakrabban csinálsz részleges cserét, és Szat gyantát is lehet használni, az is sokat segíthet.
*
+ nap alatt nem kezdhettek el...
3 nap alatt, csak nagybetűvel akartam kezdeni. :D
Nekem volt olyan, hogy zöldnek láttam a vizet, de csak a vasfa eresztett egy sárgás levet magából, és mivel volt benne sok zöldség, úgy már zöldnek tűnt a víz. Nem pont ez, de ennek is látszik a jobboldalánál kicsit.
Még az is érdekes, hogy amit Murrtól kaptam tüskéshínárt nem rég, beraktam egy átlátszó üveg hengerbe és zöld lett a vize. Előtte cabomba hínár volt benne, és akkor nem volt zöld. Most annyira tüzetesen nem néztem meg, de nem vagyok biztos benne hogy az alga miatt.
A rákoknak ártani szokott. A halaknak nem annyira.
Egyszer anubiasokat sera algoveces vízbe raktam és megkunkorodott a levelük. Jó egy hónap kellett mire észhez tértek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!