Mi a véleményetek az Aqua Medic - Deniballs, Bactoballs, Multiballs-ról?
Nem vagyok a műanyagok híve. Én inkább korall zuzalékon át szűröm a vizet, ami ilyen 1-2 centis hurkákból áll:
Ebbe szerintem jól megtelepednek a bacik.
És van még egy réteg perlon vatta, amit szoktam cserélgetni, és egy kis zacskó aktív szén.
A nitrátszűrés nem nagyon fog menni korallzúzalékkal. Oxigénmentes környezet kell hozzá, és spéci tápanyag a baciknak, pl. valamilyen cukor vagy aldehid. Ezek a műanyag izék azt tudják, hogy az anyagukból lassan szivárog ki a tápanyag, így folyamatosan ellátják a bacikat vele. De a denitrifikációhoz nem elég a szűrőanyag, spéci oxigénmentes környezetet kialakító szűrő is kell hozzá.
Pár literre biztos szükséged lesz, de ezt inkább az határozza meg, milyen kisméretű denitrátort tudsz venni hozzá.
Egyébként a jelenleg érvényes állatvédelmi törvényben 100 literben van minimalizálva a tengeri akvárium.
Jó, hát azt írják a deniballs-ra, hogy speciális biológiai alapú műanyagból készült, meg hogy az oxigénmentes, anaerob baktériumok bontják ezt az anyagot. Biztos. Nem tudom.
Én úgy vettem észre, ha van egy legalább 5 cm vastag élő talaj alul, és abba belenyomkodva lebontó baktérium, ami ilyen ampullába van. Akkor eltűnnek a hal szarok a vízből.
Viszont amikor beletettem próbából egy vékonyabb réteg fehér homokot talajnak, az nagy hülyeség volt, mert ott folyamatosan porszívóznom kellett és még az akvárium is elkezdett algásodni. Ezért visszatettem a jó kis eredeti talajomat (amit addig egy 70 literbe tároltam) és egyből olyan szépen beállt az akvárium hogy csak na. Csak ennyi kellett a 112 literes akvárium stabilitásához. Magas rétegben élőtalaj, ami gondolom szintén tele van bacikkal. Lehet hogy az alján már van oxigénmentes környezet is nekik, azt én nem tudom.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!