Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Beteg a halam, mit tegyek még?

Beteg a halam, mit tegyek még?

Figyelt kérdés
Vasárnap kipucoltam a nagyjábol 90 literes akváriumom. Semmiféle tisztítószert nem használtam, csak az akvárium tetején levehető üveglapot vízkőoldóztam, majd alaposan elmostam. Hétfő reggel vettem észre hogy a 3 éves vitorlásom a fenéken vekszik, rángatózott és szabálytalanul járt a kopoltyúja. Azt is észrevettem hogy a víz felszine habos. A vizet rögtön lecseréltem, a keringtetőt ismét szétszedtem és kitakarítottam. Estére a felszínem úszkált hol az oldalán, hol a hátán, de már egyenletesen szedte az oxigént. Viszont az uszonyai rohadni kezdtek. Backtopourt csepegtettem az akváriumba, a kúra ma járt le, de még mindig a felszínen mostmár lebeg, mert uszonya nem igen maradt :( az akvárium lakója még: 2 gurámi, 2 algaevő harcsa, 4 üvegharcsa ( már aggastyán korúak ahogy az egyik algaevő is) 3 csíkos valamilyen hal, sajnos a fajtájukat nem tudom:/ plussz egy csiga ami életben maradt a vagyasztott kajában. Szerintetek mit tegyek? A többi halnak az égvilágon semmi baja:/ folytassam a kúrát? Kivenni nem szeretném mert ha kivettem egy betegeskedő halat, mindig pár órára rá elpusztult :(
2012. márc. 8. 06:59
1 2 3
 21/28 A kérdező kommentje:
Itthon van még két szűrő, használjam valamelyiket mellé? Az egyik kissebb, mint ami most bent van, a másik valamivel nagyobb, azért nem használjuk mert nagyon nagynak bizonyult.
2012. márc. 8. 12:10
 22/28 A kérdező kommentje:
2 cső van benne, sajnos ehez a részéhez egyáltalán nem értek, aputól kaptam az akváriumot amikor 5 éves voltam... Ő takarította, vette hozzá a cuccokat, aztán mostmár hogy én is elbírom, kb két éve én gondozom.
2012. márc. 8. 12:12
 23/28 anonim ***** válasza:
90 literhez egy 30 watt világítás azért elkél, minimum.
2012. márc. 8. 12:15
 24/28 A kérdező kommentje:
Eddig azért nem gondoltam hogy a lámpa gyenge lenne, mert ha be van kapcsolva, az üvegharcsák kivételével az összes hal elbújt valahova. Ezért nem mertem erősebb lámpát használni.
2012. márc. 8. 12:18
 25/28 Platypus ***** válasza:

Az algaevő harcsák éjszakai állatok, így az a dolguk hogy elbújjanak a fényben. A többi fajnak viszont inkább az akvárium berendezésével lehet baja, nem a fénnyel. Túl kevés növényzet, nincs búvóhely, és a csíkos valami esetében gondolom nincs meg a biztonságukhoz szükséges létszám. A diszhal.info-n be tudod azonosítani, milyen fajról is van szó.

Ha az akváriumnak nincs valami fix háttere, mint pl. a fal, akkor túl sok oldalról látnak mozgást és ez is stresszeli őket.

http://www.youtube.com/watch?v=6gWtL3V30DQ&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=M7yjeZq84hw&feature=related

Nézd meg ezt két a videót. Az akváriumok fényárban úsznak, van vagy 1W/liter világításuk, ha nem több, mégis totál nyugisan úszkálnak a halak.

2012. márc. 8. 12:34
 26/28 anonim ***** válasza:

szerintem ha az anubias megmarad akkor a világítás elég lehet csak napi 10-12 órát kellene üzemeltetni.

[link] ez és a gömbmoha is biztos megmarad a te világításodnál is.

a nagyobb szűrő az pontosan milyen? szerintem ha nincs keret külsőre akkor legalább azt üzemeld be.

Hetente 30% vízcsere és a szűrő szivacsát 2-3 havonta a leszívott akváriumvízben nem túl alaposan ki kell nyomkodni.

[link] egy ilyen nem ártana vagy egy hasonló lH-s külső. azért ezt linkeltem mert ez jó ár-érték arányú, olcsó és megbízható és még minőségi is.

Vegyél minél hamarabb külső szűrőt.

Azt itt senki nme említette de a vitorláshal az legalább 150 literbe való és legalább 3-4 db mert az is csapathal.

2012. márc. 8. 18:22
 27/28 A kérdező kommentje:
Képzeljétek, gyógyul a vitorlásom :)Nőnek az uszonyai és már nehézkesen még egy kicsit, de úszkál :)
2012. márc. 21. 09:45
 28/28 anonim válasza:

Lehet hogy csíkféle az általad ismeretlen halfaj. Nekem 7 párduccsíkom van. Azok vörösek sárga csíkokkal és hosszúkásak, 200-zal úsznak. Más csíkfélék

Más mintázattal rendelkeznek kb ugyan ezekkel a tulajdonnságokkal. Szerintem nézz után, remélem segítettem!

2021. aug. 17. 22:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!