Hogyan tudom újraindítani az akváriumot?
Azt írod, hogy rendszeresen ellenőrzöd a víz minőségét, és mégis tele van algával, és csigával.
Valószínűnek tartom, hogy Aqutannal, Nitriveccel előkészített csapvizet használsz. Ugyanis az ilyen víz "melegágya" az algának, és szépen fejlődik benne a csiga is. Javaslom: OZMÓVIZET HASZNÁLJ (mégpedig úgy, hogy 2/3 rész Ozmóvíz, és 1/3 rész előkészített csapvíz).
Azért javaslom, mert - amennyiben előkészített csapvizet használsz (és szerintem igen) - nagy a valószínűsége a lúgmérgezésnek (a csapvíz PH-ja 9 is lehet), valamint a túlzott keménységnek (akár 25 feletti KH). Ettől függetlenül lehet tiszta az akvárium vize, de a mérgezés akkor is fenn áll.
A növényekkel vigyázz: a leggyorsabban így kerülhet be csiga: behurcolod a petéket a növénnyel, és az aksiban meg kikel. A csigapete így néz ki: ragadós, zselés átlátszó anyag (lehet benne látni az ikrákat). Különben Ozmóvízzel lágyított aksiban nehezebben élnek meg a csigák, mert alig-alig tudnak kalciumot felhalmozni a házuk építéséhez.
2/3-ad ozmo-t ajánlani a víz tesztje és a halak ismerete nélkül balgaság. Budapesten én mindig 7-es közeli pH-t és 16-os keménységet mértem.
Csiga ellen legjobb a gömbhal, csak sajnos a legtöbb brakkvízi. De ha már úgyis elpusztult a legtöbb...
Újraindíás: A homokot ne mosd át nagyon és a víz egy részét is tartsd meg. (Persze ha magas benne az NHx, akkor...)
A stresszt nem a heti 5 perces vízcsere és szűrőtisztítás idézi elő, hanem a rossz körülmények. (kicsi/túltelepített akvárium, rossz társítás, rossz berendezés) Ha nagytesű sügerek küzé beteszel egy csapat fiatal guppit, akkor a sügerek megoldják a problémát...
Nem ártana tudni, hogy mennyi és milyen hal volt ebben a 125 literben és milyen volt a szűrés.
Gyári Juwel akváriumszettem van, ezért gondolom a vílágítása, szűrése megfelelő. A víz kb. 25 fokos, PH semleges, 17-18 nk. Kb. havonta cserélem az egyharmadát, felforralt és Sera szerekkel előkezelt vízzel. Van 2-2 botia, gibiceps, corydoras, azonkívül egy pár darab guppi, platti, dánió.
És pontosan ez a legnagyobb problémám, ami az itteni válaszokból is látszik, hogy minden könyv mást ír, mindenki mást mond, és én kezdőként nem tudom kinek higgyek, mit csináljak.
Köszönöm a válaszokat mindenkinek, ha van ötletetek szívesen fogadom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!