Tehetek 2*5L ioncserélt vizet az 50literes akváriumomba vízcserénél?
ma 15:51 vagyok
Pedig 3 nagy akváriumom van amiből az egyik tengeri akvárium..
50 literbe a 10 liter egyszerre túl sok, hacsak nincsenek hozzászoktatva. Úgy szabad csak lágyítani, hogy csak 1-2 fokot csökkenjen a keménység két alkalom között, és 3-4 napot érdemes legalább hagyni a halaknak minden újabb adag előtt. Ha ezt nem tartod be, akkor a halaid sokkot kapnak, ami akár halálos is lehet, de mindenképpen hazavágja a szervezetüket. Ha meg már elérted a kívánt lágyságot, akkor fontos hogy stabilan meg is tartsd, utána pont olyanra keverd ki előre a cserevizet.
A tengeri akváriumhoz is ioncseréltet használsz?
Nekem van tengeri akváriumom,és mellette még két nagy ahogy korábban írtam.
Bocsi,hogy meglepett az ioncserélt víz,mert mi a 2 nagynál rendes csapvizet használunk,de nem egyből az akváriumba öntjük hanem a tartályba ami egy vízkészítő,és onnan meg a "kész" víz az akváriumba..A tengeri akváriumnál a megfelelően beállított vizet előre megrendelem az üzletben,és tőlük veszem meg..(állandó vásárló vagyok,így kedvezményt is kapok)
De én bolti ioncserélt vizet még nem használtam..
Bocs, kevertem kicsodának is van tengerije. Meglepődtem volna, ha valaki tengeribe ioncseréltet használna, még jobban a csapvízen, a tengervizet RO vízből szokás keverni.
Ha nincs vízelőkészítő, akkor 2 lehetőség van. Az egyik, hogy vársz egy napot, a másik, hogy felforralod majd visszahűtöd a vizet, az is kihajtja a klórt. De ez csak akkor ajánlott, ha viszonylag alacsony a változó keménységed.
Szerintem az ioncseréltben is van klór, talán kevesebb, de azt is lehet állni hagyni.
Nem tudom árt e a halaidnak, mert nem tudom milyen kemény nálad a csapvíz (hány NK? - mérd meg egy Neptun keménységteszttel), és nem tudom milyen halaid vannak, mi a tűréshatáruk (10-30 NK? ezt meg nézd meg neten).
Amúgy általában nem szokott ártani, mert a csapvíz irreálisan kemény szokott lenni, már sokszor a halak tűréshatára fölött van a csapvíz keménysége.
Persze nem jó a hirtelen váltás a halaknak, abba beledögölhetnek. Lassú hozzászoktatás kell.
Nekem a fürdőszobába be van rakva egy 30 literes műanyag hordó. Nem foglal nagy helyet, viszont 3 vödör víz belefér. Ezt néha feltöltöm friss vízzel, ha meg úgy látom, hogy sokáig rothasztottam benne a vizet, akkor leöntöm vele a WC-t, majd újratöltöm. Csinálhatod te is így, és akkor nem kell vízelőkészítőt se venned, mindig lesz kéznél állott vized.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!