24 literes akváriumban biztonságos használni egy 50W-os, automata szabályozós fűtőt?
Egy akvárium-szettet rendeltem, gyárilag csomagolták hozzá.
A fűtő leírásában is szerepel, hogy pont az eggyel kisebb méretű passzolna a 24 l-eshez, de ők mégis ezt csomagolták.
Nem tudom, nem túl nagy-e (percek alatt felmelegíti, de annyira, hogy a kívánt hőmérséklet fölé megy).
Így nem igazán. Az élőlényeknek sem tesz jót a hirtelen változás, ha pedig meg is süti őket a fűtő, pláne. Arról nem is beszélve, hogy méretben sem passzol, ha kilóg a vízből, tönkremegy.
Ha te az eggyel kisebbet rendelted, akkor követelheted azt, nem kell elfogadni az 50-eset. Hívd fel őket, aztán kulturáltan, barátságosan mondd meg nekik, hogy ez neked nem igazán jó.
ha belefér, egyeltalán nem baj..valahogy úgy tegyed bele, h ha párolog a víz is az aksiból, akkor is víz alatt legyen minden része
nekem is 100 wattos van az 54-esembe, mert majd lehet veszek egy 100 literest is, és azért vettem.
azt elfelejtettem írni, hogy a növényeket ültesd távol tőle,
mert nekik nem jó(amúgy nekem nincs bajom vele)
Amúgy a fűtő teljesítményét ahhoz is kell viszonyítani, h hány fokot kell fűtsön. Pl. más 1 szoba, ahol 20 fok van, meg már, ahol nincs fűtés, oda sokkal nagyobb teljesítményű szükséges.
Ezt minden fűtőnek a dobozzára feltüntetik, az automatákéra is.
Nem próbáltam még nagyobb fűtőt beletenni kisebb akváriumba, de elképzeléseim szerint ha túlfűti akkor csak lejjebb kell tekerni. Pl beállítod 23 fokra és akkor fűti fel 26-ra, de hát ki kell próbálni, mert most csak mondtam valamit.
Azt pedig, hogy mennyire nagy a hőingadozás, ki lehet deríteni. Pl amikor fel van fűtve majd épp kikapcsol, akkor gyorsan megméred hány fokos a víz, majd mikor újra felgyullad a kis lámpácskája (épp bekapcsol), akkor szintén gyorsan megméred. Ha itt egy fél fok eltérés van az még nem jelentős, de ha 2 fok, hát az már sok.
Magasságban valószínű belefér, mert ezek a fűtők 20centi körül vannak magasságban mind. Nem? Persze ha a kavics miatt kiszorul a fűtő teteje, hát a fűtőn van egy jel, egy hullámvonal, hogy ott a vízszint, így a fűtő teteje 2cm-re kilóghat a vízből probléma nélkül, mert úgy tervezték. azt tudjátok hogy csak az alsó 10 centis üveg része fűt, de ahol a műanyag borítás van, ott már nem.
Köszi a válaszokat!
Azóta utánaolvastam ill. egy díszhal-madár boltossal beszéltem erről, és ugyan nem egy óriási szaktekintély, de szerinte nem túlzás az 50W-os.
Tegnap elindítottam és szépen tartja a 22fokot, aztán lekapcsol, és akkor kúszik 23 fok köré a hőmérő szála, amikor újra bekapcsolt. Amúgy is egy kevéssé fűtott helyen vannak ezek a guppik, esetenként 12-13 fok lesz ott, ahol az akvárium van. Egyelőre jól működik.
10:19 Hable, az nem úgy van, h túlfűti, mert megadott hőmérséklet szerint fűt. Nem akarok hülyeségeket mondani, de
úgy olvastam, h van ott valami fémrúd, ami lehűlésnél elhajlik és beindítja az áramkört v ilyensmi. A nem-automata fűtőknél áll csak fenn a túlfűtés problémája, ha nagyobbat veszel,
nekem, mint mondtam automata 100W-s fűtő van a 54 litresembe és 26 fokra van beállítva és 26 fokra is fűti, a hőmérő meg az aki másik oldalára van téve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!