Egy pár növényem levelein megjelentek ilyen kis fekete "szőr" szerű szálak, alga? Mit tegyek?
A sziámi algaevő valószínűleg megenné, csak annak nem túl nagy ez az akvárium.
Szedd ki kézzel, a növényt is és mosd le jól csap alatt, aztán csinálj 50% vízcserét, és egy hét mulva megint. Így valamikor csak elfogy az alga.
Esetlen törpe szívóharcsákat is rakhatsz bele, hátha megeszik. Bár azok inkább barna algát esznek.
Köszi és vegyszer nincs rá?
Nem nagyon tudom ledörzsölni a levélről, próbáltam. Mindjárt teszek fel képet!
Ecsetalga.
Vegyszer hypo, vagy rézgálic ami esetleg kiirtja, persze nem az akváriumba locsolva, hanem külön kezelve.
De a súlyosan fertőzött leveleket az sem menti meg, azokat le kell vágni.
Okai lehetnek: sok nitrát, sok foszfát, sok oxigén, rossz/kevés fény, elégtelen vízcsere.
Amit lehet ellene tenni: Több fény, több vas, több szén, több vízcsere.
Vegyszerezni ezek nélkül a változtatások nélkül fölösleges.
Előző vagyok.
Az előző válaszomnál még nem láttam a képeket. Ez inkább fonalas alga, csak még kicsi. Ami jó, mert nem olyan makacs, mint az ecsetalga. De az okok, és a hosszútávú kezelés is hasonló, mint amit az ecsetnél leírtam.
A nagyját eltűntetni sajnos ennél is elég nehéz, leginkább lesúrolni lehet. Már ha kibírja a növény.
Szerintem is ecsetalga lesz, de még eléggé kezdeti stádiumban van, valószínűleg növénnyel vagy hallal kerülhetett be. 1-2 hónap alatt megfolytja a növényeket, szépen ellepi a gyökereket és a hajtásokat. A leghatásosabb a teljes restart, de mivel még eléggé kezdeti stádiumban van, talán még kezelhető. Növényekről neomangolos fürdővel el tudod távolítani, a ,,tereptárgyakat" pedig forró vízben le tudod sikálni. Csinálj gyakrabban vízcseréket, és valószínűleg eltünik. Ha nem boldogulsz akkor marad a teljes restart. Ha az nem megoldható akkor a Happy Life Algin Regular algaírtó, de ezt csak legeslegvégsőbb helyzetben alkalmazd!
Remélem segítettem
Üdv,
Ez a hal kéne neked bele, csak ez 100 literbe való:
De végülis megcsinálhatod, hogy veszel egyet, lezabáltatod vele az algát, aztán eladod, mielőtt megnő.
És mi a kiváltó ok, a vizet heti rendszerességgel cserélem kb30%ot, tápozok is, tehát akkor a vassal se lehet gond nagyon, a világításom ami kevés, de én úgy veszem észre hogy nem ott algás ahol kevés a fény, vagy lehet hogy túl sok a fény??
Nagyon nagyon nem akarok restartolni :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!