Venni fogok neont, melyik lenne jó? 45 centisből.80 literes akváriumhoz.
A 45 cm-esről azt kell tudni, hogy nem szabvány.
Ennek meg van az az előnye, hogy direkt akvarisztikai célra gyártottak között vannak 45 cmesek (15 w-osak) , tehát igazán profi világítást tudsz belőle összehozni.
A hátránya, hogy ezek általában drágábbak valamivel.
Az energia takarékos égőkkel nem tudom hogy kell számolni, de a leadott fény (az alakja miatt) kevesebb valamivel, mint egy csőnél. Ha mondjuk azt is 15 w-nak veszem, már az is elég sok, (tehát 2 égő, és 2 cső) ezzel már napi 8 óra világításal is lehet alatta (viszonylag) fényigényes növényeket is tartani.
Hogy milyen fénycsövet választasz, több dologtól is függ. Előszöris a daylightról kéne tudni, hogy hány Kelvin pontosan. De az akvárium jellege, a saját ízlésed, és akár a tartott halak is befolyásolják.
Szerintem, ha már többnyire úgyis akvarisztikai fénycsövek lesznek, és úgyis bőven kell növényesíteni, az egyik csőnek növényesnek kéne lenni:
Ezt napfényes, jó színvisszaadású fénycsővel lehet ellensúlyozni. Ez lehet melegebb színhőmérsékletű:
Ez esetben a 2 kompakt lehet hidegebb 6500 Kelvin,
de lehet hidegebb:
Ez mondjuk már elég szélsőséges, ezzel a déli órákban 4-5 óra világítás is elég, és e mellé a kompaktoknak is elég egy 4000 K körüli színhőmérséklet.
Első vagyok.
Ilyen építő jellegű válasz után nehéz megszólalni, de összszedem magam :) úgyis unatkozom...
Annyival kiegészíteném, hogy a linkelt csövek nem kőbe vésett szabály, a lényeg, hogy kell egy jó növényes, amit teljes spektrumú napfényessel kell kiegészíteni.
A világítás időtartama (az említett 8 óra) az össz. teljesítményre vonatkozik.
Tehát ha reggel-este csak 40 W világít, az fele annyi időnek számít. Valahogy így számolj:
8 óra * 60 W = 2 óra*30W + 6 óra*60W + 2óra*30W.
Elsőre lehet kicsit paradoxon, mert ez 10 óra, de 8-nak számít, mert 4 óra csak fele teljesítményen volt.
Szia! Köszi mindkét választ, a megrázóst nem én írtam :)
Van egy ilyen csövem az lgő mellett, ezt cserélném le erősebbre: 15 W és 15000 K.
Erősebbre nem tudod lecserélni, mert a teljesítménye meghatározza a hosszát, tehát minden 45 cm.es 15 W
Az, hogy más színhőmérsékletű lenne, semmit nem jelent, legfeljebb optikailag érezhető erősebbnek.
15000 K pedig már így is eléggé durva, ez nagyon nagy energiájú fény, már a linkelt 12000 sem kispályás.
E mellé jó lenne a linkelt növényes, és és pl. egy 3000-4000 K-es kompakt izzó.
Vagy ha a mostanit mindenképpen cseréled, az is jó kombináció lehet, hogy pl. a linkelt növényes, +
egy ilyen:
vagy egy ilyen:
és kompaktból még egy ugyanilyen 6500 K-es.
Aha, de minden 45 centis cső 15 Wattos. Csak akkor lesz több Wattod, ha egy hosszabb csövet veszel foglalattal együtt.
Persze lehet nézni lehet a lument is, mert az jelenti a fényerőt. A Watt csak a teljesítménye, hogy neked mennyire tekeri a villanyórát.
A kelvin pedig a színhőmérséklete:
>> A 10-20 ezer Kelvines csöveket tengeri akváriumokban használják, a kékes-lilás fényük miatt, talán mert a tenger is kékre színezi a napfényt.
>> A 6500 K az egy RGB színkeverés, amiben minden benne van (piros, zöld, kék) és színkivonásos alapon abból lesz a fehér, ezzel pedig a napfényt akarják leutánozni.
És mivel a tavakban a növények nincsenek olyan mélyen, főleg a mocsárik, meg a szobanövények se, ezért mindegyiket lehet vele jól világítani.
>> A 2700 K pedig egy átlagos energiatakarékos otthoni izzó/neon, mely fénye sárgás kicsit narancsba hajló, ami nem bántja az ember szemét, és ez leginkább a napfelkeltéhez hasonlít a hajnali órákban.
Ezen kívül van olyan, hogy nanométer.
A növényeknek kékes fény kell a hosszában növekedéshez, és piros a széltében terjedéshez, zöld meg semmire.
(a zöldet a zöld levél visszaveri, nem hasznosul)
Ha nagyfényerejű ledekkel világítasz, ott elég csak piros és kék leddel világítani, és nőnek, mint a dudva.
A növényes csövek is úgy vannak kitalálva, hogy kék (4-500 nanométer) + piros (6-700 nanométer) tartományban adnak le többet Pl:
"Hagen aqua Glo" kékeslila cső (18000K):
"Sylvania Gro-lux" (8500K):
"Hagen flora glo" rózsaszínes cső (2800K):
Mindhárom növényes cső tökéletes, tökmindegy mennyi a kelvin száma.
Itt meg egy daylight (6500K), ami a növényeseknek az ellentettje: [link]
Kicsit több benne az a spektrum, ami a növényeknek nem kell, ezért ha csak daylight-ot használsz, abból sok kell, nagy fényerő.
Növényes csőből viszont a kevesebb is elég, mert az jobban hasznosul.
Ha meg a kettőt kevered, jobban néz ki.
Bocsi, hogy ennyit írtam, csak én is unatkoztam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!