Kompakt fénycső vagy valamilyen más megoldás?
Sziasztok! ~35 literes (45h x 25m x 30sz) akvárium fölé szeretnék valamilyen világítást kitalálni, lehetőleg olcsón szeretnék kijönni belőle. Jó lenne 30-40W körüli világítás, mivel szeretném szépen benövényesíteni az akvit. Milyen megoldást ajánlotok? Csak sima üvegtetős.
Illetve az lenne még a kérdésem, hogy hol tudnám ezeket beszerezni? Gondolom Aquadepo-ban sem olcsók ezek, olcsóbb helyeket ha tudtok, szívesen várom az ötleteket!
Itt olcsóbbak:
Sajnos fénycsövet nem nagyon tudsz használni, mert túl hosszúak. A kompakt izzók a legegyszerűbbek.
Esetleg még ezeket tudod használni, az 50 centis szerintem nem gáz, 4 db elég is belőle:
Valami armatúrát mindenképpen csinálnod kell hozzá. Nekem olyan van, aminek a 2 vége nyitott, oldalra kevés fény szóródik, meg nem is zavaró, így a vezetékeket könnyű elhelyezni. Hogy miből csinálod, csak a fantázián meg az ügyességen múlik: lehet fából, esőcsatornából, műanyag idomokból, a belsejükre tükröző anyagot kellene ragasztani (alufólia, vagy ami jobb mylar fólia). Nekem pl. szagelszívó kivezetéséből van, a pincében találtam, ilyen: [link]
Az alját levágtam és bevontam fekete fóliával.
Szerintem ez egy nagyon jó árú és esztétikus lámpa, én is ezt használom. A leginkább fényigényes növényeknek, mint pl. a Hemianthus azért kevés, de az akváriumi növények 95%-ának elég ennyi fény.
Nah valami ilyesmire gondoltam, köszi! Nincs is olyan rossz árban, bár szeretnék azért 5ezer alatt kijönni. Nah majd meglátom mit tudok alkotni. :)
Murr, küldtem neked emailt, pár kérdésem lenne kalászhalakkal kapcsolatban! :)
ilyenek közt is lehetne keresgélni, mert nagy felületen világít, és ilyen méretben csak ez tud 30-40 W körül.
Csak a linkeltnek kicsit alacsny a színhőmérséklete, főleg ha még a mangrove is színez, az úgy nagyon sárga lenne.
De ennél a perec fénycsőnél nemigen találsz erősebbet ilyen méretben.
Na, örülök neki, szívesen válaszolok :)
Csak nem kaptam még meg :/ Írok én is egyet, adog egy normálisabb mail címet, hátha úgy jó lesz.
Pedig ezen a címeden már emaileztünk egyszer (a planktonozással kapcsolatban). :) De hátha majd megérkezik... :)
Utolsó előtti: neked is köszönöm a linket, kigondolom még milyen növényeim is lesznek, meg ilyesmi aztán majd valamit kiokoskodok! :)
Sico lemezből össze tudsz rakni egy tetőt.
Szikével levágod méretre, aztán a széleit modellragasztóval bekened és összenyomod, kész.
A modellragasztóban toluol van, és az oldja a polisztirolt. Toluolt vegyszerboltban árulnak 1-2 literest, de lehet hogy csak engedélyre.
Viszont modellragasztót repülőgép modell boltban halandó ember is vehet, csak az kevesebb, pici flakonban van és nem is olcsó.
Aztán kicsit megcsiszolod a széleit csiszolópapírral hogy szép legyen, majd lefóliázod feketére, vagy ezüstre és kész. Pár lukat kell vágni a tetejére, hogy kijöjjön a lámpa hője, sőt akár egy kekek lukat is csinálhatsz rá, és oda bele egy PC ventit nyárra. A ventillátort pedig egy kb 9 voltos adapterre kötöd.
Az üvegtetőt akkor le is szedheted, az nem kell, és végülis a tetőbe bele építhetsz hát inkább mutatom mit.
Ez 6500K-s, 24 Wattos és foglalattal együtt 33 centi hosszú, ez pont oda való lenne.
Viszont ehhez kell 1x24Wattos Helvar elektronikus előtét, ami meghajtja a neon csövet. Meg kell kérdezni, hogy van e, mert én csak 2x24Wattosat látok az oldalon és az nem jó (az 2 csőhöz lenne jó de annyi fény neked nem kell).
--------------
Egy olcsóbb megoldás hogyha fogsz egy csomó kis 36 centis vízalatti neont, és azt rakosgatod egymás mellé, ezeket egy csík öntapadós fóliával oda tudod ragasztani a tetődbe, ha beesik a vízbe nem gond, mert vízállók:
Neked is köszönöm hable!
Pantonba úgyis sokat járunk (vagyis inkább apu, mert reklámdekoratőr a szakmája), majd körülnézek. :)
Lassan a bőség zavarától azt se tudom melyik legyen. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!