Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Kompakt fénycső vagy valamilye...

Kompakt fénycső vagy valamilyen más megoldás?

Figyelt kérdés

Sziasztok! ~35 literes (45h x 25m x 30sz) akvárium fölé szeretnék valamilyen világítást kitalálni, lehetőleg olcsón szeretnék kijönni belőle. Jó lenne 30-40W körüli világítás, mivel szeretném szépen benövényesíteni az akvit. Milyen megoldást ajánlotok? Csak sima üvegtetős.

Illetve az lenne még a kérdésem, hogy hol tudnám ezeket beszerezni? Gondolom Aquadepo-ban sem olcsók ezek, olcsóbb helyeket ha tudtok, szívesen várom az ötleteket!

2011. máj. 29. 12:38
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Itt olcsóbbak:

[link]

Sajnos fénycsövet nem nagyon tudsz használni, mert túl hosszúak. A kompakt izzók a legegyszerűbbek.

Esetleg még ezeket tudod használni, az 50 centis szerintem nem gáz, 4 db elég is belőle:

[link]

Valami armatúrát mindenképpen csinálnod kell hozzá. Nekem olyan van, aminek a 2 vége nyitott, oldalra kevés fény szóródik, meg nem is zavaró, így a vezetékeket könnyű elhelyezni. Hogy miből csinálod, csak a fantázián meg az ügyességen múlik: lehet fából, esőcsatornából, műanyag idomokból, a belsejükre tükröző anyagot kellene ragasztani (alufólia, vagy ami jobb mylar fólia). Nekem pl. szagelszívó kivezetéséből van, a pincében találtam, ilyen: [link]

Az alját levágtam és bevontam fekete fóliával.

2011. máj. 29. 13:04
 2/13 A kérdező kommentje:
Murr, nagyon szépen köszönöm! Apu most talált egy 8W-os műanyag valami hosszú lámpát, amibe neon van. Kíváncsiságképp az akvárium fölé tettük, egész szép :) Apu reklámdekoratőr, mondta, hogy akár műanyag táblákból is össze lehetne állítani, bevonni fekete fóliával (hátteret ma megcsináltam vele, nagyon jól néz ki). De még eszembe jutott, hogy lehet van műanyag csatornánk is, azt ha félbevágom és szintén bevonom fekete fóliával, az se lenne rossz. De még komplett tetőt is össze tudnánk állítani műanyag lapokból, fekete fóliával bevonva...még agyalok rajta, de szerintem a kompakt cső megoldás lesz. Nézegettem már ezeket a víz alatti világításokat, gondoltam még az üveglap aljára is fel tudom fogatni tapadókoronggal. Hát majd meglátom mi sül ki belőle. :) Egyelőre növény még úgysincs benne, csak egy mangrove fa meg az aljzat, de már bekapcsoltam a szűrést is.
2011. máj. 29. 13:21
 3/13 Platypus ***** válasza:

[link]

Szerintem ez egy nagyon jó árú és esztétikus lámpa, én is ezt használom. A leginkább fényigényes növényeknek, mint pl. a Hemianthus azért kevés, de az akváriumi növények 95%-ának elég ennyi fény.

2011. máj. 29. 13:30
 4/13 A kérdező kommentje:

Nah valami ilyesmire gondoltam, köszi! Nincs is olyan rossz árban, bár szeretnék azért 5ezer alatt kijönni. Nah majd meglátom mit tudok alkotni. :)

Murr, küldtem neked emailt, pár kérdésem lenne kalászhalakkal kapcsolatban! :)

2011. máj. 29. 13:37
 5/13 anonim ***** válasza:

[link]

ilyenek közt is lehetne keresgélni, mert nagy felületen világít, és ilyen méretben csak ez tud 30-40 W körül.

Csak a linkeltnek kicsit alacsny a színhőmérséklete, főleg ha még a mangrove is színez, az úgy nagyon sárga lenne.

De ennél a perec fénycsőnél nemigen találsz erősebbet ilyen méretben.

2011. máj. 29. 14:47
 6/13 anonim ***** válasza:

Na, örülök neki, szívesen válaszolok :)

Csak nem kaptam még meg :/ Írok én is egyet, adog egy normálisabb mail címet, hátha úgy jó lesz.

2011. máj. 29. 14:53
 7/13 anonim ***** válasza:
*adok
2011. máj. 29. 14:53
 8/13 A kérdező kommentje:

Pedig ezen a címeden már emaileztünk egyszer (a planktonozással kapcsolatban). :) De hátha majd megérkezik... :)

Utolsó előtti: neked is köszönöm a linket, kigondolom még milyen növényeim is lesznek, meg ilyesmi aztán majd valamit kiokoskodok! :)

2011. máj. 29. 15:19
 9/13 anonim ***** válasza:

Sico lemezből össze tudsz rakni egy tetőt.

[link]

Szikével levágod méretre, aztán a széleit modellragasztóval bekened és összenyomod, kész.

A modellragasztóban toluol van, és az oldja a polisztirolt. Toluolt vegyszerboltban árulnak 1-2 literest, de lehet hogy csak engedélyre.

Viszont modellragasztót repülőgép modell boltban halandó ember is vehet, csak az kevesebb, pici flakonban van és nem is olcsó.

Aztán kicsit megcsiszolod a széleit csiszolópapírral hogy szép legyen, majd lefóliázod feketére, vagy ezüstre és kész. Pár lukat kell vágni a tetejére, hogy kijöjjön a lámpa hője, sőt akár egy kekek lukat is csinálhatsz rá, és oda bele egy PC ventit nyárra. A ventillátort pedig egy kb 9 voltos adapterre kötöd.

Az üvegtetőt akkor le is szedheted, az nem kell, és végülis a tetőbe bele építhetsz hát inkább mutatom mit.

[link]

Ez 6500K-s, 24 Wattos és foglalattal együtt 33 centi hosszú, ez pont oda való lenne.

Viszont ehhez kell 1x24Wattos Helvar elektronikus előtét, ami meghajtja a neon csövet. Meg kell kérdezni, hogy van e, mert én csak 2x24Wattosat látok az oldalon és az nem jó (az 2 csőhöz lenne jó de annyi fény neked nem kell).

[link]

--------------

Egy olcsóbb megoldás hogyha fogsz egy csomó kis 36 centis vízalatti neont, és azt rakosgatod egymás mellé, ezeket egy csík öntapadós fóliával oda tudod ragasztani a tetődbe, ha beesik a vízbe nem gond, mert vízállók:

[link]

2011. máj. 29. 21:55
 10/13 A kérdező kommentje:

Neked is köszönöm hable!

Pantonba úgyis sokat járunk (vagyis inkább apu, mert reklámdekoratőr a szakmája), majd körülnézek. :)

Lassan a bőség zavarától azt se tudom melyik legyen. :D

2011. máj. 29. 22:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!