Mivel tudok egy kis Nitrátot és ammóniát bevinni az akvárium vizébe?
Mivel Easy Life ProFitot vettem és csak részletes tanulmányozása után tudtam meg hogy nincs benne nitrát így éhenvesznek a növényeim :(
Mivel tudnák egy kicsit bevinni a vízbe? Mert így elpusztulnak a növények :(
Elolvastam a másik kérdésedet is, ahol leírtad a bövényeket. Elképzelhetőnek tartom, hogy a sok fény miatt nem jutnak elég tápanyaghoz, de ez így akkor is furcsa. Lennie kell tartalékuknak, pár nap alatt a nitránhiány nem mutatkozhat meg ennyire, főleg a cryptok és a microsorium lassú növésű. A helyedben megpróbálnék egy fénycsővel kevesebbet üzemeltetni, és valami bomló anyagot tenni a vízbe. Ez lehet halkaja, vagy mondjuk egy szem borsó. Ebből már rengeteg ammóniának és így nitrátnak kell felgyülemlenie.
De mégegyszer mondom, ez a barnulás nekem nagyon furcsa, én cryptokat halak és tápozás nélkül is tartottam már sokáig.
De, ami még eszembe jutott: ha ennyi a fényed és tápozol, kötelező a co2 is. Ez lehet folyékony vagy palackos, de ha nincs meg, akkor nincs egyensúly, a növények haldokolnak, az alga virágzik.
Easy Carbot használok igaz még nem teljes adagot.
1ml/100 liter vagy ezt növeljem?
Azt olvastam hogy lámpakapcsolás előtt pár órával érdemes belecsepegtetni. Kb 2 órával előtte szoktam.
Sajnos két fénycsövet nem tudok üzemeltetni mert 3x 18W-os az előtét és ha az egyiket kiveszem a többi nem gyúllad fel :(
de megpróbálom az egyik fénycsövet kitakarni amíg nem szerzek egy kiégett 18W-os csövet :)
Ha nem akarsz költeni növénytápra, akkor ismerősödtől is kérhetsz egy kevés akváriumvizet. Az is jó, ami takarításból származik.
A növények barnulása:
Előfordulhat, hogy párás környezetben nevelték őket és most víz alá kerülve úgymond "ledobják" a leveleiket. (kevésbé valószínű, de elképzelhető)
Egy másik tanács:
A víz hőmérsékletét tartsd 24-26 fokon. Illetve ha van rá lehetőséged, néhány vízteszttel nézd meg az összetevők normális értékek közt vannak-e. Lehet, hogy valamilyen hiánytól szenved a növény, ez annak a jele is szokott lenni.
Kiegészítő információ :)
A Hydrocotyle leucocephala új leveleket hoz a régi levelek viszont szép lassan elbarnulnak.
Az egyik Vallisneria is hoz egy új hajtást.
A főbb gond szerintem a Cryptocoryne wendtii
Cryptocoryne becketii szép lassan barnulnak a levelei :(
Lassan de biztosan a Hygrophila corymbosa is elkezdett.
Talán ezekkel nincs probléma: Microsorum pteropus, Vallisneria
És itt van pár kép :) Nem a legjobb de hát ez van :(
u.i. Akvaristára is felteszem a kérdést hátha valaki már találkozott pont ezzel a "jelenséggel)
de az is lehet csak túldramatizálom :(
Ja és egy alufóliadarabbal csökkentettem a világítás szemre kb 30%-al.
Jajj, én sokkal rosszabbra számítottam :D
Platypus elmondta a lényeget, meg az előbbi hozzászóló:
Máshogy voltak nevelve, tápozva, új a környezet, satöbbi.
Hozzá fognak szokni és semmi gond nem lesz velük. A cryptokat ha csak akváriumon belül egy kicsit arrébb tolom, máris szenvednek, ezek ilyen kis nyávogós növények :D
Én GA tápot erre a pár hétre biztos nem vennék, szerintem bőven elég, ha egy kis halkaját szórsz be, vagy szerzel egy vödör használt vizet. De ki kell bírniuk így is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!