Akvárium világításra megoldásnak jó?
Osb lapból lenne a tető és abba csavaroznám bele
foglalat: [link]
és a fénycső : [link]
pár nappal ezelőtt tettem ki egy kérdésben a lakásban használatos foglalatról egy ötletet de szerintem ez jobb
165 l-be 2 vagy 3 db és milyen növényhez jó a 2 és a 3?
Nagyon sokan használnak ilyen háromsávos fénycsöveket kifejezetten növényes akváriumokhoz, és kiválóan működnek. Több fénycső esetén szerintem érdemes egy rózsaszín növényes csövet venni, mellé inkább a 880 "skywhite" cső passzol, ez szebben kiegészíti a színét. Vagy 3 csőnél 1 rózsaszím, egy 860 és egy 880. Hozzátennem, meglepő módon a nagyon komoly technikával felszerelt növényes akváriumokban nem szoktak rózsaszín fénycsövet használni, se más akvarisztikait csak különböző háromsávosakat kombinálnak(ezek több lument adnak le azonos teljesítményen). De ez a te elképzeléseidnél sokkal nagyobb fényerőnél és technikai háttérrel működik bizonyítottan.
Ha szereted a növényeket, akkor 3 fénycsőben érdemes gondolkozni. Még így is alacsonynak számítana a világításod. Anubias,különböző Cryptocoryne fajok, gömbalga, mohafélék, Bolbitis, Microsorum passzol ilyen fényerőhöz. 2 fénycsőnél körülbelül az Anunias, gömbalga és a Cryptocoryne aponogetifolia marad csak működő lehetőség.
De a fénycsőhöz nem csak egy foglalat kell+cső, az úgy nem fog működni. Kell egy fénycső előtét is hozzá.
Nálam tök nem számít, hogy páramentes vagy sem, mert nincs a tetőmben pára, azaz biztos van, de minimális.
Ilyen tákolmány belül, ez bútorlapból van, 2db dulux cső és egy neon van benne:
Hátul nyitott, és a hát-közép részen van egy ventilátor, emiatt jól szellőzik elöl-hátul, nem melegszik, és nem párásodik. Kívülről ilyen: [link]
Lehet, hogy furcsán néz ki, de azért csak egy fél tetőt csináltam rá, hogy legyen helyem elöl benyúlkálni, és ne kelljen nyitogatnom a tetőt vízcsere előtt, tehát kényelmi szempontból. A másik meg, hogy szeretem látni a víz tetejét ahogy fodrozódik, így nekem kicsit olyan feeling, mintha egy tó lenne, nem csak egy akvárium.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!