Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Egy ilyen fénycső alkalmas...

Egy ilyen fénycső alkalmas akváriumi használatra?

Figyelt kérdés

[link]

Ehhez be lehet szerezni páramentes foglalatot? Nem én fogom megcsinálni hanem villanyszerelő ismerős hál' istennek. Csak gyári tetőbe ezt tudom beépíteni mert ez hosszúságban is jó és wattban is. Szerintetek?

2011. jan. 25. 18:17
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

A válasz írója 85%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 18:33

A növények fotoszintetizáló színanyagai kb. 450-550 ; valamint 650-750 nm hullámhosszú fényt tudnak hasznosítani.

Az algák kb. 400-550 nm-eset, a cianobaktériumok kb. 550-650 nm hullámhosszúságút.

Ebből kiderül, hogy a növények két "csúcsban" (kékes, és vöröses) fényben tudják hasznosítani a fényt, (minimálisan a "zöld" részből is), az akvarisztikában kerülendő algák viszont szinte kizárólag rövid hullámhosszon élnek.

Ha megnézed ezek színhőmérsékletét, tisztán látszik, hogy 8000 K szélsőségesen sok rövidebb hullámhosszt tartalmaz.

Az sem igaz, hogy a legtöbb növényes cső ilyen színhőmérsékletű, mert amennyi ilyen van, ugyanannyi (sőt, szerintem több) alacsony színhőmérsékletű spec. növényes cső van.

Sylvania 2000 K, Hagen 2800 K, csak hogy a szélsőségeket említsem.

Hogy népszerűbbek a magas K számú csövek, több oka van.

Egyrészt fényesebbnek, erősebbnek tűnnek.

Másrészt kékesebbek, ami általában jobban tetszik az embereknek.

Végül egy érdekesség: 8000, és e fölötti fény nincs a Földön a természetben a szárazföldön! A vízben viszont a nagy hullámhossz hamarabb elnyelődik, és a nagyobb energiájú, rövidebb hullámhosszú méllyebbre hatol. A legtöbb vízinövény viszont sekély vizekben él, és ravaszul használja ki ezt a jelenséget.

Ha csak rövidebb hullámhosszú fény éri, azt úgy "érzékeli", hogy túl mélyen van. Általában igaz minden vizinövényre, hogy a kékesebb fénytől felfelé nőnek, mert a természetben így tudják elérni a nagyobb hullámhosszúságút, amitől erősődnek, vastagodnak, terebélyesednek, szaporodnak, stb.

Egy akvarista persze örül, hogy a 8000 K-től nőnek a növényei, mint a gomba, de a növény csak azért igyekszik felfelé, hogy teljes életet élhessen, és ez valójában egy növekedési deformitás.

Egy akiban viszont azt a jelenséget nehéz összehozni, hogy lent hidegebb fény legyen, fentebb meg melegebb, ezért eleve olyan fényforrás kell, amiben megtalálható minden szükséges elem.

8000 K-es csövet komoly növényes akihoz lehet úgy használni, hogy egészséges növények legyenek. Egy átlag növényes-halas akiban, jobbára árnyáktűrő, vagy kisebb igényű növényeknek annyi rövid hullámú fény is elég, ami pl. egy 5 sávos teljes spektrumú fénycsőben van!

És így az algákat sem "napoztatjuk " kedvükre!

(Zárójelben még annyit, hogy ha viszont kis K számban gondolkozunk, akkor ne végezzünk félmunkát, legalább 720 nm-ig fel kell menni, mert az jelentősen megnöveli a hatékonyságot. Esztétikai szempontból viszont akinek ez nem jön be, annak ezt kompenzálnia kell több, semleges napfényes csővel.)

2011. jan. 25. 19:30
 12/19 A kérdező kommentje:
és ehhez mit szóltok? elvileg a ,,növényes akvárium,, címke alatt találtam meg. A foglalatát hogyan céleszerű a tető aljához rögzíteni? Nyilván vízszintesen elfordítva de hogyan rögzíttsem illetve hogyan tehetem a foglalatot párataszitóvá? [link]
2011. jan. 25. 21:08
 13/19 anonim ***** válasza:

19:30

Na basszus, minden nap tanul valami újat az ember, a növényezésbe pénz híján ennyire még nem ástam magam bele. Azt hiszem szűrőépítés után is meglesz az elfoglaltság :)

Kérdező: ahogy mondtam, szilóval körbenyomod és páramentes. De nem értem miért ezekben gondolkodsz, hihetetlenül jókat mondanak a többiek, kicsit jobban figyelhetnél rájuk :)

2011. jan. 25. 21:15
 14/19 Platypus ***** válasza:
Egy általános akváriumhoz jók ezek a kompakt fénycsöves megoldások, de egy komolyabb növényesnél nem érdemes használni. Lehet persze, de ha már annyi pénzt meg időt szán az ember a technikára, akkor nem éri meg pont ezen spórolni. A bolt lehet hogy ebbe a kategóriába rakja, de ők fénycsövet árulnak és nem akvarizálással foglalkoznak, szerintem életükben nem láttak még high-tech növényes akváriumot.
2011. jan. 25. 21:26
 15/19 A kérdező kommentje:
Akkor szögezzük le: Én figyelek a többiekre és azért is írtam ki a kérdést hogy tájékozódjam. Van egy 80x35-ös tetőm aminek több mint a felét beborítja a 2 gyári építésű 10w-os fénycső. Mivel ehhez nem nyúlnék így annyi a tervem hogy ezekből az egyiket kicserélem rózsaszín növényesre és plusz 2 ilyen izzót beteszek mert egyébként nem férek el mert ott van az etetőnyílás és a támasztóka is.
2011. jan. 25. 21:33
 16/19 A kérdező kommentje:
bocs nem 10W hanem 18W
2011. jan. 25. 21:34
 17/19 anonim ***** válasza:

Ja értem értem, bocsi.

Szerintem tökéletes lesz így is az akvárium, a növényes cső sokat segít, ezek a kompaktok pedig ahogy kiderült nem tökéletesek, de rossznak egyáltalán nem mondhatók. Sokan tartanak/tartottak már ilyenek alatt is gyönyörű növényeket. Én nem ezt, hanem a kérdésben szereplő linken lévőt választanám.

2011. jan. 25. 21:59
 18/19 A kérdező kommentje:
énis szívesebben választanám de nem elég a hely a tetőben mert akkor 2 kéne belőle de még egy se nagyon férne el és így szerintem jobban járhatok az izzóval (tapasztalat kérdése) mert az 20W-os de azt írják hogy a fénye 100Wnak felel meg
2011. jan. 25. 22:17
 19/19 anonim válasza:

Üdv mindenkinek.

A leghosszabb választ (eddig) adó úriember (mert gondolom férfi) felvenné velem a kapcsolatot egy kérdés erejéig ? A címem jowy72@freemail.hu . Köszönöm.

Köszönöm az eredeti kérdezőnek is, illetve elnézést kérek érte hogy itt....., de nem tudom máshol.

2011. jan. 26. 19:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!